UNICEF: Yetersiz Beslenme ve Hastalıklar Gazze Şeridi'nde bir milyondan fazla çocuğu tehdit ediyor

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze'deki çocukların ölümcül üçlü bir tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi: artan hastalık salgınları, yetersiz beslenme ve çatışmaların tırmanması.


UNICEF şunu ekledi: Gazze'de halihazırda binlerce çocuk öldürüldü. Şiddet nedeniyle diğer çocukların yaşam koşulları hızla bozulurken, ishal ve gıda yoksulluğu vakalarının yayılması çocuk ölümü riskini artırıyor.
UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, "Gazze'deki çocuklar her geçen gün daha da kötüleşen bir kabusun içinde sıkışıp kalmış durumda" dedi.
Sözlerine şöyle devam etti: Gazze Şeridi'nde çocuklar ve aileleri çatışmalarda öldürülüyor ve yaralanıyor, hayatları giderek artan risklerle karşı karşıya kalıyor. Önlenebilir hastalıklar, yiyecek ve su kıtlığı nedeniyle.
Birleşmiş Milletler Haber Merkezi'nin dün bildirdiğine göre kendisi, tüm çocukları ve sivilleri şiddetten korumanın ve onlara temel hizmet ve malzemeleri sağlamanın gerekliliğini vurguladı.
Russell, teşkilatın Gazze'deki çocuklara hayat kurtaran yardım sağlamak için çalıştığını kaydetti ancak çocukların hayatlarını kurtarmak için daha iyi ve daha güvenli erişimin sağlanmasına yönelik acil ihtiyacın altını çizdi.
Sözlerine şöyle devam etti: Gazze'deki binlerce çocuğun geleceği tehlikede ve dünya buna seyirci kalamaz, şiddetin durdurulması ve çocukların acılarına son verilmesi gerektiğini vurguladı.
Beş yaşın altındaki çocuklar arasındaki ishal vakaları, 17 Aralık'tan itibaren bir hafta içinde 48.000'den 71.000'e yükseldi; bu da günde 3.200 yeni ishal vakasına eşdeğer.
UNICEF, bu kadar kısa sürede gerçekleşen bu ciddi artışın Gazze'de çocuk sağlığının hızla bozulduğunun güçlü bir göstergesi olduğunu belirtti.
Çatışmaların tırmanmasından önce Gazze Şeridi'nde her ay beş yaşın altındaki çocuklar arasında yaklaşık 2.000 ishal vakası kaydediliyordu. Şu anki oran bu oranın yaklaşık yüzde 2000 üzerinde.
Aralık ayı sonlarında Gazze Şeridi'ndeki gıda güvenliği durumuyla ilgili olarak şeritte kıtlık riski konusunda uyarıda bulunan bir raporun yayınlanmasından bu yana UNICEF, artan sayıda çocuğun ihtiyaç duydukları gıdayı alamadığını ve yaklaşık 90 çocuğun UNICEF'in geçen ayın 26'sında yaptığı araştırmaya göre, iki yaşın altındaki çocukların yüzde 20'si iki ya da daha az besin grubunu yiyor.
Bu, iki hafta önce aynı çalışmada bildirilen yüzde 80 oranından daha yüksek.
Kötüleşen durum, akut yetersiz beslenme ve kıtlık eşiğini aşan ölümlerle ilgili endişeleri artırıyor. UNICEF, özel beslenme ihtiyaçları ve hassasiyetleri göz önüne alındığında, 155.000'den fazla hamile kadın ve emziren annenin ve iki yaşın altındaki 135.000'den fazla çocuğun beslenmesinden özellikle endişe duymaktadır.

unicef gazze çocuk hastalık açlık