Çin medyası: Suriye'de Uygurlar savaşıyor
Çin'in resmi medyasından Global Times gazetesi, El Kaide'yle bağlantılı Uygurların Suriye'de Esed'e karşı savaştığını iddia etti.Çin Komünist Partisi'nin İngilizce yayımlanan Global Times'ın adını açıklamadığı Çinli anti terör yetkililerine dayandırdığı haberinde ''Doğu Türkistan terör örgütlerinin'' liderleri, mensuplarını cihat amacıyla Suriye'ye
Çin'in resmi medyasından Global Times gazetesi, El Kaide'yle bağlantılı Uygurların Suriye'de Esed'e karşı savaştığını iddia etti.
Çin Komünist Partisi'nin İngilizce yayımlanan Global Times'ın adını açıklamadığı Çinli anti terör yetkililerine dayandırdığı haberinde ''Doğu Türkistan terör örgütlerinin'' liderleri, mensuplarını cihat amacıyla Suriye'ye yolluyor" denildi. Haber henüz doğrulanmadı. Çin Dışişleri Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada, haberi not ettiklerini ve Uygurlu gruplarla mücadelede güçlü uluslar arası işbirliği çağrısı yaptı. Dünyanın değişik yerlerinden gelen çok sayıda yabancının şu ana kadar 35 bin kişinin öldüğü 19 aylık Suriye savaşına katıldığı biliniyor.
Haberde aralarında ''Doğu Türkistan İslam Hareketi (ETIM) ve Doğu Türkistan Eğitim ve Dayanışma Derneği'nin (ETESA) de bulunduğu örgütlerin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin bağımsızlığı için mücadele ettiği de belirtildi.
İSTANBUL'DAKİ UYGUR DERNEĞİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Haberde ayrıca ETIM ve ETESA üyelerinin El Kaide'nin talimatı üzerine cihat yanlılarına katılmak üzere Mayıs ayından bu yana Çin'den Suriye'ye gittiği ve cephenin önünde savaştığı da iddia edildi. Haberde ''ETIM'in El Kaide tarafından yardım gördüğü, örgütün uyuşturucu, soygunculuk, silah kaçakçılığı, adam kaçırma gibi yol ve yöntemlerle finanse edildiği ve ayrıca ETIM'in seçtiği ve istihdam etiği ayrılıkçı, suçlu ve teröristlerin Uygur bölgesinden kaçarak, gizli terör eğitimi aldığı'' da ileri sürüldü. Haberde ayrıca ''ETIM'in Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı tarafından 2009'da Doğu Türkistan terör örgütlerine bağlı dört organizasyondan biri olarak listeye alındığı'' da hatırlatıldı.
Gazetenin haberine göre ayıca adı açıklanmayan ikinci bir yetkili de merkezi İstanbul'da bulunan ETESA'nın çok geniş olduğu ve araştırma, medya, sosyal işler, eğitim ve kadın sorunları birimlerinin bulunduğunu söyledi. Aynı yetkili ETESA'nın hedefinin Uygur bölgesindeki Müslümanları eğitmek ve talim yaptırmak ve Sincan'da Müslüman bir devlet kurarak, özgürlüklerine kavuşturmak olduğunu iddia etti.
TÜRK BÜYÜKELÇİ, SURİYE BÜYÜKELÇİSİNİN SUÇLAMALARINI REDDETTİ
Bu arada gazetenin sorularını cevaplayan Suriye'nin Pekin Büyükelçisi İmad Mustafa ise cihat yanlısı Doğu Türkistan terörist gruplarının Suriye'de terör aktiviteleri içinde olup olmadıklarına dair net bilgilerinin olmadığını belirterek, ''Ancak iddia doğruysa bu sürpriz olmaz'' şeklinde konuştu. Suriyeli Büyükelçi, Libya ve Irak gibi ülkelerden gelen aşırıcıların Türkiye sınırında ve Suriye'nin içlerinde çatışmalara katıldıkları, bunların Türkiye'den girdiği ve Ankara'nın buna müsamaha gösterdiğini iddia etti.
Gazeteye konuşan, Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli de Türkiye'nin kendisinin terör tehditleriyle karşı karşıya kaldığını söyleyerek suçlamaları reddetti.
Öte yandan Birleşmiş Milletler, ABD ve Avrupa'dan terörle mücadele kuruluşları, son dönemde Suriye'deki savaşın küresel terör şebekelerini harekete geçirebileceği uyarısını yapmasının ardından El Kaide'nin lideri Ayman El Zevahiri de Cumartesi günü yandaşlarının Suriye yönetimine karşı savaşa katılması çağrısı yapmıştı.
CİHAN