Fas'ta Managem kobalt üzerine bahis oynuyor

Otomobil üreticileri arasında nadir metal tedariki yarışının başladığı bir dönemde, Faslı madencilik grubu yatırımları zincirliyor.

 

Madencilik grubu, elektrikli araç aküsü pazarına tedarik sağlamak için 2025 yılına kadar bir kobalt sülfat işleme tesisi kurmayı planlıyor.

“Kobalt cevherinin kobalt sülfat işleme tesisine dönüştürülmesine yönelik fizibilite çalışması tamamlanmak üzere. Çoğunluğu kraliyet holding şirketi Al Mada'ya ait olan Managem'in iletişim direktörü Meriem Belmokadem, inşaat çalışmalarının 2025 yılında başlamasını umut ediyoruz ”diye açıklıyor .

Faslı madencilik grubu, Marakeş'e 60 kilometre uzaklıktaki Guemassa sanayi kompleksine yatırım yapmayı planlıyor ve 2025 yılında üretime başlamayı planlıyor. Projenin maliyeti henüz açıklanmasa da, gelecekteki bu fabrika bir ortaklığın parçası olarak yer alıyor. Fransız otomobil üreticisi Renault ile.


Otomotiv sektörünün tamamına hizmet veriyoruz


Haziran 2022'de Managem ve Renault, "sürdürülebilir kobalt tedariki" için bir anlaşma imzaladı. Faslı madencilik grubu, 2025'ten itibaren yedi yıllık bir süre için Fransız üreticiye, elektrikli araçlara yönelik akülerin üretiminde temel bir unsur olan 5.000 ton kobalt sülfat tedarik etmeyi taahhüt etti.


Kobalt çıkarımı başlangıçta Bou-Azzer madeninden gerçekleştirilecek, gelecekteki Guemassa fabrikası ise yılda 5.000 ila 6.000 ton kobalt cevherini kobalt sülfata dönüştürecek . Meriem Belmokadem, "Bu yeni tesis sadece Renault'ya hizmet etmeyecek, tüm otomotiv endüstrisine hizmet verecek" diye altını çiziyor.

Çeşitlendirilmiş bir portföy


Otomobil üreticileri arasında nadir metal tedariki yarışının başladığı bir dönemde, Faslı madencilik grubu yatırımları zincirliyor. Dokuz Afrika ülkesinde faaliyet gösteren Managem, çok çeşitli metal portföyünden yararlanarak geçtiğimiz Nisan ayında Boto altın projesinin kontrolünü devraldığı Senegal'de kendisini güçlendirdi.

Managem, 2022 yılında cirosunu da %30 artırarak 9,6 milyar dirheme (880 milyon euro) ulaştı. Maden grubu, ortalama satış fiyatındaki artış ve döviz kurunun olumlu etkisinin yanı sıra kobalt üretiminin konsolidasyonu ve özellikle altın üretiminin artmasından faydalandı.
 

managem kobalt fas africa