Bessar Esed rejiminin sivillere karsi yuruttugu kanli mudahalenin sona erdirilmesi amaciyla Suriye'ye giden Arap Birligi gozlemci heyetinin ilk aciklamasi 'korkulacak bir durum' olmadigi yonunde. Aciklama, son uc gun icinde 70'ten fazla sivilin hayatini kaybettigi kusatma altindaki Humus'a gerceklestirilen ilk gun ziyaretinden hemen sonra geldi. Mart ayindan beri devam eden olaylarda 5 binden fazla kisi hayatini kaybederken, olenlerin en az ucte birinin Humuslu oldugu belirtiliyor. Muhalifler, ziyaret oncesi yaptiklari aciklamalarda rejimin kontrolunde hareket eden gozlemcilerin ulkedeki durumu net olarak gormelerinin mumkun olmadigini belirtiyordu. Muhaliflere gore guvenlik gucleri, gozlemcilerin ziyaretinden hemen once tank ve zirhli araclari da kent disina cikararak Arap Birligi heyetini yonlendirmeye calisti. Suriye rejiminin sagladigi guvenlikle hareket edebilen gozlemcilerin tarafsiz bir gozlem yapabilmelerinin mumkun olmadigini ifade eden muhalifler, gozlemci heyetine baskanlik eden Sudanli general Mustafa Dabi'ye de guvenmediklerini ifade ediyor. Dabi, Sudan'da yapildigi one surulen insan haklari ihlallerine goz yummakla suclaniyor.
Dabi, Humus ziyareti sonrasi yaptigi aciklamada, durumu net olarak gorebilmeleri icin zamana ihtiyaclari oldugunu, ancak su ana kadar gorduklerinin guven verici oldugunu one surdu. Dabi, "Bazi bolgelerde sikintilar bulunuyor ancak korkulan bir durum yok." ifadelerini de kullandi. Humus gezisini dun de surduren Arap gozlemcilerin bugun catismalarin yogun olarak yasandigi Hama ve daha sonra da Turkiye sinirina yakin Kurtlerin agirlikli olarak yasadigi Idlib kentine gitmeleri bekleniyor. Bir aylik sure boyunca ulkedeki gelismeleri denetleyecek olan gozlemci heyetinin gozlemlerini bir rapor seklinde Arap Birligi Genel Sekreteri Nebil el Arabi'ye sunmasi bekleniyor. Rapora gore heyetin suresi bir ay daha uzatilabilecek. Raporun Esed rejiminin aleyhine olmasi durumunda Suriye'ye yaptirimlar gelecek ve konu gerekirse BM Guvenlik Konseyi'ne tasinacak.
Bu arada Suriye hukumeti, gosteriler sirasinda tutuklanan 755 kisiyi serbest biraktigini acikladi. Gozlemciler, Suriye birliklerinin kentlerden cekilmesinin yani sira siyasi mahk
Ortadoğu
29 Aralık 2011 - 07:48
Arap gozlemcilere gore Suriye'de korkulacak bir durum yok!
Bessar Esed karsiti direnisin sembol kenti Humus'u ziyaret eden Arap Birligi gozlemci heyetinin, ilk degerlendirmesi, "Bazi bolgelerde sikintilar bulunuyor ancak korkulan bir durum yok. " seklinde oldu
Ortadoğu
29 Aralık 2011 - 07:48
İlginizi Çekebilir















