Turkiye'nin Israil ile ilgili karari ABD gazetelerinde genis yer buldu. Gazetelerin internet sitelerinin "Dunya" bolumunun ilk veya ilk haberleri arasinda Turkiye'nin Israil ile ilgili karari yer aldi.
CNN, internet sitesindeki haberde, Turkiye ile Israil arasinda Mavi Marmara baskini sonrasindaki yasanan surec anlatilarak, Disisleri Bakani Ahmet Davutoglu'nun "Artik Israil hukumetinin, kendini uluslararasi hukukun uzerinde goren, insanlik vicdanini hice sayan gayrimesru eylemlerinin sonuclarina katlanmasinin ve bir bedel odemesinin vaktinin geldigi ve bu bedelin de Turkiye'nin dostlugunu kaybetmek oldugu" yonundeki sozlerine yer verildi.
Turkiye'nin kurulusundan bu yana Israil'in en yakin ve kalici dostu oldugu belirtilen haberde, iki ulkenin iliskilerinin siyasi, ekonomik ve askeri alanlari kapsadigi ve Soguk Savas ve sonrasindaki yillar boyunca Turkiye ve Israil'in Bati'nin sadik dostlari olarak kaldigi ifade edildi.
Turkiye ile Israil arasindaki ticari iliskilere dair rakamlara yer verilerek, bu iliskilerin 2008-2010 yillari arasinda gelistigi belirtilen yazida, iki ulkenin Mavi Marmara sonrasi bozulan iliskileri duzeltmek icin aylardir muzakere ettigi ancak bunun basariyla sonuclanmadigi ifade edildi.
Haberde, bir Turk yetkilisinin de CNN'e, "Cok uzun sure beklediklerini ama Israil'in sadece zamanlarini bosa harcadigini" soyledigi belirtildi. CNN'e, Gazze'ye blokaji tanimadiklarini belirten Turk yetkili, bunun yasal olmadigini belirten bazi karar ve tasarilar gecirmeye calisacaklarini kaydetti.
Israilli bir yetkili ise CNN'e, Israil'in, Turkiye ile uzlasmazliklarin ustesinden gelmesinin bir yolunu bulmayi umdugunu ve bu hedefte calismaya devam edeceklerini kaydetti.
Bir uzman ise CNN'e, "Turkiye'nin olacaklara dair aylardir Israil'i uyardigini ama Israil'in bunu gormezden geldigini" soyledi. Uluslararasi Kriz Grubu Turkiye uzmanlarindan Hugh Pope'un goruslerine de yer verilen haberde, Pope, Gazze'deki blokaji kirmaya yonelik ikinci girisime Turkiye'nin Mavi Marmara gemisinin onculuk etmesini engelleyerek aslinda odun verdigini kaydetti."ISRAIL'IN YALNIZLIGI ARTIYOR"Washington Post'un haberinde de Turkiye'nin bu kararinin, Israil'in bir sure once Misir'la da sorun yasamasinin ardindan gelmesiyle, Israil'in bolgedeki yalnizliginin artmasinin beklendigi kaydedildi.
Israil'in Washington'in yogun baskilarina ragmen Mavi Marmara baskiniyla ilgili ozur ve tazminati kabul etmedigi belirtilen haberde, Davutoglu'nun aciklamalarina yer verildi. Haberde ayrica, Turkiye ile Israil arasindaki uzun yillar suren dostluk ve siki askeri iliskilerden bahsedildi.
Los Angeles Times'da da ABD'de bazi kesimlerin, iki ulkeyi halkin tepkisi ve ulusal onur konusunda cok fazla endise etmekle elestirdigi belirtildi.
Iki ulke iliskilerinin iki yildan uzun suredir sorunlu oldugu ama Turkiye'nin bu "hasimligi yeni bir seviyeye cekmekle tehdit ettigi" ifade edilen haberde, yetkililerin, Turkiye'nin Israil'e yonelik bazi ekonomik yaptirimlar uygulayabilecegi, uluslararasi mahkemelerde Israil aleyhine kanuni yollara basvurabilecegine isaret ettigi kaydedildi.
Haberde, bu son durumla birlikte Israil'in bolgedeki yalnizliginin artabilecegine dikkat cekildi.
AA
Dünya
03 Eylül 2011 - 08:41
ABD: Israil'in bolgedeki yalnizligi artacak
Turkiye'nin Israil ile ilgili karari ABD gazetelerinde genis yer buldu. Gazeteler, 'Israil'in bolgedeki yalnizligi artacak' dedi
Dünya
03 Eylül 2011 - 08:41
İlginizi Çekebilir
















