Hakkari Cukurca'daki 7 sehitle ilgili konusan Basbakan Recep Tayyip Erdogan, 'Bir huznumu ifadeyle sozlerime girecegim. Bu gece yarisi sahur vaktinde 8 yavrumuzu teroristler sehit ettiler. Sehitlerimize allahtan ragmet diliyorum. Yarali kardeslerime sifalar diliyorum. Milletimizin tekrar basi sagolsun diyorum. Biz bu mana dolu Ramazan ayi icerisinde ozellikle sabirla devam ettigimiz bir sureci bu yasanan olaylarla bu mubarek ayda golgelenmesini istemezdik.. ' dedi.
BUNDAN SONRASI KONUSULMAZ UYGULANIR
Somali zirvesindeki konusmasinin ardindan gazetecilere 7 sehitle ilgili aciklama yapan Erdogan, 'Bundan sonrasi konusulmaz uygulanir' dedi..
Bu sozlerinin ardindan Somali ile ilgili konusmasina devam eden Basbakan Erdogan, G-20 ulkeleri, Avrupa ulkeleri ve milli geliri yuksek ulkelerin Somali konusundaki duyarsizligina dikkat ceken Erdogan, Islam Isbirligi Teskilati uyelerine Somali konusunda cagri yapti.
Erdogan Somali zirvesinde sunlari soyledi:
Somali'de insanlar aclik felaketi yasarken bir kisim insanlar araba garajlarinda luks arac kolleksiyonu yapiyor. Biz luks araclara binmeyin demiyoruz ama Somali'de yasananlara da kaygisiz kalmayin diyoruz.
AFRIKA'YA KARDESLIK NOKTASINDAN BAKIYORUZ
Somali'de kiz cocuklarina verilen yaygin isimlerden birisi de Istanbul'dur. Biz Somali'ye hic bir zaman devlet cikarlari nazarindan bakmiyoruz. Biz Afrika'ya birileri gibi somuru amaciyla bakmiyoruz. Biz Somali ve Afrika'ya kardeslik noktasindan bakiyoruz.
Korelmis vekirlenmis zihinlere karsi bizim yapmamiz gereken sesimizi Somali icin daha da yukseltmektir. Maalesef gecmiste birlikteligin saglanamamasi yuzunden ozelestiri yapmak zorundayiz. Bundan sonra ayni dayanismayi Islam Isbirligi Teskilati olarak birlik icerisinde olmaliyiz. Bizler komsusu acken kendisi tok yatan bizden degildir anlayisina sahibiz.
SOMALI NEDEN BU DURUMDA
Hz. Peygamber'in takipcisi olarak sunu kendimize soralim, biz gercekten boyle miyiz? Birbirimizin ihtiyacini giderebilseydik kardes Somali halki bu durumda olur muydu? Yasanan felaketlerin sorumlulugunu baskalarinin uzerine atabilir miyiz?
Bu sinav sadece Somali'nin degil insanligin sinavidir. Burada medeniyet de G-20'ler de kisi basi milli geliri 40 bin olan ulkeler de buyuk bir sinavdan geciyor.
Dusunebiliyor musunuz, Somali'ye yardim olarak ilac gonderiliyor ama o ilaclarin uzerinde tok karna iciniz diye bir uyari notu bulunuyor. Iste bu icler acisi fotografla karsi karsiyayiz.
YEDIGIMIZ HER LOKMADA SOMALILI COCUKLARIN HAKKI VAR
Yedigimiz her lokmada somalili cocuklarin hakki var. Zaten somurecek birseyleri de kalmadi. Merhamet ve kardeslik sofrasinda bir araya gelen bizlere buyuk gorev dusuyor. Somali'ye yonelik yapici cabalarini daha da arttirmaliyiz. Turkiye olarak Somali icin baslattigimiz yardim kampanyalari ortada. Halkimizin duyarliligiyla bu yardim bir kervana donustu.
Su ana kadar toplanan nakdi yardimlar 200 milyon Tl. Ayni yardimlarin da devam ettigini goruyoruz. Ihtiyaca gore 6 adet sahra hastanesi kuracak hazirliklari yapiyoruz. Bugun bolgede kurulacak hastanelerde kullanilacak ilaclarla ilgili 10 tonluk mobil sahra hastaneleri 10 ton gida maddesinden olusan malzemeler 14 30 itibariyle hareket etmis durumda. 21 saglik personelimizi de bolgeye gonderiyoruz. Bir cok ulke yardimlar konusunda guvenlik konusunda sikinti yasarken bu konuda sikinti yasamayan az sayida ulkelerden birisiyiz.
SOMALI'DEKI YANGINI SONDURMELIYIZ
Bugun Somali'de bir yangin vardir acil olan bu yangini sondurmektir. Somali icin su kuyulari acilmasi olsun, hayvanciligin gelistirilmesi olsun daha yapici hizmetleri oraya goturmenin dusuncesi icerisindeyiz.
Yarin gece ben ve disisleri bakanim ailecek Somali'ye ucuyoruz. Umarim bu ziyaret dunyanin uyuyan vicdanini harekete gecirir. Ve artik gucuyle ovunen batili ulkeler de insanlik olmedi diyebilsin. Biz her zaman oldugu gibi bugun de insanlik olmedi diyor simdi insanlik icin somali'nin yaninda olma vaktidir diye dunyaya sesleniyoruz.
SOMALI BARIS VE ISTIKRARA KAVUSMALI
Somali'nin baris ve istikrara bir an once kavusmasi gereklidir. Baris ve istikrara ulasilmasi da ancak federal yonetimlerin yerel yonetimlerle yakin bir iliski kurmasiyla gerceklesecektir.
Somali'ye toplam 1 milyar dolarlik bir yardima ihtiyac var. Su ana kadar bunun yarisi tahaddut edilmis durumda. Bugun Birlesmis Milletler'den sonra dunyanin en buyuk orgutu Islam Isbirligi Teskilati bu konuda uzerine duseni yapacaktir.
Ensonhaber notu: Hakkari'de 7 asker sehit olurken yine ayni bolgede bir korucunun da sehit olmasiyla toplam sehit sayisi 8 oldu.
Timeturk
Türkiye
18 Ağustos 2011 - 07:37
'Bundan sonrasi konusulmaz, uygulanir'
Somali zirvesindeki konusmasinin ardindan gazetecilere 7 sehitle ilgili aciklama yapan Erdogan, 'Bundan sonrasi konusulmaz uygulanir' dedi. Hakkari Cukurca'daki 7 sehitle ilgili konusan Basbakan Recep Tayyip Erdogan, 'Bir huznumu ifadeyle sozlerime girecegim
Türkiye
18 Ağustos 2011 - 07:37
İlginizi Çekebilir

















