Her türlü isyan, kalbe zehir olur, onun hastalığına ve harabiyetine sebep olur. Bunlar onun iradesinin Allah'ın iradesine aykırı olmasına neden olur ve böylece hastalığı iltihaplanır ve artar. İbnü'l-Mübarek şöyle dedi:
"Kalpleri öldüren yanlış eylemler gördüm
ve bunların bozulması, onlara bağımlı hale gelmelerine yol açabilir.
Yanlış davranışlardan uzaklaşmak kalplere hayat verir,
kendine karşı çıkmak ise bunun için en hayırlısıdır.”
Kalbinin sıhhati ve hayatıyla ilgilenen kimsenin, onu bu tür zehirlerin etkilerinden arındırması, sonra da yenilerinden sakınarak onu koruması gerekir. Yanlışlıkla bir şey alırsa, hem tevbe ederek, Allah'tan bağışlanma dileyerek, hem de hatalarını silecek salih amellerde bulunarak, bunların etkisini ortadan kaldırmak için acele etmelidir.
Dört zehirle, gereksiz konuşmayı, kontrolsüz bakışları, çok fazla yemeği ve kötü arkadaşlık kurmayı kastediyoruz. Tüm zehirler arasında bunlar en yaygın olanıdır ve kalbin sağlığı üzerinde en büyük etkiye sahiptir.Gereksiz Konuşmalar
Müsned'de, Enes'ten rivayetle, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: "Kulun kalbi düzelinceye kadar imanı düzelmez ve kalbi de düzelmez. Dili düzelinceye kadar düzeltin.” Bu da göstermektedir ki, Peygamber Efendimiz, iman temizliğini kalbin temizliğine, kalbin temizliğini ise dilin temizliğine bağlamıştır.
Tirmizî, İbn Ömer'den rivayet edilen bir hadiste şöyle diyor: "Allah'ı anmadan aşırı konuşmayın, çünkü Allah'ı anmadan yapılan aşırı konuşma, kalbin katılaşmasına neden olur ve Allah'tan en uzak olan kişi, ahlâk sahibi olan kişidir." katı kalpli."
Ömer İbnü'l-Hattab (Allah ondan razı olsun) şöyle dedi: “Çok konuşan kişi, sık sık hata yapan kişidir ve sık sık hata yapan kişi, çoğu zaman yanlış davranışlarda bulunur. Ateş, bu kadar sık günah işleyen bir kimseye göre önceliklidir.”
Muaz'dan rivayet edilen bir hadiste Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: "Bütün bunları nasıl kontrol edeceğini sana anlatayım mı?" Ben de "Evet yap ey Allah'ın Resulü" dedim. Bunun üzerine dilini parmaklarının arasına aldı ve sonra şöyle dedi: "Buna hakim olun." "Ey Allah'ın Resulü, biz söylediklerimizden sorumlu muyuz?" dedim. “Annen senin kaybından mahrum kalsın! İnsanları yüzüstü (ya da "burnu üstüne" dedi) ateşe sokan dillerin hasadından daha fazlası var mıdır?"
Burada “dillerin hasadı” ile kastedilen, haram söylemenin cezasıdır. İnsan, davranışları ve sözleriyle iyiliğin de kötülüğün de tohumlarını eker. Kıyamet günü onların meyvelerini toplar. Güzel söz ve amel tohumlarını ekenler, şeref ve bereketi hasat ederler; Kötü söz ve amel tohumları ekenler ancak pişmanlık ve pişmanlık biçerler.
Ebu Hureyre'nin rivayet ettiği bir hadis-i şerifte, "İnsanların ateşe gönderilmesine en çok sebep olan şey, iki açıklıktır: ağız ve avret yerleri."
Ebu Hureyre de Resûlullah'ın şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: "Kul, sonucunu bilmediği sözler söyler ve bu yüzden doğu ile batı arasındaki mesafeden daha uzak olan ateşin derinliklerine indirilir. ”
Aynı hadis-i şerif, Tirmizî tarafından bazı değişikliklerle nakledilmiştir: (Kul, zararsız olduğunu düşündüğü bir şey söylüyor ve bu söz nedeniyle kendisini yetmiş sonbahara kadar ateşin derinliklerine daldıracak).
Ukbe ibn Amir şöyle dedi: "Ben dedim ki: 'Ey Allah'ın Resulü, hayatta kalmanın en iyi yolu nedir?" Allah ona bereket ve huzur versin, şu cevabı verdi: "Dilini koru, evini mahremiyetini korumak için yeterli kıl ve yanlış işlerine ağla."
Sehl ibn Sa'd'dan rivayet edilmiştir: Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: "Kim çenesi ile iki bacağı arasında olanı garanti edebilirse, ben de ona cenneti garanti ederim."
Yine Ebu Hureyre (Allah Ondan razı olsun)'dan Peygamber Efendimiz'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: "Allah'a ve ahiret gününe inanan ya hayır söylesin ya da sussun."
(Hadisin tamamı şöyledir: "Allah'a ve ahiret gününe inanan, ya hayır söylesin ya da sussun; Allah'a ve ahiret gününe inanan, komşusuna cömert davransın; Allah'a ve ahiret gününe inanan, hayırlı olsun. Misafirine cömert davranırsın.”)
Yani konuşmak ya güzel olur ki bu övgüye değer olur, ya da kötü olur ki haram olur.
Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: "İyiliği emretmek, kötülükten sakındırmak ve Allah Azze ve Celle'yi anmak dışında, Âdemoğullarının söyledikleri her şey onların aleyhinedir." Bunu Tirmizî ve İbn Mâce, Ümmü Habibe (Allah ondan razı olsun)'dan rivayet etmiştir.
Abdullah ibn Mesud şöyle dedi: "Kendisinden başka ilah bulunmayan Allah'a yemin ederim ki, dilimden daha uzun bir hapis cezasını hak eden hiçbir şey yoktur." Ayrıca şöyle derdi: “Ey dil, hayır söyle, fayda görürsün; kötü şeyler söylemekten vazgeç, güvende olursun; Aksi takdirde yalnızca pişmanlıkla karşılaşırsınız.”
Ebu Hureyre, İbnü'l-Abbas'ın şöyle dediğini rivayet etmiştir: "Kişi, kıyamet gününde, dilini sadece iyiliği söylemek veya emretmek için kullanmadığı sürece, vücudunun herhangi bir yerine, diline duyduğu öfkeden daha fazla öfke duymayacaktır. .”
Hasan şöyle demiştir: "Dilini tutmayan, dinini anlayamaz."
Dilin ayıplarından en az zararlı olanı, kendisini ilgilendirmeyen şeylerden söz etmesidir. Peygamber Efendimiz'in şu hadisi bu kusurun zararını göstermek için yeterlidir: "Kişinin İslam'ının faziletlerinden biri, kendisini ilgilendirmeyen şeyleri terk etmesidir."
Ebu Ubeyde, Hasan'ın şöyle dediğini rivayet etmiştir: "Allah'ın bir kulu terk etmesinin alametlerinden biri de, onu kendisini ilgilendirmeyen şeylerle meşgul etmesidir."
Sehl şöyle dedi: "Kendisini ilgilendirmeyen şeyleri söyleyen, doğruluktan mahrumdur."
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu, dilin kusurlarından en az zararlı olanıdır. Gıybet, dedikodu, müstehcen ve yanıltıcı konuşma, ikiyüzlü ve ikiyüzlü konuşma, gösteriş, çekişme, çekişme, şarkı söyleme, yalan söyleme, alay etme, alay etme ve yalan söyleme gibi çok daha kötü şeyler vardır; Kulun diline dokunacak, kalbini bozacak, hem bu dünyadaki mutluluk ve zevkini, hem de ahiretteki başarısını ve kazancını kaybetmesine sebep olacak daha birçok kusur vardır. Yardım dilediğimiz Allah'tır.Sınırsız Bakışlar
Sınırsız bakış, bakanın gördüklerine kapılmasına ve gördüklerinin bir görüntüsünün kalbine yerleşmesine neden olur. Bu durum kulun kalbinde çeşitli bozulmalara neden olabilir. Bunlardan birkaçı şöyledir:
Peygamber Efendimiz'in bir defasında şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Bakış, şeytanın zehirli okudur. Kim gözlerini Allah'a çevirirse, Allah ona, Kendisiyle karşılaşacağı gün kalbinde bulacağı ferahlatıcı bir tatlılık verir."
Şeytan bakışla içeri girer, çünkü o, boş bir yerden esen rüzgardan daha hızlı bir şekilde onunla yolculuk eder. Görüneni olduğundan daha güzel gösterir, onu kalbin tapınacağı bir put haline getirir. Sonra ona sahte ödüller vaat eder, içindeki arzu ateşini yakar ve onu, bu çarpık görüntü olmasaydı kulun yapmayacağı haram fiillerin odunuyla körükler.
Bu, kalbin dikkatini dağıtır ve ona daha önemli meseleleri unutturur. Kendisiyle onlar arasında duruyor; Böylece kalp doğru yolunu kaybeder, arzu ve cehalet çukuruna düşer. Aziz ve Celil olan Allah şöyle buyurmaktadır:
"Bizi anmayı kalbine unutturduğumuz, kendi arzularına uyan ve işi haddini aşan kimseye itaat etme." (18:28)
Kontrolsüz bakış her üç belaya da sebep olur.
Göz ile kalp arasında doğrudan bir bağlantı olduğu söylenmiştir; gözler bozulursa, kalp de onu takip eder. Bütün pisliklerin, pisliklerin, kokuşmuşlukların toplandığı bir çöplük gibi olur, böylece Allah sevgisine, her işi O'na bağlamaya, O'nun huzurunda olmanın bilincine, O'nun yakınında olmanın sevincine yer kalmaz - tam tersi. böyle bir kalpte bunlardan herhangi biri barınabilir. Gözlerini kırpmadan bakmak, bakmak Allah'a isyandır:
“Mümin erkeklere söyle, bakışlarını sakınsınlar ve namuslarını korusunlar; bu onlar için daha arındırıcıdır. Şüphesiz Allah, onların yaptıklarından haberdardır.” (24:30)
Bu dünyada ancak Allah'ın emirlerine uyan mutlu olur, ahirette de ancak Allah'a itaat eden kul hayatta kalır.
