Dun, Sam'daki Amerikan buyukelciligine giren Devlet Baskani Bessar Esed yanlilari binaya Suriye bayragi asti. Ayni grup, daha sonra Buyukelci Ford'un konutuna saldirdi. Bir buyukelcilik yetkilisi Suriye hukumetini saldiriya mudahale etmekte gec kalmakla suclarken, benzer bir girisim Fransa buyukelciliginin onunde de yasandi. Fransiz korumalar havaya ates acarak kalabaligi dagitti.
ABD'nin Sam Buyukelcisi Robert Ford'un, muhaliflerin kalesi Hama'ya gecen hafta yaptigi ziyareti protesto icin toplanan gostericiler, Sam'daki Amerikan buyukelciliginin bahcesine girdi. Uluslararasi ajanslar, rejim taraftari gostericilerin Amerikan buyukelciliginin camlarini kirarak, binaya Suriye bayragi astigini duyurdu. ABD'nin Sam buyukelciliginden bir yetkili, saldirida buyukelcilik personelinden yaralanan olmadigini belirtirken, Suriye hukumetini saldiriya mudahale etmekte gec kalmakla sucladi. Gostericiler, Buyukelci Ford'un konutuna da saldirdi. Ayni turden gosteriler Fransa buyukelciliginin onunde de yapildi. Fransa Disisleri Bakanligi Sozcusu Bernard Valero, kimlikleri belirlenemeyen kisilerin Fransa buyukelciligine girme girisiminde bulunduklarini, saldirida uc elcilik gorevlisinin yaralandigini acikladi. Suriye Disisleri Bakanligi da, ABD ve Fransa buyukelcilerini cagirarak Hama'yi izinsiz ziyaret etmeleri nedeniyle sert bir protesto mesaji verdi. Suriye resmi haber ajansi SANA, ziyaretlerin uluslararasi diplomatik iliskilere iliskin Viyana Sozlesmesi'ne aykiri oldugunu, bu nedenle nota verildigini belirtti. Disisleri ve Gurbetciler Bakanligi da, Hama ziyaretlerinin, gelecegin Suriye'sini kurmayi hedefleyen ulusal diyalog baslarken ulkede guvenlik ve istikrari bozabilecek bir tesvik ve dis destegin varligini ispatladigini ifade etti. Ote yandan dun Tahran'da temaslarda bulunduktan sonra Suriye'ye gecmeyi planlayan Disisleri Bakani Ahmet Davutoglu, Sam'da yasanan olaylardan sonra bu ulkeye ziyaretini erteledi.
Zaman
Ortadoğu
12 Temmuz 2011 - 07:23
Suriye'de Esed yanlilari, Amerikan elcilik binasina girdi
ABD'nin Sam Buyukelcisi Robert Ford'un, muhaliflerin kalesi Hama'ya gecen hafta yaptigi ziyaret ile gerilen Amerika-Suriye iliskileri, Esed yanlilarinin misilleme girisimiyle tehlikeli boyutlara tasindi.
Ortadoğu
12 Temmuz 2011 - 07:23
İlginizi Çekebilir















