Gazetenin Ankara ve Kudus muhabirlerinin kaleme aldigi haberde, Turkiye'de diplomasiyle ticaretin el ele yurudugune, bakanlarin yurtdisi ziyaretlerine beraberlerinde cok sayida isadamini goturdugune dikkat cekildi.
FT, Israil'in Gazze'ye yardim goturen gemilere saldirisinin ardindan, zaten gergin olan Turkiye-Israil iliskilerinin daha da gerildigini ve iki ulke is ve ticaret baglarinin gecen 2 yilda zayifladigini kaydetti.
Iliskilerin kotuye gitmesinin turizme olumsuz etkisine de dikkati ceken FT, cok sayida Israilli turistin Turkiye tatillerini iptal ettigini belirtti.
Israil'den Turkiye'ye gelen ziyaretcilerin sayisinin 2009 yilinda yari yariya indigi ve Basbakan Recep Tayyip Erdogan'in Davos'taki sozlerinin ardindan gecen yil yuzde 1'den biraz daha fazla Israilli turistin Turkiye'yi ziyaret ettigi kaydedildi.
2008 yilinda 3,5 milyar dolar olan iki ulke ticaretinin, 2009 yilinda yuzde 30 dustugune dikkat cekilen haberde, Israilli yetkililerin bunu hem kuresel ekonomik krize, hem de kotulesen siyasi iliskilere bagladigi belirtildi.
Haberde, "Ticaret soz konusu oldugunda, acik sekilde asil muhtac durumda olan ortak Israil. Ayrica, Turkiye Arap ulkeleriyle ticareti artiriyor, dun Lubnan, Suriye ve Urdun'le yeni bir ticari anlasmaya vardigini acikladi" denildi.
Turkiye ile Israil arasindaki savunma alanindaki anlasmalarin da olumsuz etkilendigi kaydedilerek, Israil'in eski Ankara Buyukelcisi Alon Liel'in, "Erdogan'in 2003'te iktidara gelmesinden bu yana, iki ulke arasinda buyuk askeri anlasmalar gormedik" sozleri aktarildi."Turkler cok cabuk unutur"Gazete akillardaki sorunun, "Hukumet duzeyinde dusmanliklarin, savunma teknolojisinden Turkiye'nin Yahudi inanclarina gore hazirlanmis cikolata ihracatina kadar ozel sektor iliskilerine daha ne kadar yayilabilecegi" oldugunu kaydetti.
Bu durumdan en fazla etkilenmesi beklenen sirketlerden birinin Turk Hava Yollari (THY) olduguna dikkati ceken gazete, Israil'de Haziran-Agustos donemindeki THY rezervasyonlarinin yuzde 10'unun iptal edildigini duyurdu.
Bir diger hassas durumdaki sirketin ise Israil'de dort dogalgaz tesisi projesi bulunan, Zorlu Enerji Grubu oldugu kaydedildi.
Israillilerle calisan orta buyuklukte bir savunma sirketinin sahibinin goruslerine de yer veren gazete, bu kisinin, "Bazilari kaygilaniyor ama biz Turkler cok cabuk unuturuz" sozlerini aktardi.
FT, Israil'de bazi kisilerin is ve siyasetin ayri tutulmasi gerektigini dusundugunu belirterek, Turkiye-Israil Is Konseyi Baskani Menachem Carmon'un iki ulke arasindaki yatirim projelerinin ertelenebilecegini soyledigini kaydetti.
Gazete Carmon'un su sozlerini aktardi; "Her iki tarafta da siyasetciler gelir ve gider. Ancak is adamlarinin uzun sureli bir bakis acisi vardir."
Timeturk
Türkiye
11 Haziran 2010 - 19:06
Financial Times'tan Israil-Turkiye analizi
Ingiliz Financial Times (FT) gazetesi, Turkiye ile Israil arasindaki anlasmazligin, iki ulke ticari iliskilerine zarar verdigini yazdi.
Türkiye
11 Haziran 2010 - 19:06
İlginizi Çekebilir

















