6 Mart Sali gunu Libya'nin dogusundaki Bingazi kentinde bir araya gelen asiret buyukleri ve siyasiler toplantida Sireneyka (Barka) bolgesinin Federasyon olmasi kararini aldilar. Bu karar bolgeyi izleyen bircok uzmana gore Libya'nin bolunmesinin bir baslangici olarak goruluyor. Federasyon kararindan sonra Libya'nin degisik kentlerinde federasyon karsiti protesto gosterileri yapildi.
Ulusal Gecis Konseyi Baskani Mustafa Abdulcelil ve Basbakan Abdurrahim El-Kib karara tepki vererek bunun kabul edilemez oldugunu soylediler ve bu adimin arkasinda dis guclerin oldugunu iddia ettiler. Lubnan'da yayinlanan El-Mustakbel gazetesi de bu konuya dikkat cekiyor. Gazete 9 Mart 2012 tarihli haberinin mansetinde 'Libya Muftusu ve Musluman Kardesler: Federasyon bolunmenin baslangicidir.' ifadelerini kullandi.
El-Mustakbel haberinde su ifadeleri kullaniyor: "Libya Muftusu Seyh Sadik El-Giryani, Barka bolgesinin federasyon olarak ilan edilmesinin Libya'nin bolunmesinin baslangici oldugunu soyledi. Muftu bu kararin alinmasinin sorumlusu olarak ulkede yaygin hale gelen yolsuzluklari gosterdi. " Libya'da 1951-1963 yillari arasinda uc bolgeli (Trablus, Barka ve Fizan) federal yapinin uygulandigi hatirlatiliyor. Tek tarafli atilan adimin ulkeyi bolunmeyle sonuclanacak bir maceraya surukledigi herkesin ortak endisesi.
Timeturk
Dünya
12 Mart 2012 - 11:27
Libya federalizm ve merkeziyet kiskacinda
Kaddafi rejiminin devrilmesinden bu yana Libya'da taslar bir turlu yerine oturmadi. Silahli milis gruplarini kontrol etmeyi basaramayan Gecis Konseyi ulkenin dogusundan yukselen yepyeni bir tehlikeyle yuz yuze
Dünya
12 Mart 2012 - 11:27
İlginizi Çekebilir
















