Habsburglar, unvan yasağının kaldırılmasını istiyor

Avrupa'nın çeşitli ülkelerini yüzyıllar boyunca yöneten Habsburg hanedanı üyeleri, Avusturya'da hanedan unvanlarının kullanımını yasaklayan kanunun değiştirilmesi çağrısında bulundu.Yeşiller Partisi'nde siyaset yapan hanedanın en kıdemli üyesi Ulrich Habsburg-Lothringen, "Avrupa'ya dağılmış olarak yaşayan hanedan ailelerinin bir kısmı unvanlarını k

Avrupa'nın çeşitli ülkelerini yüzyıllar boyunca yöneten Habsburg hanedanı üyeleri, Avusturya'da hanedan unvanlarının kullanımını yasaklayan kanunun değiştirilmesi çağrısında bulundu.

Yeşiller Partisi'nde siyaset yapan hanedanın en kıdemli üyesi Ulrich Habsburg-Lothringen, "Avrupa'ya dağılmış olarak yaşayan hanedan ailelerinin bir kısmı unvanlarını kullanabilirken bazılarını bu hakka sahip olmamaları kabul edilemez." dedi.

Habsburg-Lothringen, ülkenin kuruluşunun 100. yılının kutlanacağı 2018'e kadar anayasal bir değişiklik olacağını umduğunu belirtti. Yasal değişiklik durumunda Ulrich Habsburg-Lothringen, veliaht unvanını kullanabilecek. Avusturya'da hanedan ailesine mensup 50 bin kişi yaşıyor.

Habsburglar, yüzyıllar boyunca Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu, Avusturya, Macaristan, İspanya ve Portekiz gibi ülkeleri yönetti. 1. Dünya Savaşı'nın bitmesi ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun tarihe karışmasıyla Habsburgların da iktidarı sona erdi. Avusturya'da 1919 yılında çıkarılan yasa ile Habsburgların lideri Kral 1. Karl İsviçre'ye sürgün edildi. Hanedanın diğer üyeleri ise cumhuriyete bağlılıklarını belirtip yeni devletin vatandaşları olarak tanındı. Kişisel mallarına dokunulmazken sadece aile fonlarına el konuldu. 1. Karl'ın oğlu Otto von Habsburg, haklarından vazgeçtiğine dair bir metni 1961 yılında imzaladı. 1966 yılında sağ partinin tek başına iktidarı döneminde hanedanın lideri Otto Habsburg'un ülkeye dönmesine izin verildi. Hanedan üyeleri ülkede normal vatandaşlar gibi seçme ve seçilme hakkına sahip. CİHAN