Gazze Savaşı'nın Bölgeyi Sarsabileceği Korkuları Artarken Blinken Son Acil Ortadoğu Turunu Türkiye'de Başlatıyor

Blinken'in üç ay içindeki dördüncü ziyareti, Gazze dışında Lübnan, İsrail'in kuzeyi, Kızıldeniz ve Irak dahil olmak üzere endişe verici gelişmelerin yaşandığı ve ABD'nin bölgesel bir yangını önlemeye yönelik mütevazı derecede başarılı çabalarına yoğun baskı uygulayan bir dönemde gerçekleşti.

İsrail'in Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü savaşın daha geniş bir çatışmaya dönüşebileceği korkusu artarken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ortadoğu'daki son diplomatik misyonunu Cumartesi günü Türkiye'de başlattı.

Blinken'in üç ay içindeki dördüncü ziyareti, Gazze dışında Lübnan, İsrail'in kuzeyi, Kızıldeniz ve Irak dahil olmak üzere endişe verici gelişmelerin yaşandığı ve ABD'nin bölgesel bir yangını önlemeye yönelik mütevazı derecede başarılı çabalarına yoğun baskı uygulayan bir dönemde gerçekleşti. Savaş başladı ve İsrail'in askeri operasyonuna yönelik uluslararası eleştiriler arttı.

Blinken, Türkiye ve diğerlerinin, özellikle İran ve onun vekilleri üzerinde nüfuz oluşturmak, artan gerilimi hafifletmek, Gazze'ye insani yardım dağıtımını hızlandırmak ve ciddi bir şekilde plan yapmaya başlamak için neler yapabileceğini görüşmek üzere Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldi. Büyük bir kısmı üç ay süren yoğun İsrail bombardımanları nedeniyle enkaza dönüşen savaş sonrası Gazze'nin yeniden inşası ve yönetimi için.
 

hakan fidan Antony Blinken america gazze israil hamas istanbul