Doğu Haleplilerin İdlib'teki İnsanlık Dramı

Uzun bir süre kuşatma altında ölüm ve yaşam arasında mücadele veren Doğu Halep halkı, 22 Aralık'ta Esad rejiminin bölgede tam kontrol sağlamasının ardından evlerini terk edip İdlib'de güvenli bölgelere taşınmaya başlamıştı. Şuan şiddetlenen kış koşullarının da etkisiyle, Idlib'deki Suriyeli mültecilerin yaşadığı insanlık dramı birçok uluslararası ve yerel sivil toplum örgütünü harekete geçirdi. Bölgede kışlık kıyafet, gıda, barınak yardımına ihtiyacı olan onlarca insan uluslararası ve yerel sivil toplum örgütlerinin yardımlarıyla hayatta kalma mücadelesi veriyor. Türkiye dünyada en yüksek miktarda Suriyeli mülteciyi barındıran ülke konumunda. Güncel verilere göre, 325 binden fazla Suriyeli mülteci ise Gazi Antep'te hayatlarını sürdürmekte.




Uzun bir süre kuşatma altında ölüm ve yaşam arasında mücadele veren Doğu Halep halkı, 22 Aralık’ta Esad rejiminin bölgede tam kontrol sağlamasının ardından evlerini terk edip İdlib’de güvenli bölgelere taşınmaya başlamıştı. Şuan şiddetlenen kış koşullarının da etkisiyle, Idlib’deki Suriyeli mültecilerin yaşadığı insanlık dramı birçok uluslararası ve yerel sivil toplum örgütünü harekete geçirdi. Bölgede kışlık kıyafet, gıda, barınak yardımına ihtiyacı olan onlarca insan uluslararası ve yerel sivil toplum örgütlerinin yardımlarıyla hayatta kalma mücadelesi veriyor. Türkiye dünyada en yüksek miktarda Suriyeli mülteciyi barındıran ülke konumunda. Güncel verilere göre, 325 binden fazla Suriyeli mülteci ise Gazi Antep’te hayatlarını sürdürmekte.
Fakat Suriye içerisinde hala hayatta kalmaya çalışan Suriyeli sayısı da azımsanmayacak kadar çok. Kuşatma altında, hiçbir normal yaşamsal faaliyetlerini yerine getiremeyen Suriyeliler için sivil toplum örgütlerinin yardımları hayati önem taşıyor. Bölgede faaliyetlerini sürdürmekte olan sivil toplum örgütlerinden biri de 2013 yılında Türkiye’de kurulmuş olan Ata’a Kalkınma ve Dayanışma Derneği. Dernek bölgede ihtiyaç sahibi Suriyeli mültecilere barınak, gıda, kışlık kıyafet, battaniye vb. önemli malzemeleri tedarik ederek kış aylarının zorluğunu biraz olsun hafifletmeye çalışıyor. Derneğin İdlib’deki çalışanlarından Maat Makbuş, Ata’a Kalkınma ve Dayanışma Derneğinin Doğu Halep’ten İdlib’e ve Halep’in batısına gelen Suriyeliler için alarm durumunda faaliyetlerini yürüttüğünü belirtti. İdlib’de 13 ve Halep’in batısında 20 farklı noktada toplanan Suriyeli mültecilerin durumunun aciliyetinin atını çizen Makbuş, derneklerinin daha önceden böyle durumlar için hazır planlarının bulunduğunu ve derneğin tam kapasiteyle bölgedeki insanlara yardım etmek için çalıştığının altını çizdi. Ata’a Kalkınma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Halit el-İssa bölgede çalışmalarını sürdüren bütün sivil toplum örgütlerinin büyük zorluklarla çalıştığını kaydetti.
El-İssa derneğin karşılaşılan lojistik sorunlara daha verimli çözümler sunmak için hergün araştırma ve geliştirme çalışmaları yaptıklarının altını çizdi. Geçtiğimiz yıl 10.000 Suriyeli aileye 30 gün süresince gıda yardımı da sağlayan dernek, "Çocuk Sütü Projesi” kapsamında ayda iki kutu süt olmak üzere sayısız bebeğe süt yardımı yaptı. Dernek ayrıca Türkiye içerisinde de eğitim çağındaki çocuklara eğitim bursu sağlıyor. "Öğrenci Burs Projesi” kapsamında bu zamana kadar Türkiye içerisinde 10.000 adet Suriyeli çocuğa eğitim bursu sağlayan dernek, bu bursu aynı zamanda Suriye içerisindeki öğrencilere de sağlıyor.
Ata’a Hakkında Ata’a Kalkınma ve Dayanışma Derneği, Suriyelilerin mevcut koşullardan kaynaklanan acılarını hafifletmek ve desteklemek üzere Suriye’de ve Türkiye’deki kayıtlı şubeleriyle resmi olarak faaliyet gösteren bağımsız bir sivil toplum kuruluşudur.
Derneğin Türkiye’deki kuruluş tarihi 23 Ağustos 2013 tarihinde 049-193-34 kayıt numarası ile 5253 sayılı yasaya göre kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak tescil edilmiştir. Merkez ofisi İstanbul’da bulunan dernek; gıda güvenliği, sağlık, geçim, eğitim, kampların korunması, yönetim ve koordinasyonu ile hijyen,konut ve gıda dışı materyaller alanlarında bir çok yardımlaşma ve kalkınma faaliyetleri hayata geçirdi. Dernek Suriye halkının gelecekteki ihtiyaçlarını dikkate alarak planlanan projelerini gerçekleştirmeye devam ediyor.

برومو تعريفي بجمعية عطاء للإغاثة و التنمية from Ataa Relief