Wall Street Journal gazetesinin haberine gore, Pentagon tarafindan yapilan tahminde, bu faturaya Savunma Bakanligi'nin 2035'e dek satin almayi planladigi 2 bin 500 hayalet ucak icin harcayacagi 385 milyar dolarin dahil olmamasi, saskinligin daha artmasina neden oldu.
Senato'da bir komisyonda bu ay yapilan bir toplantida cumhuriyetci Arizona senatoru John McCain, "1 trilyon rakaminin, diger ucaklarin isletme giderleriyle mukayese edildiginde dudak ucuklattigini" soyleyerek, bu tahminin henuz erken bir tahmin oldugunu, sonra degisebilecegini, ancak projenin bu rakami asagiya cekeceginden emin olmalari gerektiginin altini cizdi.
F-35'in ana ureticisi Lockheed Martin firmasindan F-35 proje yoneticisi Tom Burbage da, trilyon ifadesinin sansasyonel tepkiye yol actigini, cunku kimsenin boyle bir projede buna hazir olmadigini belirtti.
Pentagon yetkilileri, Senato'da verdikleri ifadelerde, F-35'in ucus saati basina maliyetinin yerini alacagi F-16 ve F-18 savas ucaklarindan yaklasik yuzde 33 daha fazla olmasinin beklendigini, ancak yeni ucagin cok daha fazla sofistike olacagini, dusman radarinda cok daha az gorunecegini ve birkac ucagin yerine getirebilecegi gorevleri tek basina yapabilecek sensorlere sahip olacaginin altini cizdiler.
Projeyi, Turkiye, Italya, Hollanda, Kanada, Norvec, Danimarka, Avustralya ve Buyuk Britanya destekliyor. Proje toplamda 40 milyar dolara mal olacagi belirtilmisti.
Samanyoluhaber
Dünya
26 Mayıs 2011 - 16:28
F-35'te dudak ucuklatan fatura!
Turkiye'nin de parcasi oldugu F-35 savas ucagi projesinde bir filonun satin alma ve isletme maliyetlerinin 50 yili askin bir surede 1 trilyon dolari bulacagi tahmini, Washington'da kucuk capli bir saskinlik yasatti.
Dünya
26 Mayıs 2011 - 16:28
İlginizi Çekebilir
















