Soma'da ölü sayısı 205'e yükseldi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da maden ocağında çıkan yangında ölenlerin sayısının 205'e yükseldiğini bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu saat itibarıyla bir yandan tahliyelerin devam ettiğini ancak 205 işçinin vefat ettiğini söyledi.
Bu sayının artmasından endişeli olduklarını kaydeden Yıldız, "İlerleyen saatler bu sayının artmasıyla da sonuçlanabilir. Yaralılardan özellikle ağır yaralıların rahatladığını, kurtulduğunu görüyoruz ve bugün AFAD ekibimiz özellikli bir koordinasyon merkezinde hangi hastanelerde hangi yaralı kardeşimizin kaldığına dair açıklamalarda bulunacak" diye konuştu.
Ülke genelinde 3 günlük yas ilan edildiğini hatırlatan Yıldız, şöyle konuştu:
"Bayraklar, gerek yurt içimde gerekse yurt dışında yarıya indirilecek. Cuma hutbesinde de maden kazasıyla alakalı hutbede inşallah irat edilecek. Sayın başbakanımızın bu konuda bir iradesi ve tavsiyesi oluştu. Çünkü bu sıkıntı ve acı beklediğimizin üzerinde oldu ve Türkiye'de şu ana kadar yaşanmış en yüksek işçi kaybımızla sonuçlanan bir kazaya doğru gidiyoruz. O açıdan gerek otopsi raporlarının tamamlanması, sabaha kadar yaptığı çalışmalarımızla beraber şu anda 7 tane işçi kardeşimizin cenazesini ailelerine teslim ettik. Bu sayı gittikçe artacak, öğleye kadar daha da artacak. Bir yandan otopsileri yerinde yapılıyor. Adli tıp kurumundan farklı illerden uzman ve teknikerler geldiler, bütün bu işlemelerin hızlandırılması için uğraşıyoruz."
Yıldız, BDP, MHP ve CHP milletvekillerinin taziyelerde bulunduğunu, kendilerinin de karşılıklı taziyelerini sunduğunu bildirdi. Milletvekillerine işçilerin hatıratına gösterdiği nezaketten dolayı teşekkür eden Yıldız, "Asıl amacımız kamouyunu doğru bilgilendirmek ve olabildiğince şeffaf olarak burada olanları sizlerle paylaşmak. Çünkü ben biliyorum ki Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a varıncaya kadar bütün vatandaşlarımızın kalbi burada atıyor, bu acıyı hep birlikte paylaşıyorlar. ister iktidar, ister muhalefeti bunun ayrımı olmaz" şeklinde konuştu.
Yıldız, bütün tahliye işlemleri bittikten sonra gerekli soruşturmaların açılacağından kimsenin şüphesi olmaması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Biz acımızla uğraşıyoruz. Onlara bir an önce ulaşılması ve bir an önce dışarıya çıkarılmalarıyla uğraşıyoruz. İçeride herhangi bir grizu patlaması, herhangi bir darp olmadı, karbonmonoksit zehirlenmesinden işçi kardeşlerimizin hayatını kaybettiklerini görüyoruz, zamanın aleyhimize işleyeceğini söylemiştim dün gece. Nitekim sabahleyin de bu sayının gittikçe arttığını ve işçilerimizin ölümlü vaka hadisesinin daha da arttığını görüyoruz. Allah rahmet etsin kendilerine, acılı kederli ailelerine de aynı şekilde sabırlar niyaz ediyorum."
Mahsur kalan 6 işçi 18 saat sonra çıkarıldı
Madende arama kurtarma çalışmalarını yürüten ekipler, 18 saat sonra 6 işçiyi madenden çıkardı. Sedye ile çıkarılan işçiler, ocağın giriş bölgesinde hazır bekleyen ambulanslara konularak gönderildi.
Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, maden sahasına gelerek ocağın giriş bölgesinde bulunan arama kurtarma ekipleriyle görüştü. İlgililerden bilgi alan Bakan Yıldız, daha sonra maden sahası çıkışında bekleyen ailelerin yanına gitti, kısa bir görüşmenin ardından alandan ayrıldı.
Kurtarma çalışmaları sabaha kadar sürdü
Maden ocağında çok sayıda kurtarma ekibi gece boyunca çalışmalarına devam etti. Çalışmalara farklı illerden gelen ekipler de destek verdi.
Mahsur kalan işçilerin yakınları geceyi uykusuz geçirdi. Yakınları henüz ocaktan çıkarılamayan vatandaşlar çalışmaların olduğu alandan ayrılmadı. İşçilerin yakınlarının yanı sıra olay sırasında madende olmayan mesai arkadaşlarının endişeli bekleyişi devam ediyor.
Çok sayıda ambulans alanda hazır bekletiliyor. Ocaktan çıkarılan işçiler ambulanslarla çevredeki hastanelere gönderildi. Bazı işçilere ilk müdahale ocağın sağlık biriminde yapıldı. Polis, arama kurtarma ve sağlık ekiplerinin işlerini kolaylaştırmak için işçilerin yakınları ile çıkarılan işçilerin ambulanslara konulduğu alan arasına barikat kurdu.
Madenin havalandırma bacasından içerinde tahliye edilen dumanların yükseldiği gözlendi.
Türk Kızılay'ı da alana kurduğu çadırlardan hem işçi yakınlarına hem de görevlilere yiyecek ve içecek servisi yaptı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da geceyi maden sahasındaki TKİ Kurumu Eli Müessesesi Müdürlüğü Eynez Yeraltı Kontrol Şube Müdürlüğü'nde geçirdi. Müdürlükte kurulan kriz merkezinde Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas ve diğer yetkililerle gelişmeleri takip etti.
