Tepkiler toplumsal zemine dayanmıyor
Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Taşgetiren, çözüm süreci ile ilgili, "Tepkilerin yoğun toplumsal bir zemine oturduğu kanaatinde değiliz" dedi.
Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Ahmet Taşgetiren ve grup üyeleri Cemal Uşşak, Hilal Kaplan, Doğu Ergil, Erol Göka, Beril Dedeoğlu, Vahap Coşkun ve Celalettin Can, Makine Kimya Endüstrisi lokalinde gazetecilerle bir araya geldi.
Taşgetiren,
burada yaptığı konuşmada, Kırıkkale'nin ziyaret ettikleri 12. il
olduğunu söyledi. Akil İnsanları Heyeti'nin geçtiği her yerin
hareketlendiğini ifade eden Taşgetiren, şöyle konuştu:
"Bunu doğrusu
benimsediğimiz söylenemez. Ama her nedense bizim de farkında olmadığımız
şekilde akil insanların çalışmaları olağanüstü bir ilgi, hassasiyet ve
yer yer tepki oluşturuyor. Tepkilerin yoğun toplumsal bir zemine
oturduğu kanaatinde değiliz. Daha çok organize tepkilerle karşı karşıya
kalıyoruz. Hepimiz medyanın içindeyiz. Türkiye'de tanımadığımız bir
zemin değil. Bunları da olağan karşılıyoruz."
Şehit ailelerinden menfi bir duygu yok
Grup Üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil de PKK ile barış diye bir şeyin söz konusu olmadığını vurgulayarak, "PKK'yı üretmiş olan düzeni ortadan kaldıracak yeni bir sistemin oturtulması ve bu yapının kendi aramızda, bu ülkenin vatandaşları arasındaki müzakeresi diye bir şey var. O yüzden PKK'yı merkeze alan bir mantıkla bakmayalım bu olaya. Barışma kendi içimizde olacak bir süreç" dedi.
Gittikleri her ilde, hatta bazı ilçelerde şehit ailelerini ziyaret ettiklerini anlatan Ergil, çözüm sürecinin büyük destek gördüğünü dile getirdi.
Ergil, şunları kaydetti:
"Gittiğimiz
illerde bir ya da iki şehit ailemizi ziyaret ediyoruz. Hepsi 'bu ülkede
barış, huzur ve sükun istiyoruz' diyorlar. Şehit ailelerinden bir engel
gelmesi, bir menfi duygu ortaya çıkması gibi hiç bir şey yok. Bir tane
bile olmadı. Her ilde bir ya da birden fazla asker ya da polis şehit
ailesini ziyaret ettik." (aa)