İsrail'e yarışma hakkı verilince dört Avrupa ülkesi Eurovision 2026'dan çekiliyor

İrlanda, İspanya, Hollanda ve Slovenya; İsrail'in gelecek yılki Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmasına onay çıkmasının ardından organizasyona katılmayacaklarını duyurdu.

İrlanda, İspanya, Hollanda ve Slovenya; İsrail’in gelecek yılki Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmasına onay çıkmasının ardından organizasyona katılmayacaklarını duyurdu.

Bu dört ülke, Gazze’de devam eden çatışmalar ve İsrail’in oy toplama sürecinde avantaj sağladığı iddiaları nedeniyle uzun süredir yarışmadan çıkarılmasını talep ediyordu.

Cenevre’de toplanan Avrupa Yayın Birliği (EBU), oy güvenliğiyle ilgili yeni düzenlemeleri görüşürken; üyelerin büyük çoğunluğu İsrail’in yarışmaya katılımını yeniden tartışmaya açmaya gerek olmadığı yönünde görüş bildirdi.

Toplantıda gizli oylama yapılmasını isteyen İspanyol yayıncısı RTVE, alınan karardan sonra “yarışmanın yönetimine yönelik kuşkularının arttığını” açıkladı.

İrlanda yayıncısı RTÉ ise Gazze’deki ağır insani tablo nedeniyle yarışmaya katılmanın “ahlaki açıdan savunulamaz” olduğunu ifade etti.

EBU’dan yapılan açıklamada, yeni kurallara uymayı kabul eden tüm üyelerin 2026 yarışmasına katılmaya hak kazanacağı belirtildi.
Bu düzenlemeler, hükümetlerin ya da bağımsız grupların belirli ülkeler lehine oy organizasyonu yapmasını engellemeyi amaçlıyor.

Bu yıl İsrail’i, 7 Ekim saldırısından kurtulan Yuval Raphael temsil etmişti.
Avusturyalı şarkıcı JJ, Basel’de düzenlenen yarışmanın finalinde son anda İsrail’i geçerek birinciliğe ulaşmıştı.

Eurovision Direktörü Martin Green, toplantının “duygusal ama yapıcı” geçtiğini belirterek, yarışmanın siyasi çekişmelerden uzak tutulması gerektiğini vurguladı.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, ülkesinin yarışmaya katılmasına izin verilmesini “dayanışma ve dostluk mesajı” olarak değerlendirdi.
İsrail yayıncısı KAN ise kendilerine yönelik eleştirileri “kültürel boykot girişimi” olarak tanımladı.

Karar, Eurovision çevresinde belirgin bir ayrışma yarattı.
Hollanda yayıncısı Avrotros, “bu şartlarda sahneye çıkmanın kamu değerlerine aykırı olduğunu” söyledi.

İspanya ise Eylül ayında aldığı karar gereği yarışmadan çekilerek 2026 finalini yayınlamayacağını duyurdu.
Slovenya da tutumunu değiştirmediğini açıkladı.

Öte yandan Norveç, İsveç, Danimarka, Finlandiya ve İzlanda’nın kamu yayıncıları; oy sistemiyle ilgili eksiklerin giderilmesine yönelik değişiklikleri desteklediklerini bildirdi.
İzlanda yine de katılım kararını erteledi.

İsrail’in yarışmadan çıkarılmasını “kırmızı çizgi” olarak gören Almanya ise yeni kararları memnuniyetle karşıladığını ve 2026’da yarışmada yer alacağını açıkladı.

İrlanda İspanya Hollanda Slovenya İsrail Boykot Eurovision 2026