Mısır, Pakistan ve Türkiye'den ABD-İran Görüşmelerinin Yeniden Başlaması İçin Ortak Baskı

Bölgesel istikrarın yeniden sağlanması amacıyla Mısır, Türkiye ve Pakistan, tıkanma noktasına gelen diplomatik süreci canlandırmak için devreye girdi.

Bölgesel istikrarın yeniden sağlanması amacıyla Mısır, Türkiye ve Pakistan, tıkanma noktasına gelen diplomatik süreci canlandırmak için devreye girdi. Üç ülke, Amerika Birleşik Devletleri ile İran arasındaki diyaloğun vakit kaybetmeksizin yeniden başlaması yönünde ortak bir irade beyan etti.

Diplomatik Trafik Hız Kazandı
Mısır Dışişleri Bakanı Badr Abdelatty ile Türk mevkidaşı Hakan Fidan arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde, krizin sona ermesi için bölgesel güçlerin koordinasyon içinde hareket etmesinin önemi vurgulandı. Sürecin arabuluculuk ayağını üstlenen Pakistan ile de temaslarını sıkılaştıran Kahire yönetimi, tırmanan gerilimin bölgesel güvenlik üzerindeki yıkıcı etkilerine karşı uyarılarda bulundu. Bakanlar, silahların susması için müzakere masasının tek çözüm yolu olduğu konusunda mutabık kaldı.

İslamabad Masası Yeniden Kuruluyor
Hafta başında Pakistan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen ancak somut bir netice alınamayan ilk tur görüşmelerin ardından, Washington ve Tahran heyetlerinin bu hafta sonu İslamabad’da tekrar bir araya gelmesi bekleniyor. Müzakerelere ivme kazandırmak amacıyla Pakistan ordusunun üst kademelerinden oluşan bir heyetin Çarşamba günü Tahran’a giderek doğrudan temaslarda bulunması, barış umutlarını tazeleyen bir adım olarak değerlendirildi.

"Savaşın Sonu Yakın" Mesajı
28 Şubat’tan bu yana devam eden ve 21 Nisan’da süresi dolacak olan geçici ateşkes süreci devam ederken, ABD Başkanı Donald Trump’tan da sürece dair olumlu açıklamalar geldi. Trump, çatışmaların bitme noktasına geldiğini ve yakın zamanda gerçekleşecek yeni görüşme trafiğiyle kalıcı bir anlaşmanın zeminini hazırlayabileceklerini ifade etti.

Bölge başkentleri, Nisan sonuna kadar somut bir barış protokolünün imzalanması için diplomatik baskıyı artırmaya devam ediyor.