Kenyatta, Kenya'da sıkı bir zafer elde etti

Kenya'da resmi seçim sonuçları nihayet açıklandı ve Uhuru Kenyatta yüzde 50,7'lik dar bir oranla ilk anket turunu kesin olarak kazanmayı başardı. Ancak asıl muhalif olan Başbakan Raila Odinga, mahkemelere oylamada hile yapıldığına dair şikayette bulunuyor.

Kenya'da resmi seçim sonuçları nihayet açıklandı ve Uhuru Kenyatta yüzde 50,7'lik dar bir oranla ilk anket turunu kesin olarak kazanmayı başardı. Ancak asıl muhalif olan Başbakan Raila Odinga, mahkemelere oylamada hile yapıldığına dair şikayette bulunuyor.

Kenya'nın bağımsız seçim komisyonu lideri Issack Hassan, bu öğleden sonra Bay Kenyatta'yı "Kenya Cumhuriyeti'nin usulüne uygun seçilmiş cumhurbaşkanı" olarak resmen ilan etti. Seçim komisyonu, zaman zaman teknik sorunların sayım sürecini geciktirmesinin ardından Kenya halkını bir haftadır merak içinde bekletti. Ancak Kenya'nın kurucu Devlet Başkanı Jomo Kenyatta'nın oğlu Bay Kenyatta, çoğu zaman sayımda başı çekiyor.

Kenyatta, ülkedeki en yüksek görevi kabul ettiği seçim komisyonunun duyurusunu yapmasından kısa bir süre sonra yaptığı zafer konuşmasında, "Yol boyunca gösterdiğiniz tüm sabır ve desteğiniz için teşekkür ederim." dedi. Kenyatta ayrıca komisyona "ülkemizin tarihindeki en özgür ve en adil genel seçimi" düzenlediği için teşekkür etti.

Gelecek dönem başkanı, Kenya seçimlerinin bu kez, acımasız tahminlere ve uzun ve heyecan verici bir sayım sürecine rağmen barışçıl bir şekilde düzenlendiğini kaydetmekten özellikle mutlu olduğunu söyledi.

Kenyatta yaptığı konuşmada, "Görev bilinciyle yola çıktık, barış içinde oy kullandık, düzeni ve hukukun üstünlüğüne saygıyı sürdürdük ve toplumumuzun yapısını koruduk" dedi. "Bugünün gerçek zaferi bu. Ulusumuz için bir zafer. Kenya'nın nihayet reşit olduğunu herkese gösteren bir zafer."

Kenyatta'nın ana rakibi Başbakan Raila Odinga, bugün yaptığı açıklamalarda seçim komisyonunun çalışmasından aynı derecede etkilenmedi. Daha iki gün önce, parti koalisyonu oylarda hile olduğuna dair kanıtlar olduğunu iddia ettiği için komisyondan sayım sürecini durdurmasını istemişti. Ancak bu, bir jüri heyeti tarafından geri çevrildi.

Bay Odinga bugün iddiaları tekrarladı ve nihai sonuçları kabul edemeyeceğini söyledi ve Kenya Yüksek Mahkemesine itiraz ettiğini de sözlerine ekledi. Başbakan, toplam oy sayısının kayıtlı seçmen sayısından fazla olduğu bazı seçim bölgeleri örneklerinden bahsediyor; ve ona göre ilçeler iki kez sayıldı.

Odinga yaptığı açıklamada, "Bu bağlamda, Yüksek Mahkeme [seçim komisyonu] tarafından açıklanan sonucun yasal olup olmadığını belirlemesine izin verin" dedi. Ancak Kenyalıların "barışı korumaya devam etmeleri" gerektiğini defalarca vurguladı. Başbakan hiçbir şekilde gösterileri kışkırtmak istemedi, aksine yargının kararına güvendi.

Bu gece Nairobi'den veya diğer Kenya şehirlerinden isyanların veya büyük protesto eylemlerinin patlak verdiğine dair herhangi bir rapor gelmedi. İnsanlar, barış ve düzeni korumak için Bay Kenyatta, Bay Odinga ve seçim komisyonunun tavsiyelerine uydu.

kenya uhuru kenyatta Raila Odinga seçim