Ayrıca bakışı serbest bırakmak, kalbi karanlıkla kaplar, tıpkı bakışı Allah'a indirgemek onu nurla giydirdiği gibi. Yukarıdaki ayetten sonra Aziz ve Celil olan Allah, aynı Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurmaktadır:
"Allah, göklerin ve yerin nurudur; O'nun nurunun misali, sanki bir oyuğun içindedir. niş bir kandildir ve kandilde bir cam vardır ve cam, mübarek bir ağaçtan, ne doğuya ne de batıya ait olmayan, yağı neredeyse aydınlık olmasına rağmen, mübarek bir ağaçtan aydınlatılmış gibi parlak bir yıldızdır. ateş ona pek dokunmadı. Işık üstüne ışık. Allah dilediğini kendi nuruna iletir. Allah insana benzetmeler yapar; Allah her şeyi bilir.” (24:35)
Kalp bir nur olunca, ona her yönden sayısız hayır gelir. Karanlıksa, her taraftan kötülük ve bela bulutları gelip onu örter.
Bakışı serbest bırakmak aynı zamanda kalbi hak ile batılı, sünnet ile bid'atı ayırt etmekte körleştirir; Onu, Aziz ve Celil olan Allah için indirirken, ona nüfuz edici, doğru ve ayırt edici bir anlayış verir.
Salih bir adam şöyle buyurmuştur: "Kim sünnete uymakla zahiri davranışını zenginleştirir, tefekkürle bâtın ruhunu zenginleştirir, gözlerini haramlardan uzaklaştırır, şüpheli olan her şeyden kaçınır ve sadece onunla beslenir. Helal olan ne ise onun iç görüşü asla sarsılmaz.”
Eylemlerin ödülleri aynen gelir. Kim gözlerini Allah'ın haram kıldığından çevirirse, Allah da onun iç görüşüne bol bir nur verir.Çok YemekAz miktarda yemek, kalbin yumuşaklığını, aklın sağlamlığını, nefsin tevazusunu, arzuların zayıflığını ve mizacın yumuşaklığını garanti eder. Aşırı yemek ise bu övgüye değer niteliklerin tam tersini doğurur.
El-Mikdam ibn Ma'd Yakrib şöyle dedi: "Resûlullah'ın şöyle buyurduğunu işittim: "Ademoğlu, Allah katında midesinden daha hoş olmayan bir kap doldurmaz. Gücünü koruması için birkaç lokma yeterli olacaktır. Doldurması gerekiyorsa üçte birini yemeğine, üçte birini içeceğine, üçte birini de rahat nefes alması için boş bırakmalıdır.”
Aşırı yemek pek çok zarara neden olur. Bedeni Allah'a isyan etmeye meylettirir, ibadet ve itaati meşakkatli gösterir ki, bu tür kötülükler başlı başına kötüdür. Doymak ve aşırı yemek, pek çok yanlış davranışa sebep olmuş, pek çok ibadete engel olmuştur. Kim midesini aşırı doldurmanın kötülüklerinden sakınırsa, büyük bir kötülükten sakınmış olur. Midesini yiyecek ve içecekle dolduran kişiyi şeytanın kontrolü daha kolaydır. Bu nedenle, "Oruç tutarak şeytanın yollarını daraltın." denilmiştir.
Rivayete göre İsrail kabilesinden bir grup genç ibadet ederken oruç açma vakti geldiğinde bir adam ayağa kalkarak şöyle dedi: "Fazla yemeyin, yoksa çok içersiniz." , sonra çok fazla uyuyacaksın ve sonra çok fazla şey kaybedeceksin.
Peygamberimiz ve ashabı -Allah onlardan razı olsun- sık sık aç kalırlardı. Her ne kadar bu durum çoğunlukla yiyecek kıtlığından kaynaklanıyor olsa da, Allah, Resulü (s.a.v.) için en iyi ve en elverişli koşulları takdir etmiştir. İşte bu nedenle İbn Ömer ve ondan önceki babası, ellerindeki yiyeceklerin bolluğuna rağmen, beslenme alışkanlıklarını Peygamber'inkilere göre modellemişlerdi. Aişe'nin (Allah ondan razı olsun) şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Medine'ye varışlarından vefatına kadar Muhammed'in ailesi, art arda üç gece buğdaydan yapılan ekmeği asla yemediler. ”
İbrahim bin Edham şöyle dedi: "Midesine hakim olan dinine hakim olur, açlığını kontrol eden ise güzel ahlâkına hakim olur. Allah'a isyan tok karnına en yakın, aç olana ise en uzaktır."Kötü Arkadaşlık Yapmak
Gereksiz arkadaşlık, çok fazla zarara neden olan kronik bir hastalıktır. Yanlış arkadaşlık ve birbirine karışma, insanları Allah'ın cömertliğinden mahrum bırakmış, kalplerinde zamanın -dağları aşındıracak kadar uzun olsa bile- gidermeye yetmediği nifak tohumları ekmiştir. Böyle bir arkadaşlığı sürdürerek kişi hem bu hayatta hem de sonraki hayatta kaybın kökenlerini bulabilir.
Hizmetçi, arkadaşlıktan faydalanmalıdır. Bunun için de insanları dört sınıfa ayırmalı, birbirine karıştırmamaya dikkat etmelidir. Çünkü biri diğerine karışırsa kötülük ona da ulaşır:
İlk kategori, arkadaşlığı yemeğe benzeyen insanlardır: gece ya da gündüz vazgeçilmezdir. Kul, ihtiyacını ondan aldıktan sonra, tekrar isteyene kadar onu kendi haline bırakır ve bu böyle devam eder. Bunlar, Allah'ı, emirlerini, düşmanlarının tuzaklarını, kalp hastalıklarını ve çarelerini bilen, Allah'a, Peygamberine ve kullarına iyilik dileyen kimselerdir. Bu tür bir insanla ilişki kurmak başlı başına bir başarıdır.
