Gençlerin sigara içmeye teşvik edildiğini iddia eden Avustralya, elektronik sigarayı yasaklıyor

Avustralya, eğlence amaçlı vaping yasağı ilan ederek ve e-sigara yasalarının diğer yönlerini sıkılaştırarak genç yaştaki elektronik sigara kullanımındaki artışa karşı bir baskı başlattı.

Avustralya, eğlence amaçlı vaping yasağı ilan ederek ve e-sigara yasalarının diğer yönlerini sıkılaştırarak genç yaştaki elektronik sigara kullanımındaki artışa karşı bir baskı başlattı.

Hükümet, genellikle meyveli tatlarda gelen tüm tek kullanımlık elektronik sigaraları yasaklamayı, reçetesiz elektronik sigaraların ithalatını yasaklamayı ve elektronik sigara satışının sigarayı bırakanlara yardımcı olmakla sınırlı kalmasını amaçlayarak nikotin seviyelerini sınırlamayı amaçlıyor.

Sağlık Bakanı Mark Butler, Ulusal Basın Kulübü'nde yaptığı konuşmada, "Tıpkı sigarada yaptıkları gibi, Big Tobacco başka bir bağımlılık yapan ürünü alıp parlak ambalajlara sardı ve yeni nesil nikotin bağımlıları yaratmak için tatlar ekledi" dedi.

Vaping, sigara içmekten daha güvenli bir alternatif olarak görülse de, araştırmalar, bağımlılık yapan e-sigaraların uzun vadeli zarar verme potansiyelini göstermiştir.

Yeni kurallara göre elektronik sigaralar sadece eczanelerde satılacak ve "ilaç tipi" ambalaj gerektirecek. Gençler arasında popüler olan tek kullanımlık elektronik sigaralar da yasaklanacak.

Büyük elektronik sigara üreticisi Philip Morris, bu tür mağazalara yönelik baskıları memnuniyetle karşıladı.

Şirketin bir sözcüsü, "Köşedeki mağazalarda satılan nikotin vaping ürünleri her zaman yasa dışı olmuştur" dedi.

"Birkaç yıldır bu yasadışı ürünlere karşı yaptırım uyguluyoruz ve bunun şimdi olmasını umuyoruz."

Butler, elektronik sigaranın Avustralya'da eğlence amaçlı bir ürün haline geldiğini ve çoğunlukla sigara içmeye başlama olasılığı üç kat daha fazla olan gençlere ve gençlere satıldığını söyledi.

Butler, "Bu, şekerlemeler ve çikolataların yanında satılan, çocuklarımızı hedef alan bir ürün" dedi. "Elektronik sigara artık liselerde bir numaralı davranış sorunu haline geldi. İlkokullarda da yaygınlaşıyor."

Doktorlar, elektronik sigara yasağını destekledi, ancak hükümeti, onu alan gençlerin sayısını sınırlamak için daha fazlasını yapmaya çağırdı.

Royal Australian College of Practitioners'ın başkanı Nicole Higgins, "Renkli tatlar içeren nikotin vaping ürünleri satılıyor ve çizgi film karakterleri de dahil olmak üzere çocukların kahvaltılık gevrekleriyle aynı türde görüntülere sahip ürünler bile gördük" dedi.

Önümüzdeki hafta sona erecek olan federal bütçe, tütün ve elektronik sigaranın neden olduğu zararlara karşı korunma önlemleri için 155 milyon doları içerecek.

avustralya elektronik sigara sağlık yasak