Nijer'de askeri yönetim Fransa'nın büyükelçisini sınırdışı ediyor

"Fransız Dışişleri Bakanlığı, 'darbecilerin böyle bir talepte bulunma yetkisinin olmadığını, büyükelçinin onayının yalnızca seçilmiş Nijeryalı meşru otoritelerden geldiğini' belirterek yanıt verdi.

"Niamey'deki iktidardaki Askeri Ulusal Kurtuluş Konseyi (CNSP), Cuma günü Sylvain Itté'yi sınırdışı etme kararı aldı ve ona ayrılması için 48 saat verdi. Bu karar hemen Paris tarafından reddedildi, çünkü 'darbecilerin böyle bir yetkisi yok' dedi. Askeri yönetim altındaki Nijer, Mali ve Burkina Faso'nun izinden giderek Fransa'nın büyükelçisi bulunmayan ülkeler arasına katıldı."

"Niamey'deki askerlerin, Fransa'nın Nijer Büyükelçisini sınırdışı etme kararı, Fransız politikasına karşı düşmanca tutumlar, kararlar ve açıklamaların bir ay süren bir sonucudur. Nijer Dışişleri Bakanlığı, Cuma günü 'Niamey'deki Fransız büyükelçisinin davete cevap vermekten kaçınmasına' ve 'Nijer'in çıkarlarına aykırı diğer Fransız hükümeti hareketlerine' karşı yüzleşmek amacıyla yetkililerin 'Sylvain Itté'nin onayını geri çekmeye ve ondan kırksekiz saat içinde Nijer topraklarını terk etmesini istemeye karar verdiğini açıkladı."

"Fransız Dışişleri Bakanlığı, 'darbecilerin böyle bir talepte bulunma yetkisinin olmadığını, büyükelçinin onayının yalnızca seçilmiş Nijeryalı meşru otoritelerden geldiğini' belirterek yanıt verdi. Bu otoriteler, 26 Temmuz'da devrilen Başkan Mohamed Bazoum'un otoriteleridir. Bu görüşü, Mohamed Bazoum'un dışişleri bakanı Hassoumi Massoudou da paylaşıyor ve eski Twitter platformunda 'büyükelçinin seçilmiş başkana akredite olduğunu' hatırlatıyor."
"Büyükelçinin sınır dışı edilme kararı, Başkan Bazoum'a karşı gerçekleşen darbeden bu yana Fransa'ya karşı düşmanca açıklamalar, kararlar ve gösterilerin ardından geldi. Bazoum hâlâ tutuklu ve ailesinin bir kısmıyla birlikte tutuluyor. Askeri yönetim özellikle Paris'i, Mohamed Bazoum'u yeniden iktidara getirmek için askeri müdahalede bulunmak istemekle suçladı ve Batı Afrika Ekonomik Topluluğu (CEDEAO) organizasyonunu Fransa'nın kuklası olarak nitelendirdi. CEDEAO, darbenin ardından Nijer'e ciddi ekonomik ve finansal yaptırımlar uyguladı ve anayasa düzenini yeniden tesis etmek için askeri gücü kullanma tehdidinde bulundu.

Fransa, Nijer'de 1,500 asker bulunduruyordu ve bu askerler Başkan Bazoum'un rejiminin cihatçı gruplarla mücadelesine destek sağlıyordu. Çarşamba günü, Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bir kez daha Nijer'de 'anayasal düzenin yeniden tesis edilmesi'ni ve Başkan Bazoum'un serbest bırakılmasını talep etti. 'Bu darbe, Nijer'deki demokrasiye, Nijerya halkına ve terörle mücadeleye karşı bir darbedir,' dedi."
 

Nijer Afrika Fransa cedeao ekonomi topluluk Bazoum Niamey Hassoumi Massoudou Mohamed Bazoum CNSP Sylvain Itté