McDonald's CEO'su Gazze boykot kampanyasının MENA bölgesindeki satışlara zarar verdiğini söyledi

İcra kurulu başkanı Chris Kempczinski, "yanlış bilginin" işletme için "operasyonlara zarar veren" boykot kampanyalarını körüklediğini iddia etti.

McDonald's'ın CEO'su, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki satışların düşmesinin nedenini İsrail ile olan bağlarına ilişkin 'yanlış bilgilendirme'ye bağladı.

McDonald's CEO'su , fast food zincirinin Orta Doğu bölgesindeki faaliyetlerinin, şirketin Gazze savaşında  İsrail'e verdiği algılanan desteği protesto etmek amacıyla gerçekleştirilen boykotlardan zarar gördüğünü söyledi .

İcra kurulu başkanı Chris Kempczinski, "yanlış bilginin" işletme için "operasyonlara zarar veren" boykot kampanyalarını körüklediğini iddia etti.

Filistin yanlısı aktivistler, Tel Aviv'in Gazze Şeridi'ne yönelik şimdiye kadar 22.000'den fazla kişinin ölümüne yol açan hava ve kara saldırısının başlangıcında İsrail'deki şubesinin binlerce İsrail askerine bedava yemek dağıttığının ortaya çıkmasının ardından McDonald's'ı boykot etmeye teşvik etti. Filistinliler.

Hangi şirketlerin boykot edilmesi gerektiğini ve neden boykot edilmesi gerektiğini listeleyen Filistinli taban kampanyası Boykot , Yatırımların Geri Çekilmesi ve Yaptırımlar (BDS) hareketi, fast food zincirinin "Soykırımdan kâr elde ettiğini" söyleyerek McDonald's'ı "organik boykot hedefi" olarak listeledi. Filistin halkı".

McDonald's daha sonra ölümcül savaş konusunda "hiçbir pozisyonu" olmadığını ve markasını ve tariflerini lisanslamak için şirkete ücret ödeyen franchise sahiplerinin eylemlerinden sorumlu olmadığını iddia etti.

Perşembe günü LinkedIn'de paylaşılan bir gönderide Kempczinski, bunun iş dünyası üzerindeki etkisine ilişkin şunları söyledi: "Bu cesaret kırıcı ve temelsiz. Müslüman ülkeler de dahil olmak üzere faaliyet gösterdiğimiz her ülkede, McDonald's, hizmet vermek için yorulmadan çalışan yerel işletme sahipleri tarafından gururla temsil edilmektedir." ve binlerce yurttaşını istihdam ederken topluluklarını destekleyin.

"Kalplerimiz Ortadoğu'daki savaştan etkilenen topluluklar ve ailelerle birliktedir. Şiddetin her türlüsünden nefret ediyor, nefret söylemine kararlılıkla karşı çıkıyoruz ve kapılarımızı herkese her zaman gururla açacağız."

Batılı şirketlerin diğer franchise'ları da benzer boykotlara ve ardından gelen olumsuz satışlara maruz kaldı. Ünlü kahve zinciri Starbucks, Filistin yanlısı aktivistler ve tüketiciler tarafından Orta Doğu da dahil olmak üzere dünya çapında boykot edildi.
Kahve şirketi, Filistin'i destekleyen bir sosyal medya paylaşımı yaptığı için Starbucks Workers United'a dava açtıktan sonra boykot kampanyasının hedefi haline geldi.

McDonald's,  Mısır'daki satışlarında önemli bir düşüş gördü; Ekim ve Kasım aylarında, geçen yılın aynı iki ayına (2022) kıyasla yüzde 70 oranında düşüş yaşandı.

McDonald's'ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki franchise sahiplerinin çoğunluğu, İsrail'in Gazze'deki askeri harekatının başlangıcında Filistinlilerle dayanışma amacıyla açıklamalar yayınladı ve birçoğu, bölgede acı çekenlere bağış yapma sözü verdi.
 

mcdonald ortadoğu kuzey afrika mısır filistin israil hamas