Xi'nin Çin'inde ekonomik ihtiyaçlar güvenliğin gerisinde kalabilir

Çin, durgun ekonomisini canlandırmak için bu yıl yabancı yatırımcıları cezbetmek ve Batı ile bağlarını istikrara kavuşturmak için yola çıktı. Ancak bu hedefler, Çin lideri Xi Jinping'in en önemli öncelik olarak gördüğü şeyle çatışıyor: Tehditlerle dolu gördüğü bir dünyada ulusal güvenliği desteklemek

Çin, durgun ekonomisini canlandırmak için bu yıl yabancı yatırımcıları cezbetmek ve Batı ile bağlarını istikrara kavuşturmak için yola çıktı. Ancak bu hedefler, Çin lideri Xi Jinping'in en önemli öncelik olarak gördüğü şeyle çatışıyor: Tehditlerle dolu gördüğü bir dünyada ulusal güvenliği desteklemek.

Xi, Çin'in ABD'nin ülkenin yükselişini kontrol altına alma ve bastırma kampanyasına karşı savaşması gerektiği konusunda uyardı. Bu dünya görüşünde, yabancı rakipler Çin ekonomisini zayıflatmak için casusları kullanıyor; Rusya bir dışlanmış olarak değil, NATO tehdidini köreltmede hayati bir ortak olarak görülüyor; ve diplomatik aşama, Çin'in nüfuzunu ortaya koyma ve küresel düzeni onun lehine yeniden şekillendirme yeridir.

Ülkede yetkililer, uluslararası bağlantıları olan danışmanlık firmalarına karşı ülke çapında bir baskı başlatarak yabancı işletmeleri korkuttu. Çin'in devlet yayın kuruluşu, Batılı ülkeleri, yatırımcıların belirsiz Çin ekonomisinde gezinmesine yardımcı olan danışmanlık firmalarının yardımıyla kilit sektörlerdeki hassas bilgileri çalmaya çalışmakla suçladı.

Yurtdışında, Çin'in Avrupa ile bağlarını geliştirme - ABD ile en önemli müttefiklerinden bazıları arasında bir boşluk yaratma - çabaları, Pekin'in Moskova'ya yakınlığı nedeniyle karmaşık hale geldi. Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, bu hafta Almanya'ya yaptığı bir ziyarette, Pekin'in Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını bitirmek için yeterince çaba göstermediği yönündeki eleştirileri reddetti. Ayrıca, Avrupa Birliği Rusya'ya ordusu için teknoloji sağlamakla suçlanan Çinli şirketlere yaptırım uygulamaya karar verirse Çin'in misilleme yapacağı konusunda da uyardı.

Çin'in giderek daha kaslı yaklaşımı Kanada'da da endişelere yol açtı. Bu hükümet Çinli bir diplomatı, Pekin'in Uygur Müslümanlarına yönelik muamelesini ateşli bir şekilde eleştiren Kanadalı bir milletvekiline gözdağı vermek ve onun aile bilgilerini toplamakla suçladı. Ottawa'nın Çinli yetkiliye ülkeyi terk etmesi emrini vermesinin ardından Pekin, Şangay'daki Kanadalı bir diplomatı kısasa kısasa sınır dışı etti.

Georgetown Üniversitesi'nde Asya çalışmaları profesörü olan ve Başkan Barack Obama'nın danışmanı olarak görev yapan Evan S. Medeiros, "Çin'in yerel ve küresel birden fazla ve birbiriyle çatışan çıkarları yönetme becerisi, hızla Xi için belirleyici bir zorluk haline geliyor" dedi.

Medeiros, bu yeni olmasa da, Çin'in ekonomik toparlanmasının yavaşlayan ihracat büyümesi ve artan işsizlik oranlarıyla daha da kötüleşmesi nedeniyle çok daha zor hale geldiğini söyledi. “Xi, ekonomilerinin çekim gücüne ve ABD'nin gücüne yönelik küresel hayal kırıklığına dayanarak hem kendilerini savunabileceğini hem de diğer ülkeleri çekebileceğini düşünüyor gibi görünüyor. Bunlar büyük kumar.”

Xi Jinping çin ekonomi