Suudi dışişleri bakanı yakınlaşmanın ortasında Tahran'a geldi

İran ve Suudi Arabistan, Mart ayında Çin'in aracılık ettiği bir anlaşmayla, Yemen, Suriye ve Lübnan da dahil olmak üzere bölgesel istikrarı tehlikeye atan yıllarca süren düşmanlığın ardından diplomatik bir çatlağı sona erdirmek ve ilişkileri yeniden kurmak için anlaştılar. İran, 7 Haziran'da Suudi Arabistan'daki büyükelçiliğini resmen yeniden açtı.

İran ve Suudi Arabistan, Mart ayında Çin'in aracılık ettiği bir anlaşmayla, Yemen, Suriye ve Lübnan da dahil olmak üzere bölgesel istikrarı tehlikeye atan yıllarca süren düşmanlığın ardından diplomatik bir çatlağı sona erdirmek ve ilişkileri yeniden kurmak için anlaştılar.
İran, 7 Haziran'da Suudi Arabistan'daki büyükelçiliğini resmen yeniden açtı.


Riyad'ın önde gelen bir Şii din adamını idam etmesine misilleme olarak protestocuların Tahran'daki Suudi büyükelçiliğine saldırmasının ardından krallık İran ile bağlarını koparmıştı.


Bin Farhan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi ve İranlı mevkidaşı Hossein Amirabdollahian ile görüşecek.


İran son zamanlarda birkaç Körfez Arap ülkesiyle gergin bağlarını onarmaya çalışıyor.
Suudi Arabistan'ın İran'la yakınlaşması, İran'ı diplomatik olarak tecrit etmeye çalışan İsrail'i büyük ölçüde yalnız bıraktı.


2020 yılında İsrail ile normalleşme anlaşması imzalayan ilk Körfez Arap ülkesi olan Birleşik Arap Emirlikleri, geçtiğimiz yıl İran ile resmi ilişkilerine yeniden başladı. Bahreyn ve Fas daha sonra İsrail ile bağlar kurmak için BAE'ye katıldı.

iran suudi arabistan Bin Farhan İbrahim Raisi Hossein Amirabdollahian