Fas, Avrupa'ya serbest ticaret erişimi elde edecek

Şu anda Rabat'ta bulunan AB Başkanı José Manuel Barroso'ya göre, Avrupa Birliği (AB) ve Fas bugün tam bir serbest ticaret anlaşmasına varmayı amaçlayan müzakerelerin başladığını duyurdu.

Şu anda Rabat'ta bulunan AB Başkanı José Manuel Barroso'ya göre, Avrupa Birliği (AB) ve Fas bugün tam bir serbest ticaret anlaşmasına varmayı amaçlayan müzakerelerin başladığını duyurdu.

Barroso, yeni anlaşmanın temel amacının "Fas ekonomisinin Avrupa Birliği'nin iç pazarına kademeli olarak entegrasyonunu" aramak olacağını açıkladı. AB lideri, Kuzey Afrika krallığının Başbakanı Abdelilah Benkirane ile birlikte Fas başkentinde düzenlediği basın toplantısında konuştu.

AB Başkanı'na göre, "Fas, Akdeniz bölgesinde AB'nin eksiksiz ve derin bir serbest ticaret anlaşmasına varmak için bu nitelikteki müzakereleri başlattığı ilk ortaktır." Barroso aynı zamanda "anlaşmanın ekonomik bağlarımızı derinleştireceğini" doğruladı ve "AB'nin Fas'ın en önemli ticaret ortağı ve başlıca yabancı yatırımcısı olduğunu" hatırlattı.

Barroso, AB ve Fas'ın kısa süre içinde "serbest dolaşım ortaklığı" konusunda anlaşmaya vararak müzakereleri başlatma konusunda anlaştığını bildirdi. AB lideri, "ortak sınırımız üzerindeki insan trafiğinin sorunsuz bir şekilde ele alınmasını garanti eden" böyle bir ortaklıkla ilerlemek için her iki tarafta da siyasi bir anlaşma olduğunu açıkladı.

Mağrip krallığı ile olan ekonomik ve kültürel ilişkiler, AB'nin Avrupalı olmayan komşularıyla olan en derin ilişkileri arasındadır. Mevcut Kral Muhammed VI'nın iktidara gelmesiyle, ülke ekonomisini açarken ve sınırlı demokratik reformlara girişirken ilişkiler derinleşti.

Sadece 2007'den 2010'a kadar olan dönemde yaklaşık 654 milyon avro alan Fas, AB'nin komşularına verdiği mali yardımdan da bir numaralı yararlanıcı konumunda. 2011-13 dönemi için iki parti.

fas rabat jose manuel barroso Avrupa Birliği