Gannuşi'ye bir yıl hapis ve para cezası

 Yerel basına göre, bir Tunus mahkemesi Pazartesi günü yaklaşık bir ay önce tutuklanan Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi hakkında bir yıl hapis ve 1000 dinar (yaklaşık 300 avro) para cezasına çarptırıldı.

Ghannouchi'nin (81 yaşında) sanık olduğu dava, "terörü yüceltmek" ve güvenlik görevlilerini "zorba" olarak nitelendirmekle ilgili.

Ve 21 Şubat'ta Devlet Başkanı Kais Saied'in ana muhaliflerinden biri olan Ghannouchi, kendisine karşı açılan bir davada terörle mücadeleden yargı direği karşısına çıktı ve kendisini iki polisi "zorba" olarak nitelendirmekle suçladı.

Soruşturma süresince serbest bırakıldı.

Yaklaşık bir ay önce, güvenlik güçleri Gannuşi'yi, sol partilerin veya Ennahda gibi İslami akımdan kaynaklananların tasfiye edilmesi durumunda "Tunus'ta iç savaşa yol açacak entelektüel ve ideolojik engel" uyarısında bulunduktan sonra Tunus'ta tutukladı. Avrupa Birliği ve ABD de dahil olmak üzere birçok taraf tutuklanmasını eleştirdi.

Sonuç olarak, hakkında hapis cezası verildi ve yetkililer partinin genel merkezini kapattı ve toplantılarını yasakladı.

Gannuşi, Tunus Devlet Başkanı Kays Saeed'in Temmuz 2021'de ülkede iktidara gelmesinden bu yana tutuklanan en önde gelen muhalif.

Ghannouchi, kendisine atfedilen "terörist kaçakçılığı" ve "kara para aklama" suçlarından dosya ve suçlamaları soruşturmak için defalarca yargı önüne çıktı.

Yetkililer, Nahda Partisi'nin ilk saflarından liderler de dahil olmak üzere birçok siyasi muhalife karşı büyük bir tutuklama kampanyası başlattı.

Yargı bugüne kadar haklarında resmi olarak suçlamada bulunmadı, ancak Başkan Kais Saied onları "devletin iç ve dış güvenliğine karşı komplo kurmakla" suçluyor ve onları "terörist" olarak nitelendiriyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Perşembe günü yaptığı açıklamada, Tunuslu yetkililerin "muhaliflere yönelik saldırılarını yoğunlaştırdıklarını ve ülkedeki en büyük siyasi parti olan Ennahda'yı etkisiz hale getirmek için harekete geçtiklerini" söyledi.

"Siyasi muhaliflerin tasfiyesi"
Aralık 2022'den bu yana Tunus hükümeti, lideri de dahil olmak üzere partinin en az 17 mevcut ve eski üyesini tutukladı ve ülke genelindeki genel merkezini kapattı ve "yetkililer keyfi olarak tutuklananların hepsini derhal serbest bırakmalı ve uygulanan kısıtlamaları kaldırmalıdır. örgüte göre dernek kurma özgürlüğü ve toplanma özgürlüğü hakkında.

Parti, önceki parlamentoyu feshettikten sonra ülke anayasasını değiştiren ve parlamento seçimlerini onaylayan Saeed'i yargıyı "siyasi muhalifleri tasfiye etmek" için kullanmakla suçluyor.

Ghannouchi'nin tutuklanması, Batılı ülkelerden geniş çapta kınamalara yol açtı, ancak Tunus Dışişleri Bakanlığı bunu içişlerine "müdahale" olarak değerlendirdi.

Saied, gelişmiş bir başkanlık sistemine dayalı siyasi projesini tamamlamanın ve Zeynel Abidin Bin Ali rejimini deviren ve ülkeyi benzersiz bir yola sokan 2011 devriminin ardından onaylanan parlamenter sisteme son vermenin peşinde. Bölgede demokratik geçiş

25 Temmuz 2021'den bu yana Saied, iktidarı ele geçirdi ve artık fiili yetkilere sahip olmayan Parlamento pahasına bir başkanlık sistemi kurmak için anayasayı değiştirdi.

Cumhurbaşkanı Habib Burgiba ve Zeynel Abidin Bin Ali rejimlerinin amansız bir muhalifi olan Gannuşi, yirmi yıllık sürgünden sonra Londra'dan Tunus'a döndü ve 2011'de partisinin binlerce taraftarı tarafından "Dolunay" sloganları atılarak karşılandı. başımıza geldi."

Uzun bir süre Mısır Müslüman Kardeşler'e yakın bir muhafazakar olarak görülen Gannuşi, dönüşünden sonra söylemlerindeki İslami aşırıcılığın tüm izlerini silmeye çalıştı, kendisini ılımlı olarak sundu ve çeşitli dönemlerde Ennahda hareketine liderlik etti. siyasi partilerle bir mutabakat politikası çerçevesinde yönetime katıldığı, diğer.

Tunus ciddi bir ekonomik ve sosyal kriz yaşıyor ve hükümet, iki milyar dolarlık finansman alabilmek için Uluslararası Para Fonu ile nihai bir anlaşmaya varamadı.

 

 

Raşid Gannuşi Nahda Hareketi Tunus