Maersk yine gemilerini Kızıldeniz'den Uzaklaştırdı

Danimarka'nın dev denizcilik şirketi Maersk, dün yaptığı açıklamada, Husilerin Yemen'de başlattığı saldırıların ardından Kızıldeniz'i geçmesi planlanan gemilerinin Afrika'daki Ümit Burnu'na yönlendirileceğini duyurdu.

Şirket, yaptığı açıklamada, "Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ni geçmesi planlanan tüm Maersk gemileri, yakın gelecekte Ümit Burnu çevresinden güneye yönlendirilecek" dedi ve "mevcut tüm bilgiler bu durumu doğruluyor" dedi. (Kızıldeniz'de) güvenlik riski oldukça yüksek seviyede kalıyor.”
Geçtiğimiz Salı günü Maersk, Husilerin gemilerinden birine saldırısının ardından Pazar günü geçişini askıya aldıktan sonra filosunun stratejik Bab el-Mendeb Boğazı'nı geçmeye devam etmeyeceğini açıklamıştı.
18 Kasım'dan bu yana Kızıldeniz'in güneyi ve Aden Körfezi'nde seyreden 25 ticari gemi saldırıya uğradı.
Maersk, müşterilerine hitaben şunları söyledi: "Bu kararın lojistik operasyonlarınız üzerindeki potansiyel etkisinin farkındayız, ancak tüm kararların dikkatli bir şekilde alındığına ve gemilerimizin, denizcilerimizin ve mallarınızın güvenliğine öncelik verildiğine sizi temin ederiz."
Geçtiğimiz Çarşamba günü 12 ülke, Husilere Kızıldeniz'deki gemilere yönelik "yasa dışı saldırılarını derhal durdurmaları" çağrısında bulunarak, belirsiz sonuçlara karşı onları uyarmıştı.
Geçtiğimiz ay ABD, diğer ülkelerle birlikte, küresel ticaretin yüzde 12'sinin geçtiği bu stratejik bölgede deniz trafiğini Husi saldırılarından korumak için uluslararası bir koalisyon kurdu.
Husiler, İsrail'le bağlantılı olduğunu düşündükleri veya İsrail limanlarına gittiğine inandıkları gemileri, İsrail'in yürüttüğü yıkıcı savaş ışığında kuşatma altındaki Gazze Şeridi halkına bir "destek" olarak hedef almaya devam edeceklerini doğruladılar. Gazze Şeridi'ne karşı savaşıyor.
 

maersk kargo danimarka husi kızıldeniz ümitburnu