İsveç Dışişleri Bakanından 'Paris Barış Konferansı' açıklaması

Bakan Wallström, "Filistin-İsrail sorununu çözüme kavuşturacak müzakerelerin yeniden başlaması için uluslararası bir ortam hazırlayacak konferansın, başarılı olması durumunda hem Filistin hem de İsrail tarafına olumlu yansımaları olacak." dedi.

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, yeni yıl başında Paris'te düzenlenmesi beklenen barış konferansının, başarılı olması durumunda hem Filistin hem de İsrailli taraflar üzerinde olumlu yansımaları olacağını söyledi.
Batı Şeria'nın Ramallah kentinde Filistinli mevkidaşı Riyad el-Maliki ile bir araya geldikten sonra ortak basın toplantısı düzenleyen Wallström, ülkesinin Paris konferansının başarılı olmasından yana bir tutum sergilediğini ifade etti.
"Filistin-İsrail sorununu çözüme kavuşturacak müzakerelerin yeniden başlaması için uluslararası bir ortam hazırlayacak konferansın, başarılı olması durumunda hem Filistin hem de İsrail tarafına olumlu yansımaları olacak." diyen Wallström, ülkesinin taraflar arasındaki gerilimin azaltılması ve barış köprüsü kurulmasını hedefleyen tüm çalışmaları desteklediğini anlattı.
Maliki ise görüşmede, Avrupa devletlerinin Filistin devletini tanıması ve Filistin'in Avrupa Birliği (AB) tam ortaklık anlaşmasına taraf olmasını hedefleyen müzakerelerin desteklenmesi konularını ele aldıklarını aktardı.
Endişe ve kınama açıklamalarından, İsrail'in işgale ve yerleşim birimleri inşaatına son vermesi için bir takvim belirlenmesi sürecine geçilmesi gerektiğine işaret eden Maliki, İsrail'e baskı uygulamanın yolunun, yerleşim birimlerini kınayan uluslararası bir karar çıkarmak ve İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) üyelik şartlarına ne derece bağlı olduğuyla ilgili bir görüş bildirmesi için Uluslararası Adalet Divanına talepte bulunmaktan geçtiğini kaydetti.
Maliki, Filistin'in Paris'te düzenlenmesi planlanan barış konferansını desteklediğini yineledi. AA