Los Angeles polisi, şehir merkezinde düzenlenen ve Başkan Donald Trump’ın göçmenlik politikalarına karşı üçüncü gününe giren gösterilerde gerginliğin artması üzerine bölgeyi yasa dışı toplanma alanı ilan etti. Polis, protestoculara evlerine dönmeleri çağrısı yaptı. Gösteriler sırasında araçlar yakılırken, polise şişe ve diğer nesnelerle saldırıldı.
Trump'ın göçmenlik politikalarına karşı büyük tepkilerin yoğunlaştığı bu hafta sonu protestoları, federal müdahaleleri gündeme getirdi. Ulusal Muhafız birlikleri, Trump’ın talimatıyla gösterileri bastırmak üzere şehir merkezine konuşlandırıldı. Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, yapılan müdahaleyi "yasadışı, korunan bir hareket" olarak nitelendirerek federal hükümete eleştirilerde bulundu.
Protestolar, Trump’ın göçmenlik karşıtı politikalarını protesto etmek için düzenlendi. Trump, yasadışı göçle mücadele etmeyi vaat etmiş ve Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Teşkilatı (ICE) için günlük 3.000 göçmeni tutuklama hedefi koymuştu. Bu, Kaliforniya’da büyük bir tartışma yaratmıştı. Kaliforniya eyalet yetkilileri, Trump’ı protestoları körüklemekle suçladı ve göstericilere yönelik sert müdahaleyi eleştirdi.
Göstericiler, Los Angeles’ın şehir merkezinde çeşitli eylemler gerçekleştirdi. Alphabet'in Waymo şirketine ait birkaç otonom araç, Protestolar sırasında ateşe verildi. Polis, bazı protestocuların güvenlik güçlerine beton mermileri ve şişeler fırlattığını belirtti. Kalabalığı kontrol altına almak için atlı polisler görevlendirildi, ancak bazı polisler göstericilere ses bombası ve göz yaşartıcı gaz kullandı.
Bir grup gösterici, 101 Freeway gibi ana yolları trafiğe kapatarak daha da fazla gerilim yarattı. Şehir Polis Şefi Jim McDonnell, Pazar akşamı yaptığı açıklamada, protestoların çoğunun barışçıl olduğunu ancak şiddet içeren davranışların "iğrenç" olduğunu vurguladı. McDonnell, göstericilerin haklarını savunmalarına saygı gösterdiklerini, ancak kontrolsüz şiddetin kabul edilemez olduğunu belirtti.
Los Angeles polisi, Pazar günü 10 kişiyi tutuklarken, önceki gece yapılan tutuklamalarla bu sayı 29’a yükseldi. Yetkililer, tutuklamaların devam edeceğini duyurdu.