İkinci kategori ise şirketi ilaç gibi olan kişilerdir. Bunlara ancak hastalık baş gösterdiğinde ihtiyaç duyulur. Sağlıklı olduğunuzda bunlara ihtiyacınız olmaz. Ancak bazen geçiminiz, işiniz, danışmanlığınız ve benzeri şeyler için onlarla karışmak gerekli olabilir. Onlardan istenilenler yerine getirildikten sonra onlarla karışmaktan kaçınılmalıdır.
Üçüncü kategori ise şirketi zararlı olan kişilerdir. Bu tür bir insanla karışmak, tüm çeşitliliği ve dereceleri, güçlü ve zayıf yönleriyle bir hastalık gibidir. Bunlardan birine veya birkaçına bağlanmak, tedavisi mümkün olmayan kronik bir hastalık gibidir. Onlar yanınızda olursa, ne bu dünyada ne de ahirette hiçbir kazanç elde edemezsiniz ve bunların yüzünden mutlaka dininizden birini veya ikisini birden ve rızkınızı kaybedersiniz. Eğer onların dostluğu sizi ele geçirmiş ve yerleşmişse, o zaman bu ölümcül, korkunç bir hastalık haline gelir.
Bu insanlardan öyleleri vardır ki, sana fayda verecek hiçbir hayır konuşmazlar, senden faydalanmak için seni dinlemezler. Ruhlarını tanımazlar ve dolayısıyla kendilerini hak ettikleri yere koyarlar. Konuşsalar, sözleri dinleyicilerin yüreğine bir bastonun kırbaçları gibi düşerken, kendi sözlerinden de hayranlık ve keyifle dolarlar.
Kendilerinin toplantının hoş kokusu olduğuna inanarak, yanındakilere sıkıntı verirler. Eğer sessizlerse devasa bir değirmen taşından daha ağırdırlar; taşınamayacak kadar, hatta yerde sürüklenemeyecek kadar ağırdırlar.
Sonuçta nefse zararlı olan bir kimseyle bir araya gelmek kaçınılmaz olsa bile uzun sürmeyecektir. Bir kulun hayatının en ıstıraplı yönlerinden biri, ilişki kurması gereken bir kişi tarafından rahatsız edilmesi olabilir. Böyle bir ilişkide kulun, Allah ona bu beladan bir çıkış yolu ve bu durumdan kurtuluş yolunu sunana kadar, güzel davranışlara bağlı kalması, sadece dış görünüşünü sunması, içini ise gizlemesi gerekir.
Dördüncü kategori, şirketi başlı başına felaket olan insanlardır. Bu zehir almak gibidir: Kurban ya panzehir bulur ya da ölür. Birçok kişi bu kategoriye aittir. Bunlar, bid'at ve dalalet ehli, Resûlullah'ın sünnetini terk edip başka inançları savunan kimselerdir. Sünnete bid'at, sünnete de bid'at diyorlar. Aklı olan bir adam onların meclislerinde oturmamalı, onlara karışmamalı. Bunu yapmanın sonucu ya kalbinin ölümü ya da en iyi ihtimalle ciddi şekilde hastalanması olacaktır.Kalbe Hayat ve Rızık Neler Verir
Bilmelisiniz ki, yeme ve içmenin vücut sağlığı için olduğu gibi, itaat de kulun kalbinin sağlığı için şarttır. Bütün yanlış davranışlar zehirli yiyecekler gibidir ve kalbe zarar vermesi kaçınılmazdır.
Kul, Rabbine ibadet etme ihtiyacı duyar, Aziz ve Celil olan O'dur, çünkü doğal olarak O'nun yardım ve yardımına sürekli muhtaçtır.
Hizmetçi, vücudunun sağlığını korumak için sıkı bir diyet uygular. Alışkanlık olarak ve sürekli olarak düzenli aralıklarla iyi yiyecekler yer ve yanlışlıkla kötü yiyecekler yerse midesini zararlı unsurlardan hızla arındırır.
Ancak kulun kalbinin sıhhati, bedeninin sıhhatinden çok daha önemlidir. Çünkü bedeninin sıhhati, onun dünyada hastalıklardan uzak bir hayat sürmesini sağlarken, kalp sıhhati de onun huzurunu sağlar. hem bu dünyada mutlu bir hayat, hem de ahirette sonsuz saadet.
Aynı şekilde bedenin ölümü kulu bu dünyadan kopardığı gibi, kalbin ölümü de sonsuz bir azapla sonuçlanır. Dürüst bir adam bir keresinde şöyle demişti: "Bazı insanların bedeni ölen biri için yas tutması ama kalbi ölen için yas tutmaması ne kadar tuhaf, buna rağmen kalbin ölümü çok daha ciddi!"
Bu nedenle itaat eylemleri kalbin sağlığı için vazgeçilmezdir. Kulun kalbi için çok lüzumlu ve elzem olan şu ibadetleri burada zikretmekte fayda vardır: Allah'ı zikretmek, Kur'an-ı Kerim okumak, Allah'tan bağışlanma dilemek, dua etmek, Allah'ın bereketini dilemek. Peygamber'e salat ve selam olsun, Allah ona salat ve selam versin ve gece namazı kılsın. - İbnü'l-Kayyim
"Kalpleri öldüren yanlış eylemler gördüm
ve bunların bozulması, onlara bağımlı hale gelmelerine yol açabilir.
