Meksika, ABD GDO'lu Mısırı Yasakladı

Üç yıl önce bir Meksika başkanlık kararnamesi, genetiği değiştirilmiş (GM) mısırın ve herbisit glifosatın 31 Ocak 2024'e kadar yasaklanacağını ilan etti. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel López Obrador, 'Meksika'nın biyolojik ve kültürel çeşitliliğini koruyacağız. Çevreye zarar vermeden verimliliği artıran agroekolojik uygulamaları destekleyeceğiz. Genetiği değiştirilmiş tohumların tanıtımına ve kullanımına izin vermeyeceğiz.'

Üç yıl önce bir Meksika başkanlık kararnamesi, genetiği değiştirilmiş (GM) mısırın ve herbisit glifosatın 31 Ocak 2024'e kadar yasaklanacağını ilan etti. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel López Obrador, “Meksika'nın biyolojik ve kültürel çeşitliliğini koruyacağız. Çevreye zarar vermeden verimliliği artıran agroekolojik uygulamaları destekleyeceğiz. Genetiği değiştirilmiş tohumların tanıtımına ve kullanımına izin vermeyeceğiz.”

Meksika ve Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya ve Türkiye gibi diğer ülkelerin yasaklamış oldukları GDO'lu mısırla ilgili sorunları, iddiaya göre GDO'lu bitkilerin yakındaki ürünlerle çapraz tozlaşarak organik tarımı zorlaştırmasıdır. Çapraz tozlaşma mısırın yadigarı çeşitlerinin büyük bir kısmını ortadan kaldırdı ve yabani bitkileri de kirletebilir. Yerleşik böcek ilacı içeren mahsuller, yakındaki akarsuların kirlenmesi yoluyla su bitkilerini ve vahşi yaşamı da etkileyebilir.

Bununla birlikte Çin, ABD'den 8 milyar dolarlık GDO'lu mısır ithal ederken, Meksika 5.12 milyar dolarla ikinci sırada yer alıyor. Japonya ve Mısır 4,7 milyar dolar ve 2,4 milyar dolar ile üçüncü ve dördüncü sırada yer alıyor. ABD çoğunlukla sarı mısır üretirken, Meksika mısırının neredeyse %90'ı beyazdır.

Meksika şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nden yılda yaklaşık 17 milyon ton genetiği değiştirilmiş mısır ithal ediyor, bunların çoğu hayvan yemlerinde kullanılan sarı mısır. Genetiği değiştirilmiş mısırın ticari amaçlarla yetiştirilmesi Meksika'da halihazırda yasaklanmıştır. Bu, pazarda satmak amacıyla GDO mısır yetiştirmenin yasa dışı olduğu anlamına gelir.

Geçen ay ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimi, Meksika'nın ABD'den genetiği değiştirilmiş mısır sevkiyatına koyduğu yasağa, Amerikalı çiftçileri üzen ve karlı ihracatlarını tehdit eden kısıtlamalara itiraz etmek için ilk adımları atacağını söyledi.

Mısır, hem Meksika mutfağının ve yerli kültürlerin bir sembolü hem de Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük nakit mahsulüdür.

López Obrador, GDO'lu mısırı yasaklama planını savunan bir konuşmasında, "Mısır menşei Meksika'dır," dedi. 60, 80 yerli mısır çeşidimiz olması ve genetiği değiştirilmiş mısırın insan tüketimi için kullanılmasına izin vermemiz mümkün değil” dedi.

Başkanın planını destekleyen Mısır Olmadan Ülke Yok Ulusal Kampanyasının (Campaña Nacional Sin Maiz No Hay País) bir üyesi olan Aguilar için GDO'lu mısırla mücadele, ailesinin yemek ve kültürel geleneğinin merkezinde yer alan içeriğin bütünlüğünü korumakla ilgili. .

“Diyetimiz yukarıdan aşağıya değişiyor” dedi. "Yukarı çıkmamız ve yukarıdan aşağıya değişiklik talep etmemiz gerektiğini anlıyoruz ve anlıyorum."

México İcra Direktörü Sofia Ramírez, "Bu ideolojik, çünkü Meksika hükümetinin ve özellikle de bu Meksika başkanının siyasi söyleminde, yönetimin başından beri biyoçeşitliliği korumak, mısır tüketiminin yerli kaynaklarına geri dönmekle ilgiliydi" dedi. Nasılsın? (nasıl gidiyoruz?) İspanyolca dedi. "Benim açımdan bu hiç mantıklı değil, çünkü artık hiçbir şey genetik olarak 'saf' değil." Kararnamenin ABD ile Meksika arasındaki ekonomik bağları bozma potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Ramírez, "Meksika ekonomisi Amerikan ekonomisiyle yakından bağlantılıdır" dedi.

Meksika'nın en büyük ve en eski devlet üniversitesi olan Universidad Nacional Autónoma de México'daki (UNAM) araştırmacılar tarafından 2017'de yapılan bir araştırma, ülkedeki ekmeğin büyük çoğunluğunun genetiği değiştirilmiş mısır izleri içerdiğini ortaya koydu. GDO'lu mısır ekimi Meksika'da sıkı bir şekilde düzenlenmiştir. Genetiği değiştirilmiş mısır çeşitleri yetiştirmek isteyen tüm üreticilerin devletten izin alması gerekiyor ve başvurular “vaka bazında” değerlendiriliyor.

ABD'li milletvekilleri ve NCGA, kararnamenin bilim karşıtı olduğunu öne sürerek Amerikan hükümetini ABD-Meksika-Kanada Anlaşması uyarınca Meksika'ya karşı resmi işlemler başlatmaya zorladı. ABD Çevre Koruma Ajansı, Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Derneği ve diğer düzenleyici ve araştırma kuruluşlarına göre genetiği değiştirilmiş mısır tüketmek güvenlidir.

Glifosatın çevre, tüketiciler ve herbisit ile temas eden işçiler için güvenliği daha karmaşıktır. EPA ürünün güvenliğini desteklerken, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı kimyasalın insanlar için "muhtemelen kanserojen" olduğunu bulmuştur. Glifosat, Roundup'ın aktif maddesidir ve birçok ülkede yasaklanmıştır.

Arkeologlar, Mısır tanrılarının tasvirlerinin izini Mezoamerika'nın Olmekler, Mayalar ve Zapotekler de dahil olmak üzere erken dönem uygarlıklarının çoğuna kadar sürdüler. Mısırı ve mısırın insan hayatını desteklemedeki rolünü kutlamaya yönelik yerli dini gelenek, bugün Latin Amerika ve ABD'nin birçok yerinde hala mevcuttur.

Meksika Devlet Başkanı, "Bu bizim için çok önemli bir konu. “Halkımızın sağlığıdır. Kuzey Amerika Adil Ticaret Anlaşması'na atıfta bulunarak, dünyadaki hiçbir anlaşma insanların sağlığa zarar veren malları satmasına izin vermez.

 

 

 

meksika GDO mısır amerika sağlık Andres Manuel López Obrador