Kardeş Pakistan'la hedef, hedef sektörlerle tutacak

Türkiye ve Pakistan arasındaki ticaret hacmini 5 kat artırmayı amaçlayan Mal Ticaret Anlaşması'ndan sonra İstanbul Ticaret Odası ile Gujrat Ticaret ve Sanayi Odası arasında B2B gündeme geldi. Görüşmede ilk B2B'lerin; mobilya, gıda, değerli taş, seramik ve elektrikli fan sektörlerinde gerçekleştirilmesi için görüş birliğine varıldı.

Türkiye, Güney Asya’daki ticaret ortağı Pakistan ile 850 milyon dolarlık ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmak için ağustos ayında Mal Ticaret Anlaşması imzalamıştı. İkili ticaretin genişlemesini ve çeşitlendirilmesini hedefleyen anlaşmanın daha efektif hale gelmesi için İstanbul Ticaret Odası, Pakistan Gujrat Ticaret ve Sanayi Odası ile toplantı düzenledi.
 
EFEKTİF HALE GETİRELİM
 
Dost ve kardeş iki ülke arasındaki ticaret hacminin beklenen seviyede olmadığını söyleyen İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, “İki ülke arasındaki ticaret hacmi, 2022’nin sonunda 1 milyar doları aşacak. Fakat bu istenilen seviyenin oldukça altında. Ağustos ayında Ticaret Bakanımız Mehmet Muş ve Pakistan Ticaret Bakanı Seyid Navid Kamar’ın imzaladığı Mal Ticaret Anlaşması sonrasında hedef 5 milyar dolar olarak belirlendi. Belirlenen hedefin sağlanması, anlaşmanın daha efektif hale gelmesi için ortak çalışmamız gerekiyor. Bunun için de hedef sektörler belirlemeliyiz” diye konuştu.
 
İKİ AYAKLI B2B
 
“12 bin üyemiz ile işbirliklerine hazırız” diyen Gujrat Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Masoom Qamar, konuşmasına şöyle devam etti: “İTO ile mobilya, gıda, değerli taş, seramik ve elektrikli fan firmaları öncelikli sektörlerimiz olabilir. Bu alanda ticaretimizi geliştirirken firmalarımız da teknoloji transferi yapabilir. Böylelikle sektörlerimiz de gelişmiş olacak. Hedef sektörlerimizdeki üyelerimizle hem Pakistan’da hem de İstanbul’da buluşturacağımız iki ayaklı B2B’ler düzenlememiz gerekiyor.”
 
Qamar’ın önerisi üzerine İTO Başkan Yardımcısı Dr. Kuralay, belirlenen hedef sektör temsilcilerinin bir araya getirilmesi için yakın zamanda bir B2B etkinliği düzenleneceğini belirtti.
 
MAL TİCARET ANLAŞMASI İLE NELER GERÇEKLEŞTİ?
 
Türkiye, Pakistan’a 261 üründe imtiyaz tanıyacak ve bunların 123’üne katma değer vergisi uygulanmayacak. Buna karşılık Pakistan’ın da 130 ürünü için Türkiye’ye gümrük tarifelerinde imtiyaz tanınacak.(ito haber)

pakistan türkiye ekonomi mal ticaret anlaşma b2b