Artan gıda fiyatları İngiltere için öncelikli bir endişe kaynağı

İngiltere'de yükselen bakkaliye fiyatları, bankanın taban faiz oranını art arda 12. kez artırmasının ardından İngiltere Merkez Bankası (BoE) için ana enflasyon endişesi olarak enerjinin yerini aldı.

İngiltere'de yükselen bakkaliye fiyatları, bankanın taban faiz oranını art arda 12. kez artırmasının ardından İngiltere Merkez Bankası (BoE) için ana enflasyon endişesi olarak enerjinin yerini aldı.

Enerji fiyatları bir miktar gerilemiş olsa da, İngiliz aileler çift haneli enflasyon nedeniyle mali durumlarında sıkı bir baskıyla karşı karşıya. Düşük ve orta gelirli aileler, gelirlerinin büyük bölümünü temel ihtiyaçlara harcadıkları ve şimdi alışveriş faturalarında çarpıcı bir artış gördükleri göz önüne alındığında, en çok etkilenenler.

BoE'ye göre gıda enflasyonu Mart ayında %19,1'e ulaşarak "özellikle yüksek" oldu. Geçtiğimiz yıl boyunca, Birleşik Krallık'ta market fiyatlarındaki artış, rekorların başlamasından bu yana en yüksek seviyesindeydi. Halk için artık en önemli mali konu olan enerji maliyetlerinin yerini almıştır.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, "Gıda fiyatlarındaki bu artışın insanlar için, özellikle de düşük gelirliler için ne kadar zor olduğunun kesinlikle farkındayız."

Gıda fiyatları enflasyonunun yakında yavaşlamaya başlamasını beklediğini ancak bunun "önceden düşündüğümüzden daha uzun sürdüğünü" kabul ettiğini söyledi.

Bu arada ekonomistler, "bugünün modern, birbirine bağlı dünyasında" Ukrayna'daki çatışmanın neden olduğu büyük arz kesintilerinin olduğu bir dönemde fiyatların nereye gideceğini tahmin etmenin zorlaştığını söylüyorlar. Bu, BoE'nin gıda fiyatı tahminleri yapmak için geçmiş deneyime sahip olmadığı anlamına geliyordu.

BoE'nin yakın tarihli Para Politikası Raporu, "Sürdürülebilir yüksek fiyat seviyesi, hane halkı ve işletmeler için uzun vadeli bir maliyeti temsil ediyor ve bu, tahmin ufku boyunca bastırılmış ekonomik aktivitenin itici güçlerinden biri" dedi.

  Daha düşük enerji maliyetleriyle bile, gübre gibi temel malzemeleri önceden satın alan çiftçiler gibi gıda üreticilerinin fiyatları ayarlaması ve ürünlerini tüketiciler için daha uygun hale getirmesi zaman alacaktır.

gıda ingiltere artış