İsrail'in Doha'ya saldırısı dünyayı ayağa kaldırdı

İsrail'in Doha'ya düzenlediği hava saldırısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde sert tepkilere yol açtı.


İsrail’in Doha’ya düzenlediği hava saldırısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde sert tepkilere yol açtı. New York’ta gerçekleştirilen acil oturumda, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani hazır bulundu. Toplantıda birçok ülke, Katar’ın Gazze’deki barış girişimlerine destek verirken, İsrail’in saldırısını kınadı.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, Katar’ın başkentini hedef alan saldırının dünyayı sarstığını ve ülkenin egemenliğine doğrudan bir darbe olduğunu söyledi. İngiltere’nin temsilcisi Barbara Woodward, İsrail’in eylemini “uluslararası hukukun açık ihlali” olarak nitelendirirken, Fransa ve Çin temsilcileri de benzer açıklamalarla Katar’a destek verdi. Rusya’nın BM temsilcisi Vasily Nebenzya ise saldırının Rusya misyonuna sadece birkaç yüz metre mesafede gerçekleştiğine dikkat çekerek olayın ciddiyetine vurgu yaptı.

ABD adına söz alan Dorothy Shea, yaşananların İsrail’in de Washington’un da çıkarına olmadığını belirtti. Shea, Başkan Donald Trump’ın olayı Katar için bir güvenlik garantisiyle birlikte “barışa kapı aralayabilecek bir fırsat” olarak değerlendirdiğini aktardı.

İsrail temsilcisi ise saldırıyı savunarak, hedeflerinin yalnızca Hamas liderleri olduğunu söyledi. “Teröristlere hiçbir yerde güvenli alan bırakılmayacak” ifadelerini kullanan temsilci, Katar’a Hamas’ı sınır dışı etmesi gerektiği yönünde mesaj verdi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ise sert ifadelerle İsrail hükümetini eleştirdi. İsrail’in uluslararası hukuku hiçe saydığını, bölgede sürekli gerilim ve şiddeti körüklediğini belirten Safadi, Katar’ın barış için verdiği çabalara rağmen “İsrail’in ihanetle karşılık verdiğini” vurguladı.

İsrail Doha Katar ABD