Sisi, Mısırîn Somali'nin Güvenliği ve İstikrarına Sağlam Destek Verdiğini ileri Sürdü

Cumhurbaşkanı Abdel-Fattah El-Sisi, Mısır'ın Somali'nin yanında yer alma ve onun güvenlik ve istikrarını destekleme konusundaki kararlı tutumunu bir kez daha vurguladı.

El-Sisi bu açıklamalarını Salı günü Somalili mevkidaşı Hasan Şeyh Mahmud ile yaptığı telefon görüşmesinde yaptı.

Mısır cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, her iki lider de ikili ilişkileri geliştirme ve çeşitli alanlarda işbirliği ve koordinasyonu geliştirme yollarını ele aldı.

Açıklamada ayrıca son bölgesel gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi.

“Somaliland”-Etiyopya paktı

İki lider arasındaki telefon görüşmesi, ayrılıkçı Somaliland bölgesinin Pazartesi günü Etiyopya'nın Addis Ababa'ya Kızıldeniz'e erişim izni vermesiyle tartışmalı bir anlaşmaya varmasından saatler sonra geldi.

Pazartesi günkü sürpriz anlaşma, bunun egemenliğinin ihlali olduğunu düşünen Mogadişu'da öfkeyi tetikledi .

Bu, Somali merkezi hükümetinin yıllardır süren çıkmazdan sonra ayrılıkçı kuzey bölgesiyle diyaloğu yeniden başlatmayı kabul etmesinden yalnızca birkaç gün sonra duyuruldu.

Somaliland, 1991 yılında Somali'den bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana tam bir devlet arayışı içindeydi; bu hareket Mogadişu'nun şiddetle karşı çıktığı ve uluslararası alanda tanınmayan bir hareketti.

Addis Ababa anlaşması, denize kıyısı olmayan Etiyopya'ya, küresel ticaret için önemli bir su yolu olan Kızıldeniz'e uzun zamandır arzuladığı erişimi sağlıyor.

Somaliland dışişleri bakanlığı yaptığı açıklamada, "Bu tarihi anlaşma, Somaliland Cumhuriyeti'nin resmi olarak tanınmasıyla karşılık olarak Etiyopya'nın deniz kuvvetleri için Kızıldeniz'e erişimini sağlıyor ve bunu ülkemiz için önemli bir diplomatik kilometre taşı olarak işaret ediyor." dedi.

Somali Ulusal Televizyonu, eski Twitter hesabı olan X'te, anlaşmayı tartışmak üzere Salı günü acil bir kabine toplantısı düzenleneceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un ofisinden hemen bir tepki gelmedi ancak daha çok Farmajo olarak bilinen selefi Muhammed Abdullahi Muhammed, X'te bunun "Somali ve tüm Afrika için ciddi bir endişe" olduğunu söyledi.

'Cesaretsiz ihlal'

Somali'nin Somaliland'daki temsilcisi Abdikarim Hüseyin Güled, Mogadişu'daki hükümetin "sert ve ölçülü bir açıklamayla" yanıt vereceğini söyledi.

"Etiyopya hükümetinin eylemleri... uluslararası normlara ve yasal çerçevelere bariz bir saygısızlık teşkil ediyor, Somali'nin toprak egemenliğinin küstahça ihlalini temsil ediyor ve FGS (Somali federal hükümeti) ile Somaliland arasında çözüme yaklaşan diyalog yoluyla elde edilen ilerlemeyi baltalıyor." Guled X hakkında şunları söyledi.

"Bu tek taraflı eylem, bölgesel istikrarı tehlikeye atıyor ve Somali halkının barış ve kendi kaderini tayin etme arzularının katı bir şekilde göz ardı edildiğini gösteriyor."

Anlaşma, Abiy'in, Afrika'nın en kalabalık ikinci ülkesi olan ülkesinin Kızıldeniz'e erişim hakkını savunacağını söyleyerek komşuları arasında endişelere yol açmasından aylar sonra geldi.

Kaynak: ahramonline

somali Somaliland sisi abdulfettah sisi mısır etiyopya mogadişi Hasan Şeyh Mahmud