Basbakan Erdogan ile Kisikli'da iki saat gorusen ABD Baskan Yardimcisi Joe Biden, Turkiye ziyareti oncesi Irak'ta yaptigi temaslara dair ayrintili bilgi verdi. Biden, Erdogan'a Irak'tan askerini ceken ABD'nin bu ulkeyle bagini koparmayip, tam tersine gelistirmekte oldugunu ve Bagdat'la iliskilerinde ordu onderliginden sivil onderlige dogru degisim yasandigini anlatti.
Amerikan yonetiminin iki numarali ismi Joe Biden'in onceki gun Istanbul'da yaptigi gorusmenin detaylari ortaya cikti. Amerikali ust duzey bir yetkiliye gore Erdogan'in Kisikli'daki evinde gerceklesen gorusmenin yariya yakin bolumunde ABD'nin yil sonuna kadar tamamen cekilecegi Irak konusuldu. Teror orgutu PKK ile mucadele, Suriye, Iran, Turkiye-Israil arasindaki gerginlik, Kibris, Balkanlar, Turkiye-Ermenistan iliskileri, Heybeliada Ruhban Okulu, yeni anayasa sureci gibi konular da gundeme geldi.
Isminin aciklanmasini istemeyen Amerikali yetkili, Biden ile seyahat eden gazetecilere verdigi brifingde, 45 dakika surmesi planlanan ancak iki saat suren gorusmede Biden'in, Turkiye ziyareti oncesi Irak'ta yaptigi temaslara dair Erdogan'a ayrintili bilgi verdigini soyledi. Yetkiliye gore Joe Biden, ABD'nin Irak'la bagini koparmayip, tam tersine gelistirmekte oldugu ve bu ulkeyle iliskilerinde ordu onderliginden sivil onderlige dogru degisim yasandigi mesajini verdi. Ikili, Iran'in Irak uzerindeki rolunu de ele aldi. ABD Baskan Yardimcisi, Iran'in Irak'taki etkisinin abartildigini ve Iraklilarin, Iran basta olmak uzere dis mudahalelerden hoslanmadiklarini anlatti. Gorusmedeki diger onemli gundem maddesi de teror orgutu PKK'ydi. Biden, ABD yonetimi olarak, PKK terorizminin yol actigi ciddi tehditle mucadelede Turkiye ile yakindan calisacaklari yonundeki kesin taahhutlerinin altini cizdi. Irak'in kuzeyindeki bolgesel yonetim dahil olmak uzere Iraklilardan da Turkiye, ABD ve Irak'in ortak sorunu olan bu meseleyle mucadelede ciddi olduklarini duydugunu aktardi.
'IRAN'A KARSI BASKI SURDURULMELI'
Iran konusunda ise Biden, Tahran'in bolgedeki etkisinin azalmakta, izolasyonunun ise artmakta oldugu seklinde degerlendirme yapti. Biden, Iran'in tavrini degistirmenin en uygun yolunun baskiyi surdurmek oldugunu ifade etti. Tahran'a yonelik yaptirimlara dair ise spesifik bir konusma olmadi. Rejim karsiti gosterilerin surdugu Suriye konusunda ise ABD Baskan Yardimcisi Biden, Suriye Devlet Baskani Bessar Esed ve yakin cevresinin, kendi halkini oldurmeleri nedeniyle istikrarsizlik kaynagi oldugunu belirtti. Esed'in iktidari terk etmesi gerektigi yonundeki uluslararasi konsensusun giderek buyudugune dikkati cekti. ABD Baskan Yardimcisi Biden ayrica, Turkiye'deki anayasal reform surecinden takdirle soz ederken, bunun Turkiye'deki din Dünya
05 Aralık 2011 - 08:03
Erdogan'a Irak izlenimlerini aktardi
Basbakan Erdogan ile Kisikli'da iki saat gorusen ABD Baskan Yardimcisi Joe Biden, Turkiye ziyareti oncesi Irak'ta yaptigi temaslara dair ayrintili bilgi verdi. Biden, Erdogan'a Irak'tan askerini ceken ABD'nin bu ulkeyle bagini koparmayip, tam tersine gelistirmekte oldugunu ve Bagdat'la iliskilerinde ordu onderliginden sivil onderlige dogru degisim yasandigini anlatti
Dünya
05 Aralık 2011 - 08:03
İlginizi Çekebilir
