Yanlış davranışlardan uzaklaşmak kalplere hayat verir,
kendine karşı çıkmak ise bunun için en hayırlısıdır.”
Kalbinin sıhhati ve hayatıyla ilgilenen kimsenin, onu bu tür zehirlerin etkilerinden arındırması, sonra da yenilerinden sakınarak onu koruması gerekir. Yanlışlıkla bir şey alırsa, hem tevbe ederek, Allah'tan bağışlanma dileyerek, hem de hatalarını silecek salih amellerde bulunarak, bunların etkisini ortadan kaldırmak için acele etmelidir.
Dört zehirle, gereksiz konuşmayı, kontrolsüz bakışları, çok fazla yemeği ve kötü arkadaşlık kurmayı kastediyoruz. Tüm zehirler arasında bunlar en yaygın olanıdır ve kalbin sağlığı üzerinde en büyük etkiye sahiptir.Gereksiz Konuşmalar
Müsned'de, Enes'ten rivayetle, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: "Kulun kalbi düzelinceye kadar imanı düzelmez ve kalbi de düzelmez. Dili düzelinceye kadar düzeltin.” Bu da göstermektedir ki, Peygamber Efendimiz, iman temizliğini kalbin temizliğine, kalbin temizliğini ise dilin temizliğine bağlamıştır.
Tirmizî, İbn Ömer'den rivayet edilen bir hadiste şöyle diyor: "Allah'ı anmadan aşırı konuşmayın, çünkü Allah'ı anmadan yapılan aşırı konuşma, kalbin katılaşmasına neden olur ve Allah'tan en uzak olan kişi, ahlâk sahibi olan kişidir." katı kalpli."
Ömer İbnü'l-Hattab (Allah ondan razı olsun) şöyle dedi: “Çok konuşan kişi, sık sık hata yapan kişidir ve sık sık hata yapan kişi, çoğu zaman yanlış davranışlarda bulunur. Ateş, bu kadar sık günah işleyen bir kimseye göre önceliklidir.”
Muaz'dan rivayet edilen bir hadiste Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: "Bütün bunları nasıl kontrol edeceğini sana anlatayım mı?" Ben de "Evet yap ey Allah'ın Resulü" dedim. Bunun üzerine dilini parmaklarının arasına aldı ve sonra şöyle dedi: "Buna hakim olun." "Ey Allah'ın Resulü, biz söylediklerimizden sorumlu muyuz?" dedim. “Annen senin kaybından mahrum kalsın! İnsanları yüzüstü (ya da "burnu üstüne" dedi) ateşe sokan dillerin hasadından daha fazlası var mıdır?"
Burada “dillerin hasadı” ile kastedilen, haram söylemenin cezasıdır. İnsan, davranışları ve sözleriyle iyiliğin de kötülüğün de tohumlarını eker. Kıyamet günü onların meyvelerini toplar. Güzel söz ve amel tohumlarını ekenler, şeref ve bereketi hasat ederler; Kötü söz ve amel tohumları ekenler ancak pişmanlık ve pişmanlık biçerler.
Ebu Hureyre'nin rivayet ettiği bir hadis-i şerifte, "İnsanların ateşe gönderilmesine en çok sebep olan şey, iki açıklıktır: ağız ve avret yerleri."
Ebu Hureyre de Resûlullah'ın şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: "Kul, sonucunu bilmediği sözler söyler ve bu yüzden doğu ile batı arasındaki mesafeden daha uzak olan ateşin derinliklerine indirilir. ”
Aynı hadis-i şerif, Tirmizî tarafından bazı değişikliklerle nakledilmiştir: (Kul, zararsız olduğunu düşündüğü bir şey söylüyor ve bu söz nedeniyle kendisini yetmiş sonbahara kadar ateşin derinliklerine daldıracak).
Ukbe ibn Amir şöyle dedi: "Ben dedim ki: 'Ey Allah'ın Resulü, hayatta kalmanın en iyi yolu nedir?" Allah ona bereket ve huzur versin, şu cevabı verdi: "Dilini koru, evini mahremiyetini korumak için yeterli kıl ve yanlış işlerine ağla."
Sehl ibn Sa'd'dan rivayet edilmiştir: Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: "Kim çenesi ile iki bacağı arasında olanı garanti edebilirse, ben de ona cenneti garanti ederim."
Yine Ebu Hureyre (Allah Ondan razı olsun)'dan Peygamber Efendimiz'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: "Allah'a ve ahiret gününe inanan ya hayır söylesin ya da sussun."
(Hadisin tamamı şöyledir: "Allah'a ve ahiret gününe inanan, ya hayır söylesin ya da sussun; Allah'a ve ahiret gününe inanan, komşusuna cömert davransın; Allah'a ve ahiret gününe inanan, hayırlı olsun. Misafirine cömert davranırsın.”)
Yani konuşmak ya güzel olur ki bu övgüye değer olur, ya da kötü olur ki haram olur.
Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: "İyiliği emretmek, kötülükten sakındırmak ve Allah Azze ve Celle'yi anmak dışında, Âdemoğullarının söyledikleri her şey onların aleyhinedir." Bunu Tirmizî ve İbn Mâce, Ümmü Habibe (Allah ondan razı olsun)'dan rivayet etmiştir.
Abdullah ibn Mesud şöyle dedi: "Kendisinden başka ilah bulunmayan Allah'a yemin ederim ki, dilimden daha uzun bir hapis cezasını hak eden hiçbir şey yoktur." Ayrıca şöyle derdi: “Ey dil, hayır söyle, fayda görürsün; kötü şeyler söylemekten vazgeç, güvende olursun; Aksi takdirde yalnızca pişmanlıkla karşılaşırsınız.”
Ebu Hureyre, İbnü'l-Abbas'ın şöyle dediğini rivayet etmiştir: "Kişi, kıyamet gününde, dilini sadece iyiliği söylemek veya emretmek için kullanmadığı sürece, vücudunun herhangi bir yerine, diline duyduğu öfkeden daha fazla öfke duymayacaktır. .”
Hasan şöyle demiştir: "Dilini tutmayan, dinini anlayamaz."
Dilin ayıplarından en az zararlı olanı, kendisini ilgilendirmeyen şeylerden söz etmesidir. Peygamber Efendimiz'in şu hadisi bu kusurun zararını göstermek için yeterlidir: "Kişinin İslam'ının faziletlerinden biri, kendisini ilgilendirmeyen şeyleri terk etmesidir."
Ebu Ubeyde, Hasan'ın şöyle dediğini rivayet etmiştir: "Allah'ın bir kulu terk etmesinin alametlerinden biri de, onu kendisini ilgilendirmeyen şeylerle meşgul etmesidir."
Sehl şöyle dedi: "Kendisini ilgilendirmeyen şeyleri söyleyen, doğruluktan mahrumdur."
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu, dilin kusurlarından en az zararlı olanıdır. Gıybet, dedikodu, müstehcen ve yanıltıcı konuşma, ikiyüzlü ve ikiyüzlü konuşma, gösteriş, çekişme, çekişme, şarkı söyleme, yalan söyleme, alay etme, alay etme ve yalan söyleme gibi çok daha kötü şeyler vardır; Kulun diline dokunacak, kalbini bozacak, hem bu dünyadaki mutluluk ve zevkini, hem de ahiretteki başarısını ve kazancını kaybetmesine sebep olacak daha birçok kusur vardır. Yardım dilediğimiz Allah'tır.Sınırsız Bakışlar
Sınırsız bakış, bakanın gördüklerine kapılmasına ve gördüklerinin bir görüntüsünün kalbine yerleşmesine neden olur. Bu durum kulun kalbinde çeşitli bozulmalara neden olabilir. Bunlardan birkaçı şöyledir:
Peygamber Efendimiz'in bir defasında şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Bakış, şeytanın zehirli okudur. Kim gözlerini Allah'a çevirirse, Allah ona, Kendisiyle karşılaşacağı gün kalbinde bulacağı ferahlatıcı bir tatlılık verir."
Şeytan bakışla içeri girer, çünkü o, boş bir yerden esen rüzgardan daha hızlı bir şekilde onunla yolculuk eder. Görüneni olduğundan daha güzel gösterir, onu kalbin tapınacağı bir put haline getirir. Sonra ona sahte ödüller vaat eder, içindeki arzu ateşini yakar ve onu, bu çarpık görüntü olmasaydı kulun yapmayacağı haram fiillerin odunuyla körükler.
Bu, kalbin dikkatini dağıtır ve ona daha önemli meseleleri unutturur. Kendisiyle onlar arasında duruyor; Böylece kalp doğru yolunu kaybeder, arzu ve cehalet çukuruna düşer. Aziz ve Celil olan Allah şöyle buyurmaktadır:
"Bizi anmayı kalbine unutturduğumuz, kendi arzularına uyan ve işi haddini aşan kimseye itaat etme." (18:28)
Kontrolsüz bakış her üç belaya da sebep olur.
Göz ile kalp arasında doğrudan bir bağlantı olduğu söylenmiştir; gözler bozulursa, kalp de onu takip eder. Bütün pisliklerin, pisliklerin, kokuşmuşlukların toplandığı bir çöplük gibi olur, böylece Allah sevgisine, her işi O'na bağlamaya, O'nun huzurunda olmanın bilincine, O'nun yakınında olmanın sevincine yer kalmaz - tam tersi. böyle bir kalpte bunlardan herhangi biri barınabilir. Gözlerini kırpmadan bakmak, bakmak Allah'a isyandır:
“Mümin erkeklere söyle, bakışlarını sakınsınlar ve namuslarını korusunlar; bu onlar için daha arındırıcıdır. Şüphesiz Allah, onların yaptıklarından haberdardır.” (24:30)
Bu dünyada ancak Allah'ın emirlerine uyan mutlu olur, ahirette de ancak Allah'a itaat eden kul hayatta kalır.
