Moro barış sürecinde yeni yol haritası

Moro barış sürecinde yeni yol haritası Moro'da barışı tesis etmek için yapılan görüşmelerde yeni bir yol haritası belirlendi. Temel Yasa'yı hazırlayacak olan Bangsamoro Geçiş Komitesi Şubat ayı içerisinde göreve başlayacak. 2018 Mayıs ayı sonunda tamamlanması planan Temel Yasa, 3 Ocak 2018'de meclisten geçecek. 2018 yılının Nisan ayında gerçekleştirilmesi düşünülen referandumla yönetim, Moro İslami Kurtuluş Cephe'sine verilecek.


Moro barış sürecinde yeni yol haritası
Moro’da barışı tesis etmek için yapılan görüşmelerde yeni bir yol haritası belirlendi.


Temel Yasa'yı hazırlayacak olan Bangsamoro Geçiş Komitesi Şubat ayı içerisinde göreve başlayacak.
2018 Mayıs ayı sonunda tamamlanması planan Temel Yasa, 3 Ocak 2018'de meclisten geçecek.
2018 yılının Nisan ayında gerçekleştirilmesi düşünülen referandumla yönetim, Moro İslami Kurtuluş Cephe'sine verilecek.
BANGSAMORO GEÇİŞ KOMİTESİ
Bangsamoro Geçiş Komitesi 17 Aralık 2013 yılında Filipinler Devlet Başkanı III. Benigno Aquino tarafından imzalanan karar ile kuruldu.
15 kişiden oluşan Komite'de başkan da dahil olmak üzere Moro İslami Kurtuluş Cephesi'nden 8 temsilci ve hükümet tarafından seçilen 7 temsilci yer alıyor.
"2019'DA HÜKÜMET KURULMUŞ OLACAK”
Moro İslami Kurtuluş Cephesi lideri Hacı Murad İbrahim, 26 Aralık 2016'da Türkiye'de gerçekleştirilen Güneş'in Doğduğu Yer: Moro Bir Direniş Hikayesi" konulu konferansta süreç hakkında açıklamalarda bulunmuştu.
Hacı Murad İbrahim, "Biz şimdi bu sürecin en zor kısmı olan uygulama alanına geldik. İki kısımdan oluşan uygulama alanın birincisini siyasi kısım oluşturuyor ki bu da anlaşmanın meclisten geçişini içeriyor. İkinci kısmı da ülkemizin kalkınmasına yönelik eğitim, sağlık ve tarım alanlarındaki çalışmalar oluşturuyor." bilgisini aktarmıştı.
İbrahim, "İnşallah her şey planladığımız gibi yolunda giderse 2019'da Bangsamoro hükümeti kurulmuş olacak” demişti.
"TÜRKİYE BU ÜMMETİN TEK UMUDU”
Bangsamoro'da yeni bir özerk yönetimin kurulmasıyla uygulama aşamasında bundanTürkiye ile daha fazla iş birliği yapmaya hazır olduklarını belirten İbrahim, şunları kaydetti:
"Biz bütün dünyadaki ümmetin şu an içinde bulunduğu durumun farkındayız. Ve şunun da farkındayız ki Türkiye bu ümmetin tek umudu. Her duamızda siz varsınız. Biz daima 'Allah Türkiye'yi ve liderlerini korusun' diye dua ediyoruz. Bugün görüyoruz ki Türkiye'de çok zor bir zamandan geçiriyor. Türkiye'nin bu zorlukları aşacağına inanıyoruz. Türkiye daha önce nasıl bu zorlukların üstesinden geldiyse bugün de aynı şekilde üstesinden gelecektir, buna inanıyoruz."
BU SONUCA NASIL VARILDI?
Filipinler'de 40 yıl süren çatışmaların ardından Filipinler Hükümeti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi arasında ateşkes ve barış görüşmeleri 1997 yılının Ocak ayında başladı.
Uzun yıllar süren görüşmeler ve Türkiye'nin de önemli bir rol üstlendiği barış müzakereleri neticesinde 27 Mart 2014'te hükümet ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi arasında ‘Bangsamoro Barış Anlaşması” imzalandı.
Haber: Melahat KEMAL Timeturk