Gazı kesilen Avrupa LNG'ye sarıldı

Rus gazının kesilme ihtimaline karşı alternatif arayan Avrupa, çareyi LNG ithalatında görüyor. Zor bir kışa hazırlanan Avrupa'nın LNG ithalatının bu yıl 60 milyar metreküp artması bekleniyor. Bu rakam, geçen yıl küresel LNG ihracat kapasitesindeki artışın iki katı.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) 2022 4. Çeyrek Gaz Piyasası Raporu’na göre, Rusya’nın Avrupa’ya gaz akışını düşürmesi piyasalarda fiyatları rekor seviyelere çıkarırken, ticaret yollarını değiştirdi ve gelişmekte olan ülkelerde yakıt kısıtlarına neden oldu. Avrupa’da doğalgaz ve Asya’daki LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) fiyatlarının yılın üçüncü çeyreğinde yeni rekorlar kırması doğalgaz talebini düşürdü ve elektrik üretiminde kömür ve petrol gibi yakıtların kullanılmasına yol açtı. Bazı gelişmekte olan ülkelerde ise yüksek fiyatlar nedeniyle elektrik kesintileri meydana geldi.
 
DENGELEME ARAYIŞI
 
Bu yılın ocak-ağustos döneminde Avrupa’nın doğalgaz talebi 2021’in aynı dönemine göre yüzde 10 azalırken, sanayideki talep de yüzde 15 düştü. Avrupa, Rus gazındaki kesintiyi LNG ithalatını artırarak ve Norveç ile alternatif kaynaklardan boru gazı alarak dengelemeye çalışıyor. Bu nedenle LNG talebi yılın 8 aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 65 arttı. Bu artış, Asya Pasifik bölgesindeki LNG tedarikinin azalmasına yol açtı. Hindistan ve Güney Kore’de de talep daraldı, Çin ve Japonya’da doğalgaz talebi değişmedi. ABD’nin doğalgaz fiyatları ise özellikle yaz döneminde elektrik talebindeki artış nedeniyle 2008’den beri en yüksek seviyesini gördü.
 
ŞUBATTAKİ TEHLİKE
 
Rapora göre, bu yıl Avrupa’nın LNG ithalatının 60 milyar metreküp artacağı tahmin ediliyor. Bu rakamın, geçen yıl küresel LNG ihracat kapasitesindeki artışın iki katından fazla olması dikkati çekiyor. Yüksek talep sonucu LNG tedarikinde de oluşan kısıtlar nedeniyle Asya’nın LNG ithalatının bu yıl 2021’e göre düşük kalması bekleniyor. Rusya’nın Avrupa’ya gaz akışını 1 Kasım itibarıyla tamamen kesmesi halinde Avrupa Birliği (AB) gaz piyasasının nasıl etkileneceği merak konusu. Buna ilişkin analize göre, doğalgaz talebi azaltılmadan ve Rus gaz tedarikinin tamamen kesilmesi durumunda, AB gaz depolarındaki doluluğun Şubat 2023’te yüzde 20’nin altına inebileceği öngörülüyor. Bu oran, LNG ithalatının düşük seyretmesi halinde yüzde 5’e kadar gerileyebilir. Depolardaki doluluğun bu seviyeye düşmesinin tedarik kesintisini artırma riski bulunuyor.(ito Haber)

lng gaz avrupa rusya abd