Ayrıca bakışı serbest bırakmak, kalbi karanlıkla kaplar, tıpkı bakışı Allah'a indirgemek onu nurla giydirdiği gibi. Yukarıdaki ayetten sonra Aziz ve Celil olan Allah, aynı Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurmaktadır:
"Allah, göklerin ve yerin nurudur; O'nun nurunun misali, sanki bir oyuğun içindedir. niş bir kandildir ve kandilde bir cam vardır ve cam, mübarek bir ağaçtan, ne doğuya ne de batıya ait olmayan, yağı neredeyse aydınlık olmasına rağmen, mübarek bir ağaçtan aydınlatılmış gibi parlak bir yıldızdır. ateş ona pek dokunmadı. Işık üstüne ışık. Allah dilediğini kendi nuruna iletir. Allah insana benzetmeler yapar; Allah her şeyi bilir.” (24:35)
Kalp bir nur olunca, ona her yönden sayısız hayır gelir. Karanlıksa, her taraftan kötülük ve bela bulutları gelip onu örter.
Bakışı serbest bırakmak aynı zamanda kalbi hak ile batılı, sünnet ile bid'atı ayırt etmekte körleştirir; Onu, Aziz ve Celil olan Allah için indirirken, ona nüfuz edici, doğru ve ayırt edici bir anlayış verir.
Salih bir adam şöyle buyurmuştur: "Kim sünnete uymakla zahiri davranışını zenginleştirir, tefekkürle bâtın ruhunu zenginleştirir, gözlerini haramlardan uzaklaştırır, şüpheli olan her şeyden kaçınır ve sadece onunla beslenir. Helal olan ne ise onun iç görüşü asla sarsılmaz.”
Eylemlerin ödülleri aynen gelir. Kim gözlerini Allah'ın haram kıldığından çevirirse, Allah da onun iç görüşüne bol bir nur verir.Çok YemekAz miktarda yemek, kalbin yumuşaklığını, aklın sağlamlığını, nefsin tevazusunu, arzuların zayıflığını ve mizacın yumuşaklığını garanti eder. Aşırı yemek ise bu övgüye değer niteliklerin tam tersini doğurur.
El-Mikdam ibn Ma'd Yakrib şöyle dedi: "Resûlullah'ın şöyle buyurduğunu işittim: "Ademoğlu, Allah katında midesinden daha hoş olmayan bir kap doldurmaz. Gücünü koruması için birkaç lokma yeterli olacaktır. Doldurması gerekiyorsa üçte birini yemeğine, üçte birini içeceğine, üçte birini de rahat nefes alması için boş bırakmalıdır.”
Aşırı yemek pek çok zarara neden olur. Bedeni Allah'a isyan etmeye meylettirir, ibadet ve itaati meşakkatli gösterir ki, bu tür kötülükler başlı başına kötüdür. Doymak ve aşırı yemek, pek çok yanlış davranışa sebep olmuş, pek çok ibadete engel olmuştur. Kim midesini aşırı doldurmanın kötülüklerinden sakınırsa, büyük bir kötülükten sakınmış olur. Midesini yiyecek ve içecekle dolduran kişiyi şeytanın kontrolü daha kolaydır. Bu nedenle, "Oruç tutarak şeytanın yollarını daraltın." denilmiştir.
Rivayete göre İsrail kabilesinden bir grup genç ibadet ederken oruç açma vakti geldiğinde bir adam ayağa kalkarak şöyle dedi: "Fazla yemeyin, yoksa çok içersiniz." , sonra çok fazla uyuyacaksın ve sonra çok fazla şey kaybedeceksin.
Peygamberimiz ve ashabı -Allah onlardan razı olsun- sık sık aç kalırlardı. Her ne kadar bu durum çoğunlukla yiyecek kıtlığından kaynaklanıyor olsa da, Allah, Resulü (s.a.v.) için en iyi ve en elverişli koşulları takdir etmiştir. İşte bu nedenle İbn Ömer ve ondan önceki babası, ellerindeki yiyeceklerin bolluğuna rağmen, beslenme alışkanlıklarını Peygamber'inkilere göre modellemişlerdi. Aişe'nin (Allah ondan razı olsun) şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Medine'ye varışlarından vefatına kadar Muhammed'in ailesi, art arda üç gece buğdaydan yapılan ekmeği asla yemediler. ”
İbrahim bin Edham şöyle dedi: "Midesine hakim olan dinine hakim olur, açlığını kontrol eden ise güzel ahlâkına hakim olur. Allah'a isyan tok karnına en yakın, aç olana ise en uzaktır."Kötü Arkadaşlık Yapmak
Gereksiz arkadaşlık, çok fazla zarara neden olan kronik bir hastalıktır. Yanlış arkadaşlık ve birbirine karışma, insanları Allah'ın cömertliğinden mahrum bırakmış, kalplerinde zamanın -dağları aşındıracak kadar uzun olsa bile- gidermeye yetmediği nifak tohumları ekmiştir. Böyle bir arkadaşlığı sürdürerek kişi hem bu hayatta hem de sonraki hayatta kaybın kökenlerini bulabilir.
Hizmetçi, arkadaşlıktan faydalanmalıdır. Bunun için de insanları dört sınıfa ayırmalı, birbirine karıştırmamaya dikkat etmelidir. Çünkü biri diğerine karışırsa kötülük ona da ulaşır:
İlk kategori, arkadaşlığı yemeğe benzeyen insanlardır: gece ya da gündüz vazgeçilmezdir. Kul, ihtiyacını ondan aldıktan sonra, tekrar isteyene kadar onu kendi haline bırakır ve bu böyle devam eder. Bunlar, Allah'ı, emirlerini, düşmanlarının tuzaklarını, kalp hastalıklarını ve çarelerini bilen, Allah'a, Peygamberine ve kullarına iyilik dileyen kimselerdir. Bu tür bir insanla ilişki kurmak başlı başına bir başarıdır.
