Savaş Uçakları Hava Saldırılarına Devam Ederken İsrail Saldırganlığı Yoğunlaşıyor

Günün erken saatlerinde, bir İsrail hava saldırısı el-Nasır mahallesindeki bir apartmana isabet ederek iki Filistinliyi öldürdü ve en az beş kişiyi yaraladı.

İsrail savaş uçakları Cuma günü kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne yeni hava saldırıları düzenlerken, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırganlığı sivillerin hayatını kaybetmeye devam ediyor.

Filistin haber ajansı WAFA Agency'ye göre son saldırılar, Gazze'nin güneydoğusundaki al-Zaytoon mahallesindeki bir tarım arazisi ve bir araba pazarı da dahil olmak üzere bölgedeki çeşitli yerleri hedef aldı.

Rapor, İsrail hava kuvvetlerinin Gazze'nin güney, orta, kuzeybatı, kuzeydoğu, kuzey ve batı bölgelerindeki yerleri hedef aldığını ve bu süreçte birden fazla yeri bombaladığını ekliyor.

Günün erken saatlerinde, bir İsrail hava saldırısı el-Nasır mahallesindeki bir apartmana isabet ederek iki Filistinliyi öldürdü ve en az beş kişiyi yaraladı.

İsrail saldırganlığının Salı günü şafakla başlamasından bu yana, ölü sayısı üç çocuk ve altı kadın da dahil olmak üzere 33 Filistinliye yükseldi. Devam eden saldırılarda 111'den fazla kişi de yaralandı.

İsrail'in Gazze Gezisi'ndeki saldırganlığı uluslararası bir infiale yol açarak ülkeleri ve kuruluşları Filistinli sivillere yönelik süregelen katliama karşı seslerini yükseltmeye sevk etti.

Perşembe günü, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres İsrail'i orantılı güç kullanımı ve askeri operasyonların yürütülmesinde sivilleri ve sivil nesneleri korumak için mümkün olan tüm önlemleri almak da dahil olmak üzere uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uymaya çağırdı.

Guterres, Gazze'den roket atılmasını da kınadı ve bunun uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğini ve hem Filistinli hem de İsrailli sivilleri riske attığını söyledi.

Umman, BAE, Ürdün, Mısır ve Katar da dahil olmak üzere birçok ülke kınama ve tepki korosuna katıldı. Umman Dışişleri Bakanlığı durumu "haksız bir tırmanma" olarak nitelendirirken, BAE Dışişleri Bakanlığı İsrail makamlarını Filistin'e yönelik saldırıyı durdurmaya çağırdı.

Ürdün ve Mısır da İsrail saldırılarını kınadı ve uluslararası toplumu saldırganlığı durdurmaya çağırdı. Ürdün, saldırganlığı durdurmak ve Filistin halkına koruma sağlamak için acil ve etkili eyleme geçilmesi gerektiğini vurgularken, Mısır İsrail'in saldırılarını uluslararası hukuk kurallarına aykırı olduğu için kınadı.

Katar, saldırıları “savunmasız Filistin halkına, özellikle de kadınlara ve çocuklara yönelik korkunç işgal suçları dizisinin” yeni bir bölümü olarak nitelendirdi. Uluslararası toplum, şiddetin sona ermesi ve müzakerelere geri dönülmesi çağrısını sürdürüyor.