Avrupa Guney Yarimkure Astronomik Arastirmalar Organizasyonu'nun (ESO) Vista teleskobu, milyarlarca yildiz iceren 200 binden fazla galaksi belirledi.
Kizilotesi isigi kullanilarak tespit edilen galaksiler, uzayin simdiye kadar elde edilen en genis derinlikteki goruntusu. Elde edilen veriler, evrendeki en uzak galaksileri incelemek isteyenler icin bir hazine niteliginde.
Sili'deki Paranal Gozlemevi'nde bulunan Vista teleskobu, poz suresini 55 saate ayarlayarak en uzak galaksilerden gelen sonuk isigi toplayabilmek icin gokyuzunun surekli ayni bolgesini izledi. Ultravista adi verilen bir tarama yontemi kullanan ESO bilim insanlari, 5 farkli filtre ile cekilen 6 bin ayri pozu birlestirdi. Bu sayede ortaya cikarilan tek kare, milyarlarca yildizin yer aldigi 200 binden fazla galaksiyi sigdirabilecek inanilmaz bir derinlige ulasti. Ilk bakista birkac parlak yildiz gibi gorunen veriler aslinda burada Samanyolu'nun yildizlari degil, uzayin en uzak galaksileri. Vista taramasiyla elde edilen 6 terabayttan fazla goruntu, Ingiltere ve Fransa'da islendikten sonra gokbilimcilerin kullanimina sunulmak uzere ESO bilim arsivine aktarilacak. Astronomlar, bu verileri, galaksilerin nasil olustugunu anlamada ve evrenin tarihi surecini incelemede kullanacak.
zaman
















