Ramazan ayi ile birlikte once Hama, ardindan Deyr el-Zor sehirlerinde katliama baslayan Suriye'ye Turkiye'den sonra Arap ulkeleri de sert tepki gosterdi.
Sam buyukelcisini geri ceken Suudi Arabistan, 'Suriye'de yasananlarin din, ahlak ve degerlerle bagdasmadigi'ni vurguladi. Kral Abdullah tarafindan yapilan yazili aciklamada, Suriye'nin cok gec olmadan akillica dusunmesi ve reformlari bir an once uygulamaya baslamasi gerektigi ifade edildi. Suudi Arabis-tan'in ardindan Kuveyt ve Bahreyn de Suriye'deki elcilerini geri cagirdi. Misir'daki El Ezher Universite-si'nin seyhi Ahmet el Tayyib ise Suriye'ye "Kan akitmaya son ver." cagrisinda bulundu.
Suudi Arabistan Krali Abdullah tarafindan yapilan yazili aciklamada, Suriye'nin cok gec olmadan akillica dusunmesi ve reformlari bir an once uygulamaya baslamasi gerektigi vurgulandi. Basbakan Recep Tayyip Erdogan, gectigimiz hafta yaptigi aciklamada, Turkiye'nin sabrinin artik tukenmekte oldugu uyarisinda bulunmus ve Suriye'deki gelismelerin Turkiye'nin de ic meselesi oldugunu belirtmisti.
Suudi Arabistan'in attigi adima dunyadan tek tepki Iran'dan geldi. Suriye'nin arkasindaki guc olarak ortaya cikmaya baslayan Iran yonetiminin kontrolundeki Press TV, Bahreyn'deki demokratik gosterileri bastiran Suudi Arabistan'in Suriye'deki gelismeleri kinadigini duyurdu. Press TV, Suudi rejiminin iki diktator Tunus devrik lideri Zeynel Abidin bin Ali ile Yemen lideri Ali Abdullah Salih'e de ev sahipligi yaptigini da vurguladi. Press TV, Lubnanli bir akademisyene dayandirdigi baska bir haberinde ise bazi cetelerin Suriye'de teror estirerek, insanlarin bedenlerini parcaladigini, sucu da rejimin uzerine attigini one suruyor.
Uzmanlar Iran'in Suriye'deki rejimin devrilmemesi icin elinden geleni yapmaya calistigini, hatta bazi Devrim Muhafizlari'nin Suriye ordusunun saflarinda halka karsi savastigini da one suruyor. Ayni sekilde, Lubnan merkezli Sii Hizbullah orgutunun de bizzat Suriye'deki catismalarda yer aldigi belirtiliyor.
Daha once Suriye'nin en yakin muttefiklerinden olan ve rejime milyarlarca dolar yardimda bulunan Suudi Arabistan, 2005 yilinda Lubnan Basbakani Refik Hariri'nin oldurulmesiyle balayini sona erdirmisti. Ozellikle Iran'la giristigi rekabette Sam yonetimini Tahran'in yaninda yer almakla suclayan Suudi Arabistan, gectigimiz yil Turkiye'nin de araya girmesiyle Sam'la olan iliskilerini duzeltme yoluna gitmisti. Uzmanlar, son gelismenin Suudi Arabistan ve Iran arasindaki rekabetin en bariz gostergesi oldugunun altini ciziyor. Turkiye ve Suudi Arabistan'in isbirligi yapmasi durumunda Ortadogu'da bir 'Sunni-Sii' catismasinin dogabilecegi belirtiliyor.
Bu arada Lubnan'in eski Basbakani Saad Hariri, Lubnan'in Suriye'deki "katliami" kinamasi gerektigini belirtti.Suriye'de tanklar, vurmaya devam ediyorDeyr el-Zor kentini tank ve toplarla kusatma altina alarak sindirmeye calisan Suriye birliklerinin dun de en az 38 kisiyi oldurdugu belirtiliyor. Gorgu taniklari, Suriye ordusunun hareket eden her noktaya ates ettigini, insanlarin korku icinde guvenli noktalara kacmaya calistigini ifade ediyor. Daha cok Sunni kabilelerin yogunlukta yasadigi bolgeye yonelik cok sert saldirilarda bulunan Suriye ordusunun saldirilari sonucu onceki gun de 50'den fazla kisi hayatini kaybetmisti. Suriye Devlet Baskani Bessar Esed, onemli gorevlerde degisiklikler yapilmasi cercevesinde Savunma Bakani Ali Habib'i gorevden alarak, yerine Genelkurmay Baskani General Davud Racha'yi atadi. Ote yandan, bilgisayar korsanlari grubu Anonymous, Suriye savunma bakanliginin internet sitesine saldirdi.
Zaman Ortadoğu
09 Ağustos 2011 - 02:58
Arap ulkeleri Suriye'den elcilerini cekiyor
Ramazan ayi ile birlikte once Hama, ardindan Deyr el-Zor sehirlerinde katliama baslayan Suriye'ye Turkiye'den sonra Arap ulkeleri de sert tepki gosterdi. Sam buyukelcisini geri ceken Suudi Arabistan, 'Suriye'de yasananlarin din, ahlak ve degerlerle bagdasmadigi'ni vurguladi
Ortadoğu
09 Ağustos 2011 - 02:58
İlginizi Çekebilir















