Libya'da Ulusal Gecis Konseyi (UGK) tarafindan hukumeti kurmasi icin gorevlendirilen Basbakan Abdurrahim El Kib'in, ulkeyi secime kadar yonetecek gecici hukumeti sekillendirdigi bildirildi.
Basbakan El Kib'in bugun resmen aciklamasi beklenen kabinede, hafta sonu Seyfulislam Kaddafi'yi ele geciren Zintanli askeri birligin komutani Usame El Cuvali'nin Savunma Bakani oldugu belirtiliyor. Zintanli askerlerden olusan birlik, baskent Trablus'un Kaddafi guclerinin elinden alinmasinda da onemli rol oynamisti.
Dun yaptigi aciklamada, UGK icinde varilan anlasmayla hukumetin bugun aciklanmasi konusunda anlasmaya varildigini soyleyen El Kib, saglam bir hukumet kurmak istedigini ve kabineye secilecek isimlerin yetkinlik temelinde belirlenecegini soylemisti.
UGK tarafindan belirlenen takvime gore, Basbakan El Kib'in yeni hukumeti kurmasi icin bugun son gun.
Kritik bakanliklar icin UGK icinde tartismalarin ve cekismelerin hala devam ettigi belirtiliyor. UGK'nin bazi uyelerinin belirlenen bazi isimlere daha sonradan itiraz ettigi ileri suruldu. Ancak bunlara ragmen, disisleri, petrol ve maliye bakanliklarinin kimlere teslim edileceginin belli oldugu ileri suruldu.
UGK kaynaklari, Disisleri Bakanligi'na Ibrahim Debbasi, Maliye Bakanligi'na Ali Tarhuni ve Petrol Bakanligi'na Hasan Ziglam'in getirildigini soyledi.
Disisleri Bakanligi'na getirilen Ibrahim Debbasi, Libya'nin BM Daimi Temsilcisi Yardimcisi gorevinde bulunuyordu. Debbasi, Libya'da ayaklanmanin baslamasinin hemen ardindan Kaddafi'nin gorevi birakmasi gerektigini soyleyenlerden biri olmustu.
Ali Tarhuni ise, Kaddafi doneminde surgundeydi. ABD universitelerinde ders veren Tarhuni, Kaddafi doneminin sona ermesinin ardindan ulkesine donmus ve kendisine Petrol Bakanligi emanet edilmisti. Tarhuni, simdi Maliye Bakani olarak gorev yapacak.
Petrol Bakanligi'na atanan Hasan Ziglam da ulkenin petrol sirketlerinden birinde yoneticiydi.
Libya'nin gecici hukumetinde liberal isimlerin agirlikta oldugu ifade ediliyor.
Gecici hukumet, ulkeyi ulusal meclisin belirlenecegi secimlere kadar yonetecek. Secimler Haziran ayinda yapilacak.Dunya Bulteni
Dünya
22 Kasım 2011 - 09:43
Libya'da hukumet icin isimler belirlendi
Basbakan El Kib'in ulkeyi secime kadar yonetecek gecici hukumeti sekillendirdigi aciklandi.
Dünya
22 Kasım 2011 - 09:43
İlginizi Çekebilir
















