Şam’a karşı harekete geçen Ankara, Suriyeli diplomatları sınırdışı etme kararı aldı. Dışişleri Bakanlığı ‘İnsanlığa karşı suç işlenmeye devam edilirse, Türkiye ve uluslararası toplum daha ileri tedbirler alacak’ uyarısı yaptı.
ANKARA’DAKİ DİPLOMATLARA 72 SAAT SÜRE VERİLDİ
HULA katliamı, Batı ülkelerinin peşi sıra Suriyeli diplomatları sınırdışı etme kararı almasıyla Devlet Başkanı Beşar Esad rejimi için iyiden iyiye dönüm noktası niteliği kazanırken, Türkiye de harekete geçti. Şam Büyükelçiliği’ni Mart’ta boşaltan Dışişleri Bakanlığı, Suriye’nin Ankara’daki Maslahatgüzarı ve Büyükelçilikteki diğer tüm diplomatik personelin 30 Mayıs’tan itibaren 72 saat içinde Türkiye’den ayrılmasını talep etti. Maslahatgüzar Bakanlık’a çağrılarak nota ile iletildi.
‘Suriye’de insanlığa karşı suç işlenmeye devam edildiği takdirde Türkiye ve uluslararası toplum daha ileri tedbirler alacaktır’ uyarısı yapılan Bakanlık açıklamasında ‘insanlığa karşı suç’ olarak nitelenen Hula katliamı eleştirildi: ‘Suriye güvenlik güçlerinin Hula ilçesinde gerçekleştirdiği, 50’si çocuk olmak üzere en az 110 masum sivilin hayatlarına malolan toplu katliamın uluslararası camiada büyük bir infiale yol açtı. İnsanlığa karşı suç niteliğindeki bu eyleme karşı sessiz ve tepkisiz kalınması söz konusu dahi olamaz. Sivillere karşı toplu katliama girişenlerin işledikleri bu vahim insanlık suçu cezasız kalamaz. Bu alçakça katliama karşı tek sesle, birlik içinde gerekli tepkileri vermek uluslararası toplumun ortak sorumluluğudur. Bu anlayışla, ülkemiz tarafından da Şam’a karşı yeni tedbirler alınması gerekli görülmüştür.’
Halep’te asgari personelle devam
Bakanlık ayrıca, ‘Şam’dan beklenenin, uluslararası çağrılar doğrultusunda derhal sivil halka yönelik şiddet eylemlerine son vermesi ve halkın meşru talepleri doğrultusunda demokratik geçiş sürecinin önünü açması olduğunu’ da vurgulayıp aksi halde ‘daha ileri tedbirler alınacağı’ uyarısı yaptığı açıklamada ‘Bu komşu, tarihdaş ve kardeş Suriye halkına karşı manevi ve vicdani sorumluluğumuzdur’ ifadeleri kullanıldı.
Öte yandan Türkiye’nin Halep Başkonsolosluğu personelinin bir kısmının da Türkiye’ye döndüğü ve Dışişleri’nin asgari personelle devam etme kararı aldığı açıklandı.
RUSYA VE ÇİN BATI’YA TEPKİLİ
Suriyeli diplomatları sınırdışı eden ülkeler arasına dün Japonya ve Bulgaristan katılırken, Esad rejimi destekçisi Çin ve Rusya’dan bu diplomatik taarruza eleştiri geldi. Çin, Suriye Büyükelçisini sınırdışı etmeyeceğini açıklayarak diğer ülkelere de ‘Suriye’de diyaloğu teşvik etme çağrısında’ bulundu. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Veimin, Hula katliamının sorumlularının cezalandırıldığını görmek istediklerini söylerken, "Ancak öncelikli görev, Annan’ın ateşkes ve müzakerelerin başlaması önerisine destek verilmesi” dedi. Rusya da, Hula’daki katliama yanıt olarak Suriyeli büyükelçilerin Batılı başkentlerden gönderilmelerinin ‘yapıcı bir tutum olmadığı ve krize barışcıl çözüm yönündeki diplomatik çabalara zarar vereceği eleştirisi getirdi. Dışişleri açıklamasında, ‘Annan Planı’nı hayata geçirmeyi cesaretlendirme amacıyla fikir teatisinde bulunma şansı ve Şam üzerinde yapıcı etki yaratmaya önelik tüm hayati (diplomatik) kanallar, böylece kapanmış oldu’ denildi. Bu arada muhalif Suriye Ulusal Konseyi’nden de Rusya’ya eleştiri vardı. Açıklamada, ‘Rusya, Suriye rejiminin safında yer almaya ve siyasi destek sağlamaya karar verdi. Bu da Şam’ı aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu sivilleri hedef alarak vahşi cinayetleri sürdürmesinde cesaretlendirmektir’ denildi.
Suriye de Hollanda’yı kovdu
Öte yandan Şam’dan da diplomatik taaruza ilk yanıt geldi. Suriye yönetimi, ülkede kalan sayılı üst düzey Batılı diplomatlardan olan Hollanda maslahatgüzarını sınırdışı etme kararı aldı. Hollandalı diplomatlara ülkeden ayrılmaları için 72 saat süre tanındı.
ANNAN GİTTİ 109 KİŞİ ÖLDÜ
Şiddetin boyutu gözlemcileriallak bullak etti
Suriye’de BM gözlemcilerinin varlığına ve özel temsilci Kofi Annan’ın 2 günlük Şam ziyaretine karşın ölümler durmadı. Ordu birliklerinin 611 noktada sürdürdüğü operasyonlarda, son üç günde 109 kişini öldüğü belirtildi. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü de, 2011 Mart’ından bu yana ordunun ateşle 14 bin 93 kişinin öldüğünü duyurdu. Suriye’deki BM gözlemci heyeti başkanı Tümgeneral Robert Mood, tüm cesetlerin ellerinin sırtlarından bağlı olduğunu ve bazılarının başlarına kısa mesafeden ateş edildiği izlenimi edinildiğini belirtip "Bu tüyler ürpertici ve affedilemez cinayet beni allak bullak etti” dedi. Bu arada Ulusal Konsey, ordunun Hula bölgesini dün akşam da bombaladığını bildirdi. Muhalif savaşçılar ise Esad’a Annan planına uyması için 48 saat süre tanıdıklarını aksi takdirde bunun sonuçlarına katlanacağını açıkladı. Muhalifler sürenin Cuma günü 12.00’de dolacağını ve artık taahhütlere uymayacaklarını belirtti.

















