Portekiz'den Filistin devletine tanıma kararı

Portekiz hükümeti, 21 Eylül Pazar günü Filistin devletini resmen tanıyacağını açıkladı. Karar, Lizbon'daki Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan basın duyurusu ile kamuoyuna duyuruldu.


Portekiz hükümeti, 21 Eylül Pazar günü Filistin devletini resmen tanıyacağını açıkladı. Karar, Lizbon’daki Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan basın duyurusu ile kamuoyuna duyuruldu.

Açıklamada, tanımanın BM Genel Kurulu’nun yüksek düzeyli görüşmeleri başlamadan hemen önce yapılacağı belirtildi. Portekiz yönetimi, daha önce yaptığı açıklamalarda, artan insani krizin ve Filistin topraklarının ilhakı ihtimaline dair endişelerin bu adımda etkili olduğunu vurgulamıştı.

Portekiz’in ardından önümüzdeki günlerde başka ülkelerin de aynı yönde karar alması bekleniyor. Fransa ve Suudi Arabistan’ın eşbaşkanlığında New York’ta düzenlenecek toplantıda, aralarında Belçika, Avustralya, Kanada, Lüksemburg, Malta, Birleşik Krallık ve San Marino’nun da bulunduğu dokuz ülkenin Filistin’i tanıma hazırlığında olduğu ifade ediliyor.

Hatırlanacağı üzere İspanya, İrlanda ve Norveç, 2024 yılının Mayıs ayında Filistin devletini tanıyan ülkeler arasına katılmıştı. Bugün itibarıyla BM’ye üye 193 ülkeden yaklaşık üçte ikisi Filistin devletini tanıyor.

portekiz Filistin