Kadınlar Kilise Sıralarının Ötesinde Yatırım ve İnşaya Çağrıldı: Krallık Kurucuları Zirvesi 2026'da Önemli Mesajlar
Gana'da ilk kez düzenlenen Krallık Kurucuları Zirvesi 2026 (Kingdom Builders Summit 2026), profesyonel kadınları ve girişimcileri inancı pasif bir ritüelden çıkarıp aktif bir yaşam ve ekonomi çerçevesine dönüştürmeye davet etti.
Gana’da ilk kez düzenlenen Krallık Kurucuları Zirvesi 2026 (Kingdom Builders Summit 2026), profesyonel kadınları ve girişimcileri inancı pasif bir ritüelden çıkarıp aktif bir yaşam ve ekonomi çerçevesine dönüştürmeye davet etti.
Zirvenin düzenleyicisi ve Global Purpose Driven Foundation kurucusu Ellen Abena Addo, Accra’da Bağımsızlık Günü hafta sonunda gerçekleştirilen iki günlük etkinlikte yaptığı konuşmada, kadınların inancı yalnızca Pazar günleri kilisede sınırlı bir uygulama olarak görmeyi bırakması gerektiğini vurguladı.
Addo, Gana Yeminli Mali Müşavirler Enstitüsü’nün (ICAG) eski konsey üyesi ve Capstone Genç Finansal Okuryazarlık Kampanyacısı olarak da tanınıyor. Katılımcılara hitaben şunları söyledi:
“Dünya bize Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisini öğretebilir, ancak biz Krallık düzenini geri getiriyoruz. Bu düzen şöyle işler: Önce Tanrı, sonra ev/aile, ardından hizmet veya kariyer ve en son toplumsal etki. ‘Önce O’nu arayın, diğer her şey size verilecektir.’ Bu, gerçek özgürlüğe ve dengeye giden ilk adımdır.”
Zirve, Gana’nın Bağımsızlık Günü ile Uluslararası Kadınlar Günü arasındaki sembolik ve stratejik zamanlamayla planlandı. Addo, bu tercihin kadınları hem liderlik hem de ekonomik eyleme teşvik etmek için bilinçli bir seçim olduğunu belirtti.
Etkinlikte konuşan önemli isimlerden biri de Parlamento Cinsiyet, Çocuk ve Sosyal Refah Komitesi Başkanı, Oti Bölgesi Krachi Batı Milletvekili Helen Adjoa Ntoso oldu. Ntoso, Gana parlamentosundaki 276 sandalyeden yalnızca 41’inin kadınlar tarafından doldurulduğuna dikkat çekerek, kadınların yönetimde daha fazla yer alması gerektiğini savundu.
Ntoso, 2024’te kabul edilen Pozitif Ayrımcılık Cinsiyet Eşitliği Yasası’nı bu açığı kapatmaya yönelik önemli bir yasal adım olarak nitelendirdi ve inanç temelli kadınları, değerlerinden taviz vermeden siyasete ve kamu kurumlarına katılmaya çağırdı.
Ellen Abena Addo ayrıca küresel gelişmelere de değindi. Amerika Birleşik Devletleri’nin çeşitli Birleşmiş Milletler programlarından çekilmesini örnek göstererek, özellikle Gana’nın doğal kaynak yönetimi konusunda yerel kuruluşların ve ulusal stratejilerin daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğini ifade etti.
Zirve, Hristiyan ilkelerini iş, yönetim ve sivil hayatta pratik liderlikle birleştirme hedefiyle profesyonel kadınları, girişimcileri ve yeni kariyer başlangıcındaki kişileri bir araya getirdi. Mentorluk, ağ kurma ve bilgi paylaşımı odaklı program, inanç temelli dönüştürücü liderler yetiştirmeyi amaçlıyor.
Organizatörler, etkinliğin tek seferlik bir buluşma olmaktan çıkıp her yıl tekrarlanan bir harekete dönüşmesini hedeflediklerini açıkladı.