Davutoğlu, nükleer terörizmin önlenmesi protokolünü tevdi etti

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM'deki temasları çerçevesinde Nükleer Terörizmin Önlenmesine ilişkin Uluslararası Sözleşme'nin (ICSANT) onay belgesini BM genel sekreter yardımcısına tevdi etti.Türkiye Sözleşmeyi New York'taki BM Merkezi'nde imzaya açıldığı 14 Eylül 2005 tarihinde imzalamış, ilgili ulusal mevzuat ve uygulamalarını henüz onaylamad

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM'deki temasları çerçevesinde Nükleer Terörizmin Önlenmesine ilişkin Uluslararası Sözleşme'nin (ICSANT) onay belgesini BM genel sekreter yardımcısına tevdi etti.

Türkiye Sözleşmeyi New York'taki BM Merkezi'nde imzaya açıldığı 14 Eylül 2005 tarihinde imzalamış, ilgili ulusal mevzuat ve uygulamalarını henüz onaylamadığı dönemde ICSANT hükümleri ile uyumlu hale getirmişti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Nükleer enerji programının eşiğinde olan Türkiye son yıllarda mevzuat çerçevesinin nükleer alandaki en yüksek uluslararası standartlarla uyumlu hale getirilmesi ve uygulama kapasitesinin artırılması yönünde önemli aşama kaydetmiştir. ICSANT nükleer enerjiden güvenlik, emniyet ve yayılmanın önlenmesi koşullarını karşılayacak şekilde yararlanılması amacına yönelik temel uluslararası düzenlemelerden biridir."

Sözleşmenin onaylanması nükleer emniyetin güçlendirilmesi ve nükleer terörizm riskinin azaltılması amacıyla 2010 yılında başlatılan Nükleer Güvenlik Zirvesi sürecine dahil olan ülkelerin üstlendikleri yükümlülükler arasındaydı. Bölgesel ve küresel barış ve güvenliğe ciddi bir tehdit teşkil eden kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesine yönelik uluslararası çabaları kararlılıkla destekleyen Türkiye de sürecin aktif katılımcıları arasında yer alıyor.

Ahmet Davutoğlu ayrıca, "BM Çocuk Haklar Sözleşmesi'nin Üçüncü Ek Protokolü'nü imzaladı. CİHAN