Yunanistan'da 6 Mayis'ta yapilan secimler sonucunda parlamentoya girmeye hak kazanan 300 milletvekili, bugun mecliste yapilan Hiristiyan Ortodoks ve Islam dini geleneklerine gore yemin etti. Irkci Altin Safak orgutunun 21 milletvekili, Kur'an-i Kerim ve Bati Trakya Musluman Turk Azinligin 3 temsilcisini protesto amaciyla yemin toreni sirasinda ayaga kalkmadi.
Yunanistan'da 6 Mayis'ta secilen 300 milletvekili, bugun parlamentoda yapilan dini yemin torenleri ile yarin aksama kadar surecek gorevlerine basladi. Sadece 1 gunluk milletvekilleri olarak Yunan siyasi tarihine gececek olan vekiller, 6 Mayis'tan bugun kadar gecen sure zarfinda haklari olan maaslari almayi da reddetti. Parlamento, 17 Haziran'da yapilacak secimler sebebiyle yarin aksam saatlerinde feshedilecek.
3 MUSLUMAN VEKIL KUR'AN-I KERIME EL BASARAK YEMIN ETTI
Yunan parlamentosunda Hiristiyan Ortodoks dinine gore ve Incil uzerine yemin edilerek yapilan toreni Atina Baspiskoposu Ieronimos yonetti. Yunanistan Komunist Partisi ve Radikal Sol Koalisyon (SIRIZA) vekilleri yazili olarak dini torene reddettiklerini bildirdi. Bati Trakya Musluman Turk Azinlik temsilcileri PASOK Gumulcine Milletvekili Ahmet Haciosman, SIRIZA Iskece ve Gumulcine Milletvekilleri Huseyin Zeybek ve Ayhan Karayusuf ise Kur'an-i Kerim'e el basarak yemin etti. Azinlik vekilleri, Kur'an Kerim uzerine 'anayasa ve kanunlarina bagli kalacaklarina ve genel olarak Yunan halkinin iyiligi icin calisacaklarina' soz verdi.
ALTIN SAFAK'TAN ISLAM VE KUR'AN-I KERIM'E SAYGISIZLIK
7 Partinin yer aldigi parlamentoda yemin toreni oncesi ve sirasinda ilginc ve sembolik anlami buyuk ayrintilar dikkat cekti. Her kesimden buyuk tepki ceken yabanci, gocmen, Musluman ve Bati Trakya Azinligi'na yonelik dusmanliklari ile bilinen Neonazi yanlisi irkci Altin Safak (Hrisi Avgi) orgutu, 21 vekiliyle parlamentoda yapilan torene katildi. Hep birlikte gunes gozlukleri ile parlamentoya gelen Altin Safak vekilleri, dazlak sac tiraslari, siyah tisortleri, sert yuz ifadeleri ve zincirli bicakli aksesuarlari yerine bugunku yemin toreninde kravat ve takim elbiseleri ile yer aldi. Altin Safak milletvekilleri, Muslumanlar ile Islam dinine karsi olan sert tavirlarini Azinlik temsilcileri Haciosman, Zeybek ve Karayusuf'un Kur'an-i Kerim uzerine yemin ettikleri sirada gosterdi. Saygi amaciyla yemin toreni sirasinda hukumet uyeleri ile milletvekilleri ayaga kalkarken, Altin Safak'in 21 vekili genel kurulun sag orta kosesinde oturmayi tercih etti. Butun dikkatlerin uzerinde oldugu Altin Safak'in Musluman 3 vekile ve Kur'an-i Kerim'e olan bu protesto sekli tepki cekti. Yunan televizyonlari, Altin Safak'in baris ve hosgoru ortamini zehirledigi elestirisi esliignde bu goruntulere genis yer vermeyi surduruyor.
PASOK'un saygin ve tecrubeli Milletvekili Mimis Andrulakis, irkci ve fasist Altin Safak'in parlaementoya girmesine tepki amaciyla yemin torenine katilmadigini bildirdi.