"En yüksek işçi kaybımızla sonuçlanan bir kazaya doğru gidiyoruz"
Öte yandan, Bakan Yıldız, Soma'da maden ocağındaki yangına ilişkin, "Türkiye'de şu ana kadar yaşanmış en yüksek işçi kaybımızla sonuçlanan bir kazaya doğru gidiyoruz" ifadelerini kullandı.
Cenazelerin bazıları yakınlarına teslim edilmeye başlandı
Arama kurtarma ekipleri tarafından maden ocağından çıkarılan cesetler, ambulanslarla Kırkağaç ilçesindeki Kayadibi Mahallesi'nde bulunan soğuk hava deposuna getirildi. Yetkililer kimlik tespiti için isimleri okuyarak işçilerin yakınlarını deponun içine aldı. Kimlik tespitinin ardından cesetler, yakınlarına teslim edilmeye başlandı.
Değişik illerden yaklaşık 80 cenaze aracı ile soğutucu özelliği bulunan 4 tır da ilçede hazır bekletiliyor.
Aileler umutla bekliyor
Dünden bu yana Soma Devlet Hastanesi'nin bahçesinde bekleyen aileler, yetkililerden yakınlarının hayatta olup olmadığını öğrenmeye çalışıyor. Madenden yaralı olarak çıkarılan işçiler ise sağlık durumlarına göre çevre il ve ilçelerdeki hastanelere sevk ediliyor.
Yaralı yakını Sema Korkmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, madende 8 yıldan bu yana kül ustası olarak görev yapan eşine yangının ardından ulaşamaya çalıştıklarını ancak başarılı olunamadığını söyledi.
Eşinin birlikte çalıştığı arkadaşının ekipler tarafından kurtarıldığını ifade eden Korkmaz, "Henüz kocamdan haber alamadık. Birlikte çalıştıkları arkadaşı kurtarıldı ve şu an hastanede. Kocamla birlikte olduğunu fakat havasızlık nedeniyle bayıldığını bize söyledi. İnşallah ona da en kısa sürede ulaşılır" dedi.
Bu arada Kızılay ekipleri kurtarma çalışmalarının yürütüldüğü maden alanında yakınlarından haber almak için bekleyişlerini sürdüren işçi aileleri için çadır kurdu. Bazı GSM operatörleri de bölgedeki baz istasyonlarından sinyal alan abonelerinin hatlarına, ücretsiz konuşma ve mesaj paketi tanımladı.
Cenazelerin kimlik tespit çalışmaları sürüyor
Maden ocağından çıkarılan bazı işçilerin cenazeleri, Kırağaç ilçesindeki Kayadibi Mahallesi'nde bulunan soğuk hava deposuna getirildi. Cenazelerin Kırkağaç'a gönderildiği bilgisini alan pek çok aile de depo önünde beklemeye başladı.
Ölenlerin kimliklerinin belirlenmesi için çalışmalara başlandığı ve bu çalışmanın öğle saatlerine kadar sürmesinin beklendiği bildirildi.
Öte yandan Manisa Müftülüğü'nde görevli farklı ilçelerden 80 din görevlisi de tesise geldi.
TSK başsağlığı mesajı yayımlandı
Genelkurmay Başkanlığının internet sitesindeki mesajda, "Dün Manisa ili Soma ilçesinde vuku bulan, milletçe hepimizin yüreğini kanatan ve acıya boğan müessif maden ocağı yangınında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diler, kederli ailelerinin acısını yürekten paylaşır, kendilerine başsağlığı ve sabır temenni eder, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz. Milletimizin başı sağolsun" ifadelerine yer verildi.
Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Soma'daki maden ocağında yaşanan olayın haberini alır almaz kurtarma çalışmalarına iki yönlü destek verdiklerini belirtti.
Öncelikli olarak kan temini konusunda tedbir aldıklarını dile getiren Akay, "Yaralı kurtulup kan ihtiyacı yaşayabilecek insanlarımızın olacağını düşündük ve gereken tedbirlerimizi aldık. Çok şükür böyle bir ihtiyaç duyulmadı. Halen daha arkadaşlarımız teyakkuz halinde bekliyorlar. İkincisi ise lojistik açıdan bir sistem oluşturduk. Olayın yaşandığı bölgede çadırlar kurduk" diye konuştu.
Akar, olayın yaşandığı yerde çok sayıda arama kurtarma ekibinin bulunduğuna işaret ederek, bunların ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik de faaliyet gösterdiklerini ifade etti.
Psiko-sosyal destek elemanları bölgede
İşçi yakınları ve olaydan dolayı travma yaşayan diğer insanların psiko-sosyal desteğe ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Akar, bu amaçla Ankara'dan 20 psiko-sosyal destek elemanının bölgeye geldiğini söyledi.
Ailelerine maaş bağlanacak
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca ise Soma'daki kömür madeninde çıkan yangında hayatını kaybeden madencilerin eş ve çocuklarına ölüm geliri olarak bin liraya yakın aylık bağlanacağını bildirdi.
SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan'ın Soma'ya hareket ettiğini belirten Kuruca, "Bu iş kazası olayıdır. Hayatını kaybedenlerin eş ve çocuklarına ölüm geliri olarak bin liraya yakın aylık bağlanacak" diye konuştu.
Madende 18 yaşından küçük bir işçinin de ölü olarak çıkartıldığı yönündeki iddiaların sorulması üzerine Kuruca, İş Kanuna göre 18 yaşın altındaki erkeklerin ve her yaştaki kadınların yer altı ve su altı işlerinde çalıştırılmasının yasak olduğuna dikkati çekerek, bu iddiayla ilgili soruşturma başlatılacağını bildirdi.
AA