Kültürel soykırım: İsrail, Gazze'deki sanatçı, müzisyen, aktör ve yazarlardan oluşan altın nesli yok etti

Filistin Kültür Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik acımasız ve ayrım gözetmeyen bombardımanının 7 Ekim 2023'ten bu yana 28 Filistinli sanatçı, aydın ve yazarın ölümüne yol açtığı istatistiğini açıkladı.

İsrail'in kuşatma altındaki Gazze'ye yönelik soykırım saldırısı, onlarca yıldır Filistinlilerin direncini ve yaratıcılığını yansıtan Gazze'deki sanatçılardan oluşan bir nesli yok etti.
Kısa bir süre önce Gazze'deki sanat camiası , Filistin toplumunun hayati bir unsurunu ve dayanıklılığının canlı bir yansımasını oluşturuyordu ; bugün var olma mücadelesi veriyorlar; İsrail'in soykırım saldırısı Gazze Şeridi'ndeki bir nesil sanatçıyı yok etti.

Filistin Kültür Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik acımasız ve ayrım gözetmeyen bombardımanının 7 Ekim 2023'ten bu yana 28 Filistinli sanatçı, aydın ve yazarın ölümüne yol açtığı istatistiğini açıkladı.

Rapor, devam eden İsrail saldırısının Gazze'deki kültürel doku üzerinde yarattığı derin etkiyi özetledi ve mevcut durumun ciddiyetine işaret etti. Aşağıda, 7 Ekim'den bu yana İsrail tarafından öldürülen bazı önde gelen Filistinli sanatçılara, kültürel şahsiyetlere ve yaratıcı ruhlara dair ifadeler yer alıyor.

Heba Zaqout

Görsel sanatçı ve güzel sanatlar öğretmeni Heba Ghazi İbrahim Zaqout (39), 13 Ekim'de oğluyla birlikte öldürülmüştü. Zaqout, Gazze'deki El Aksa Üniversitesi'nden güzel sanatlar mezunuydu. Resimlerinin çoğu akrilikle yapılmış ve kadınları, Filistin vatanını ve doğayı tasvir etmiştir. Resimleri, genellikle camiler, kiliseler, minareler ve kubbelerle dolu parlak, neşeli manzaralarla Filistin kimliğini ve varoluşunu vurguluyordu .


Heba Abu Nada

Yazar, şair ve öğretmen Heba Abu Nada (32), 20 Ekim'de İsrail'in Han Yunus'a düzenlediği hava saldırısında oğluyla birlikte öldürüldü. "Oksijen ölüler için değildir" adlı romanı, 2017 yılında Sharjah Arap Yaratıcılığı Ödülü'nde ikinci sırayı aldı.


8 Ekim'de attığı son tweet'te Arapça şunları yazmıştı : "Gazze gecesi, roketlerin parıltısı dışında karanlık, bomba sesleri dışında sessiz, namazın rahatlığı dışında dehşet verici, namazın ışığı dışında karanlıktır. şehitler. İyi geceler Gazze."

Ömer Ebu Shawish

Aynı şekilde şair, romancı ve sosyal aktivist Omar Fares Abu Shawish (36), 7 Ekim'de doğup yaşadığı Gazze'deki Nuseyrat mülteci kampının bombalanması sırasında şehit edildi. Abu Shawish, gençliği etkileyen konulara olan ilgisiyle tanınıyordu ve birçok gençlik derneğinin kurulmasına katıldı ve çok sayıda yerel ve uluslararası ödüle layık görüldü.


Etkisinin bir kanıtı olarak, Arap Devletleri Birliği'ne (LAS) bağlı Entegre Kalkınma Arap Gençlik Konseyi, onu 2013 yılında "Medya, Gazetecilik ve Kültür Alanında Seçkin Arap Gençliği" ödülüyle onurlandırdı. katkılar da aynı derecede önemliydi; 2016 yılında çeşitli şiir koleksiyonları ve "Alā qayd al-mawt" adlı bir roman yayınladı.

Belki Sakka

Inas Saqqa, çocuk tiyatrosunda uzmanlaşmış tanınmış bir oyuncu, oyun yazarı ve öğretmendi. Ekim ayının sonunda İsrail'in hava saldırısında üç çocuğu Sara, Leen ve İbrahim ile birlikte öldürüldü. Saqqa, Gazze'deki tiyatro sahnesinin en etkili ve önde gelen isimlerinden biriydi ve Şerit'teki çocuklara yönelik yaratıcı sanatların öncüsüydü; gençler için birçok yaz tiyatrosu atölyesi düzenliyordu.