SON ANKET RADIKAL SOL KOALISYON'U BIRINCI GOSTERDI
Bu arada Pulce RC sirketinin bugun Pontiki gazetesinde yayinlanan anketine gore 6 Mayis'ta 16,78'lik oy orani ile ikinci sirada yer alan SIRIZA, yuzde 22'lik oy orani ile birinci parti cikti. Yeni Demokrasi Partisi ise 6 Mayis'ta 18,85'lik oy orani ile ilk parti olurken, ankete verilerine gore 19,5 ile ikincilige dusuyor. PASOK ise yuzde 14 ile yine ucuncu parti. Ankete gore irkci Altin Safak'in ise yuzde 5,5 ile bir dusus yasadigi anlasildi. Altin Safak 6 Mayis secimlerinde yuzde 7 oy almisti. 300 uyeli Yunan parlamentosuna milletvekili gonderebilmek icin partilerin yuzde 3 barajini asmalari gerekiyor.
16 BAKANDAN OLUSAN MINI KABINE
Yunanistan'da 6 Mayis'ta yapilan secimlerde tek basina bir cogunluk hukumeti cikmayinca, koalisyon hukumeti arayislari da sonuc vermemisti. Bunun uzerine 17 Haziran'da yeniden secim karari alinmis, Cumhurbaskani Karolos Papulyas da Danistay Baskani Panayotis Pikramenos'u dun basbakanlik gorevine atamisti. Dun gece yarisina kadar suren yogun calismalarin ardindan Pikramenos, cogunlugu alaninda taninmis ve kabul goren ogretim gorevlilerinden olusan kabinesine hukukcu ve eski diplomatlari da aldi. Mini kabine sadece 16 bakandan olusurken, bakan yardimcilarina yer verilmedi. Disisleri Bakanligi'na eski Disisleri Bakanlarindan tecrubeli diplomat Petros Molivyatis getirilirken, Savunma Bakanligi'na ise eski Kara Kuvvetleri Komutani Fragos Frangulis atandi.
Asil gorevi ulkeyi kritik bir donemde secimlere goturmek olan 'nobetci' hukumetin onemli bir karara imza atmasi beklenmiyor. Yeni kabin de bugun sabah saatlerinde Cumhurbaskani Papulyas huzurunda yapilan dini yemin toreni ile isbasi yapti. Bakanlar, bugun koltuklarina oturacak.
YENI KABINE
Basbakan: Panayotis Pikramenos
Icisleri Bakani: Antonis Manitakis
Maliye Bakani: Yorgos Zannias
Disisleri Bakani: Petros Moliviatis
Savunma Bakani: Frangos Frangulis
Idari Reformlar ve E-Devlet Bakani: Pavlos Apostolidis
Kalkinma, Rekabet ve Denizcilik Bakani: Ioannis Sturnaras
Cevre, Enerji ve Iklim Degisikligi Bakani: Grigoris Tsaltas
Egitim, Dinisleri ve Yasam Boyu Ogrenim Bakani: Aggeliki Efrosini Kiau
Altyapi, Ulastirma ve Aglar Bakani: Simos Simopulos
Calisma ve Sosyal Guvenlik Bakani: Antonios Rupakiotis
Saglik ve Sosyal Dayanisma Bakani: Hristos Kittas
Adalet, Seffaflik ve Insan Haklari Bakani: Hristos Geraris
Vatandasi Koruma Bakani: Elefterios Ikonomu
Kultur ve Turizm Bakani: Tatiana Karapanayoti
Tarim Kalkinma ve Gida Bakani: Napoleon Maraveyas
Devlet Bakani: Antonios Argiros
Dünya
17 Mayıs 2012 - 19:12
Irkci Altin Safak'tan Yunan parlamentosunda Kur'an-i Kerim'e saygisizlik
Yunanistan'da 6 Mayis'ta yapilan secimler sonucunda parlamentoya girmeye hak kazanan 300 milletvekili, bugun mecliste yapilan Hiristiyan Ortodoks ve Islam dini geleneklerine gore yemin etti. Irkci Altin Safak orgutunun 21 milletvekili, Kur'an-i Kerim ve Bati Trakya Musluman Turk Azinligin 3 temsilcisini protesto amaciyla yemin toreni sirasinda ayaga kalkmadi
Dünya
17 Mayıs 2012 - 19:12
İlginizi Çekebilir
