İkinci kategori ise şirketi ilaç gibi olan kişilerdir. Bunlara ancak hastalık baş gösterdiğinde ihtiyaç duyulur. Sağlıklı olduğunuzda bunlara ihtiyacınız olmaz. Ancak bazen geçiminiz, işiniz, danışmanlığınız ve benzeri şeyler için onlarla karışmak gerekli olabilir. Onlardan istenilenler yerine getirildikten sonra onlarla karışmaktan kaçınılmalıdır.
Üçüncü kategori ise şirketi zararlı olan kişilerdir. Bu tür bir insanla karışmak, tüm çeşitliliği ve dereceleri, güçlü ve zayıf yönleriyle bir hastalık gibidir. Bunlardan birine veya birkaçına bağlanmak, tedavisi mümkün olmayan kronik bir hastalık gibidir. Onlar yanınızda olursa, ne bu dünyada ne de ahirette hiçbir kazanç elde edemezsiniz ve bunların yüzünden mutlaka dininizden birini veya ikisini birden ve rızkınızı kaybedersiniz. Eğer onların dostluğu sizi ele geçirmiş ve yerleşmişse, o zaman bu ölümcül, korkunç bir hastalık haline gelir.
Bu insanlardan öyleleri vardır ki, sana fayda verecek hiçbir hayır konuşmazlar, senden faydalanmak için seni dinlemezler. Ruhlarını tanımazlar ve dolayısıyla kendilerini hak ettikleri yere koyarlar. Konuşsalar, sözleri dinleyicilerin yüreğine bir bastonun kırbaçları gibi düşerken, kendi sözlerinden de hayranlık ve keyifle dolarlar.
Kendilerinin toplantının hoş kokusu olduğuna inanarak, yanındakilere sıkıntı verirler. Eğer sessizlerse devasa bir değirmen taşından daha ağırdırlar; taşınamayacak kadar, hatta yerde sürüklenemeyecek kadar ağırdırlar.
Sonuçta nefse zararlı olan bir kimseyle bir araya gelmek kaçınılmaz olsa bile uzun sürmeyecektir. Bir kulun hayatının en ıstıraplı yönlerinden biri, ilişki kurması gereken bir kişi tarafından rahatsız edilmesi olabilir. Böyle bir ilişkide kulun, Allah ona bu beladan bir çıkış yolu ve bu durumdan kurtuluş yolunu sunana kadar, güzel davranışlara bağlı kalması, sadece dış görünüşünü sunması, içini ise gizlemesi gerekir.
Dördüncü kategori, şirketi başlı başına felaket olan insanlardır. Bu zehir almak gibidir: Kurban ya panzehir bulur ya da ölür. Birçok kişi bu kategoriye aittir. Bunlar, bid'at ve dalalet ehli, Resûlullah'ın sünnetini terk edip başka inançları savunan kimselerdir. Sünnete bid'at, sünnete de bid'at diyorlar. Aklı olan bir adam onların meclislerinde oturmamalı, onlara karışmamalı. Bunu yapmanın sonucu ya kalbinin ölümü ya da en iyi ihtimalle ciddi şekilde hastalanması olacaktır.Kalbe Hayat ve Rızık Neler Verir
Bilmelisiniz ki, yeme ve içmenin vücut sağlığı için olduğu gibi, itaat de kulun kalbinin sağlığı için şarttır. Bütün yanlış davranışlar zehirli yiyecekler gibidir ve kalbe zarar vermesi kaçınılmazdır.
Kul, Rabbine ibadet etme ihtiyacı duyar, Aziz ve Celil olan O'dur, çünkü doğal olarak O'nun yardım ve yardımına sürekli muhtaçtır.
Hizmetçi, vücudunun sağlığını korumak için sıkı bir diyet uygular. Alışkanlık olarak ve sürekli olarak düzenli aralıklarla iyi yiyecekler yer ve yanlışlıkla kötü yiyecekler yerse midesini zararlı unsurlardan hızla arındırır.
Ancak kulun kalbinin sıhhati, bedeninin sıhhatinden çok daha önemlidir. Çünkü bedeninin sıhhati, onun dünyada hastalıklardan uzak bir hayat sürmesini sağlarken, kalp sıhhati de onun huzurunu sağlar. hem bu dünyada mutlu bir hayat, hem de ahirette sonsuz saadet.
Aynı şekilde bedenin ölümü kulu bu dünyadan kopardığı gibi, kalbin ölümü de sonsuz bir azapla sonuçlanır. Dürüst bir adam bir keresinde şöyle demişti: "Bazı insanların bedeni ölen biri için yas tutması ama kalbi ölen için yas tutmaması ne kadar tuhaf, buna rağmen kalbin ölümü çok daha ciddi!"
Bu nedenle itaat eylemleri kalbin sağlığı için vazgeçilmezdir. Kulun kalbi için çok lüzumlu ve elzem olan şu ibadetleri burada zikretmekte fayda vardır: Allah'ı zikretmek, Kur'an-ı Kerim okumak, Allah'tan bağışlanma dilemek, dua etmek, Allah'ın bereketini dilemek. Peygamber'e salat ve selam olsun, Allah ona salat ve selam versin ve gece namazı kılsın. - İbnü'l-Kayyim