İnas Saqqa, Gazze'nin en ünlü aktörlerinden ve oyun yazarlarından biriydi ve 31 Ekim 2023'te İsrail'in hava saldırısında üç çocuğuyla birlikte öldürüldü [@saqqainas/Instagram]

Kendisi aynı zamanda yetenekli bir oyuncuydu; Saqqa'nın sinemaya katkıları arasında 2014 yılındaki "Sara" ve "Vatan Serçesi" filmlerindeki rolleri de vardı. "Sara" acil bir toplumsal sorun olan namus cinayetlerini ele alırken, "Vatan Serçesi" de bu konuyu ele aldı. 1948 Nakba ("Felaket") ile İsrail'in 1967'de Batı Şeria ve Gazze'yi işgali arasındaki Filistin mücadelesi. Oyunculuğun yanı sıra kültürel katkıları ve Gazze Şeridi'ndeki çok sayıda tiyatro grubuyla olan işbirliğiyle tanınıyordu ve aynı zamanda gösterilere de katıldı. "Ayı", "Gazzeli Kadınlar ve Eyüp'ün Sabırları" ve "Her Şey Güzel" gibi birçok oyunun yazımında ve yapımında rol aldı.

Yusuf Dawas

14 Ekim'de Filistinli müzisyen, yazar, gazeteci, fotoğrafçı ve gelecek vadeden psikanalist Yousef Dawas (20), İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki ailesinin evine düzenlediği hava saldırısında öldürüldü. Dawas, hem yazarken hem de konuşurken Arapça ve İngilizceyi akıcı bir şekilde konuşuyordu ve çok çeşitli konuları ele alan makaleler yazıyordu.


Yousef Dawas, 14 Ekim 2023'te İsrail'in kuzey Gazze'deki aile evine düzenlediği hava saldırısında öldürüldü [@yousefdawas76/Instagram]

Dawas ayrıca, seyahat etme ve dünyayı keşfetme arzusu da dahil olmak üzere birçok farklı konuyu tartışan kısa videolar da üretti; ancak bir video klipte, İsrail hayatını sonlandırmadan önce, diğer Filistin kasabalarını ve köylerini çok uzak denizaşırı destinasyonlardan daha fazlasını ziyaret etmeyi hayal ettiğini vurguladı. ve onun birçok hayali.

Muhammed Qraiqea

Henüz 24 yaşında olan yenilikçi karikatürist, sanatçı, fotoğrafçı, gönüllü ve aktivist Muhammed Sami Qraiqea, binlerce sivilin barındığı El-Ahli Arap hastanesinin bombalanması sırasında öldürülen yaklaşık 500 kurbandan biri olarak 17 Ekim'de öldürüldü. 


Mohammed Qraiqea teknolojiyi sanatla harmanlamakla ilgilenen bir sanatçıydı. Son günlerini El-Ahli Arap hastanesinde barınan çocukları eğlendirerek geçirdi [Al-Araby Al-Jadeed]

Qraiqea, hastane yerleşkesine sığınan diğer insanlarla birlikte son günlerinde bile sanatsal becerilerini ve bulaşıcı enerjisini kullanarak, bulunduğu El-Ahli Arap Hastanesi'ndeki gergin atmosferi hafifletmeye, çocukları ve yaralıları saran terör ve kaygıyı hafifletmeye çalıştı. bunu "  çocuklara ve ailelere psikolojik ilk yardım sağlamaya çalışmak " olarak nitelendirdi. Son Instagram gönderilerinden birinde yer alan bir video klipte, Al-Ahli hastanesinin avlusunda bir grup çocuğun ortasında, onları eğlendirerek, içinde bulundukları psikolojik stres ve travmadan uzaklaşmaları için görülüyor.

Nooraldeen Haccac

2 Aralık'ta genç yazar Nooraldeen Hacjaj (27), İsrail'in Shujaiya mahallesindeki evine düzenlediği hava saldırısında şehit düştü. 2022'de "Griler" adlı oyunu, 2021'de ise "Uçmayan Kanatlar" romanını besteledi. Cordoba Derneği ve Tiyatro Günleri Vakfı gibi girişimlerde de aktif olarak yer aldı.

Lütfen paylaşın, özellikle de yazarları sevdiğinizi iddia ediyorsanız. Genç yazar Noor Aldeen Hacjaj İsrail tarafından öldürüldü. pic.twitter.com/U5GxxK0tlp - ŞİMDİ Ateşkes (@randajarrar) 7 Aralık 2023
Dış dünyaya son mesajı şuydu: "Benim adım Nour al Din Hacjaj, Filistinli bir yazarım, yirmi yedi yaşındayım ve birçok hayalim var.

Ben bir numara değilim ve ölümümün haber olarak geçmesine razı değilim. Ayrıca hayatı, mutluluğu, özgürlüğü, çocukların kahkahalarını, denizi, kahveyi, yazıyı, Feyruz'u, neşe veren her şeyi sevdiğimi de söyle; gerçi bunların hepsi bir anda yok olacak."

Bu, Arapça baskımızdan ek raporlamayla birlikte düzenlenmiş bir çeviridir. Orijinal makaleyi okumak için buraya tıklayın.

Çeviren: Rose Chacko   

Bu makale Arapça kardeş yayınımız Al-Araby Al Jadeed'den alınmıştır ve kaynağın orijinal yazım kurallarını ve raporlama politikalarını yansıtmaktadır. 

 

 


 

filistin kültür sanatçı israil hamas