Araştırmacılar Afrika'daki Yırtıcı Kuşların neslinin tükenebileceğini söylüyor

Uluslararası araştırmacılar, uzun tepeli kartal, Afrika şahin kartalı ve karanlık şarkı söyleyen çakır kuşu da dahil olmak üzere Afrika'nın ikonik yırtıcı kuşlarının, artan tehditler arasında bir yok olma kriziyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Nature Ecology & Evolution dergisinde yayınlanan küresel araştırmacıların yaptığı bir araştırmaya göre, Afrika yırtıcı kuşlarının 42 türünün yüzde 90'ında ciddi bir nüfus düşüşü yaşanabilir ve bu durum ekosistem dengesini tehdit edebilir.

Afrika'nın dört bölgesinde 20 ila 40 yıllık aralıklarla gerçekleştirilen yol araştırmalarına dayanan çalışma, büyük yırtıcı kuşların, çiftçiler ve çobanların kaçak avlanma ve misilleme saldırılarına maruz kaldıkları korunmasız alanlarda önemli düşüşler yaşadığını kaydetti.

Uluslararası bir koruma lobisi olan Peregrine Fund'ın Afrika program direktörü Darcy Ogada, kıtanın görkemli yırtıcı kuşlarının insan faaliyetleri ve azalan doğal yaşam alanları nedeniyle kaybolmasını kınadı.

Ogada, perşembe akşamı Kenya'nın başkenti Nairobi'de yaptığı açıklamada, "Afrika'nın en ikonik yırtıcı kuşlarından biri olan Sekreterkuşunun neslinin tükenme eşiğinde olduğunu" belirterek, kıtadaki yırtıcı kuşların daha fazla kaybını önlemek için çabaların iki katına çıkarılması çağrısında bulundu. .

Araştırmacılar, Afrika'nın karizmatik kartal ve akbaba türlerinin karşı karşıya olduğu, doğal yaşam alanlarının kaybı ve zehirlenme de dahil olmak üzere sayısız tehdit göz önüne alındığında, bu yüzyılın ikinci yarısında kıtanın korunmasız topraklarının çoğunda soylarının tükenebileceğine dikkat çekti.

Araştırmacılar, Wahlberg Kartalı, Uzun Tepeli Kartal, Afrika Yabani Şahin ve Kahverengi Yılan Kartalı gibi tehdit altındaki türlerin küresel Kırmızı Listesinde şu anda "en az endişe verici" olarak sınıflandırılan yırtıcı kuşlar arasında keskin bir düşüş olduğunu belirtti.

Araştırmanın baş yazarı Phil Shaw, 1970'lerden bu yana Afrika'daki ormanlık alanların ve savan otlaklarının büyük bir kısmının tarım arazisine dönüştürüldüğünü ve bu durumun yırtıcı kuşların nüfusu üzerindeki baskıyı artırdığını belirtti.

Shaw, kıtanın korunan kara alanını genişletme ve ekosisteme ve insan sağlığına katkısı çok büyük olan yırtıcı kuşlar üzerindeki baskıyı hafifletme ihtiyacını vurguladı.

Araştırmacılar, Afrikalı yırtıcı kuşların, çobanlar ve kaçak avcılar tarafından zehirlenmenin yanı sıra, üreme alanlarının ve gıda kaynaklarının azalması, elektrik hatlarında elektrik çarpması ve rüzgar türbinleriyle çarpışma gibi sorunlarla da boğuştuğunu söyledi.

Araştırmacılar, Batı Afrika'da yırtıcı kuş popülasyonundaki azalmanın kıtanın diğer bölgelerine kıyasla iki kat daha fazla olduğunu belirterek, Batı Afrika'ya özgü Beaudouin'in yılan kartalı gibi bazı yırtıcı kuşların yok olmaya yüz tuttuğunu da sözlerine ekledi.

Peregrine Fonu ve Kenya Ulusal Müzeleri'nden çalışmanın ortak yazarı Martin Odino, tabandan gelen toplulukları, politika yapıcıları ve yaban hayatı yöneticilerini eğitmenin Afrika'nın yırtıcı kuşlarının korunmasını güçlendirmenin anahtarı olacağını vurguladı.

africa kartal kuş