Oscar odullu Azeri yonetmen Rustem Ibrahimbeyov, Fransa'da Ermeni iddialarini kabul etmeyenlere ceza verilmesini on goren yasa dolayisi ile Fransiz madalyasini iade ettigini acikladi. Ibrahimbeyov ayrica Azerbaycan-Fransa Kulturel Iliskiler Dernegi baskanligindan da istifa ettigini duyurdu.
Fransa'da sozde Ermeni soykirimi iddialarini kabul etmeyenlere hapis ve para cezasi ongoren tasarinin senato tarafindan kabul edilmesine bir tepki de kardes Azerbaycan'in dunyaca unlu yonetmen, yazar ve fikir adaminda geldi. Oscar odullu Azeri yonetmen, Fransa'nin sanat madalyasini iade ettigini bildirdi. Rustem Ibrahimbeyov ayrica Azerbaycan-Fransa Kulturel Iliskiler Dernegi baskanligindan da istifa ettigini belirtti.
Azerbaycan yerel basininda cikan haberlere gore, Ibrahimbeyov yaptigi yazili aciklamada, yasanin Turkiye'ye karsi yapildigini aktararak, "Fransa'daki yasa Turkiye'ye karsi yapilmistir. Ancak yasanin butun Turk dunyasinin temsilcilerini etkiliyor. Ben bir Azerbaycan vatandasi olarak, ortaya cikan bu durumda Fransa Sanat ve Edebiyat Madalyasi'ni geri vermek zorundayim. Ayrica Azerbaycan-Fransa Kulturel Iliskiler Dernegi baskanligi gorevinden de istifa ediyorum." dedi.
Yasanin secim cikarlari icin yapildigi ve Fransa'nin temel soz ozgurlugu anlayisina da aykiri oldugunu belirtine Azeri yonetmen, Fransa Anayasa Mahkemesi'nin bu yanlistan donecegini de umit ettigini soyledi.
(CIHAN)
















