Arap Türk İş adamları Geleneksel Artiad İftarında buluştu

Arap asıllı bir grup Türk İşadamı tarafından 2014 yılında kurulmuş, Türkiye ve Yurtdışında ticari itibarı olan, Arap ülkelerinden yatırımcı ve işadamlarının ilgilerini çeken ve referans noktası haline gelebilecek, bünyesinde Manevi değerlere ve yüksek ticari ahlak ilkesine sahip Arap ve Türk işadamlarının bir araya gelmesi ile oluşan Artiad, 3. Geleneksel İftarında Türk ve Arap İşadamlarını bir araya getirdik.

Arap asıllı bir grup Türk İşadamı tarafından 2014 yılında kurulmuş, Türkiye ve Yurtdışında ticari itibarı olan, Arap ülkelerinden yatırımcı ve işadamlarının ilgilerini çeken ve referans noktası haline gelebilecek, bünyesinde Manevi değerlere ve yüksek ticari ahlak ilkesine sahip Arap ve Türk işadamlarının bir araya gelmesi ile oluşan Artiad, 3. Geleneksel İftarında Türk ve Arap İşadamlarını bir araya getirdik.
  İftarımız sat 18:00 de iftar salonumuzun girişinde bulunan fuaye alanında sponsor firmalarımızın lansmanı ile başladı. Burada Türk ve Arap İş adamları projeleri , firmaları inceleme fırsatı bulup, ikili görüşmeler gerçekleştirdiler..   20:00 den itibaren misafirlerimizi programımızın yapılacağı salona almaya başladık.
  Programımız Şehzadebaşı Camii İmam Hatip’i Oğuzhan Bahtiyaroğlu’nun Kuran’ı Kerim Tilaveti, Dua ve Ardından Nihavend makamında Okuduğu Ezanla devam etti.
  Artiad’ın tanıtım filminin yayınlanmasının ardından, Artiad Genel Başkanı Cemalettin Kerim konuşmasına geçildi. Artiad Genel Başkanı Cemalettin Kerim konuşmasını Türkçe olarak yaptı. Konuşmasında kısaca;
  Saygıdeğer Milletvekillerim, Ticaret ve Sanayi Odalarının meclis üyeleri, Belediye başkan ve Meclis Üyelerimiz, Hocalarım, Arap ülkelerinin Büyükelçi, Konsolosları, Ticari Ataşeleri, Değerli Sivil Toplum Kuruluşları, DEİK, TGTV, MÜSİAD, TÜMSİAD,ASKON,MESİAD, MİRASIMIZ ın değerli Başkan ve Yöneticileri,Sevgili Basın Mensupları, Türkiye ve Arap Dünyasının önde gelen işadamları, Çok kıymetli Artiad Yüksek İstişare Üyeleri ve Tüm Artiad Üyeleri Artiad’ın düzenlediği Geleneksel İftar Programına hoşgeldiniz, Sefalar getirdiniz. اهلا وسهلا ومرحبا بكم جميعا .
Başı Rahmet, Ortası Mağfiret, Sonu Cehennem ateşinden kurtuluş olan Ramazan ayımızı tebrik eder, bu mübarek ayın tüm insanlığa mutluluk, adalet ve huzurun getirilmesine vesile olmasını Cenab’ı Allah’tan niyaz ederim.
Yüce Allah’a hamdü senalar olsun, 2014 Nisan sonunda 6 Arap asıllı işadamı arkadaşımla birlikte kurmuş olduğumuz "ARTİAD” Arap Türk İşadamları Derneği, Bugün Artık bir marka olmuştur ve o günkü kurduğumuz hayaller gerçek olmaya başladı. Elhamdulillah.. ARTİAD,
Yüksek Ahlak ilkesine sahip Arap ve Türk İş adamlarını bir araya getirmeyi üyeler arasında ticari işbirliğini geliştirmeyi Arap Ülkeleri ve Türkiye Arasındaki Ticari Hacmi Yükseltmeyi, Sağlıklı Yatırım Olanaklarını temin etmeyi, Üyeleri uzun yıllardan beri Türkiye’de yaşayan ve kazandıkları tecrübeden ve kurdukları Güçlü hakkaniyetli ilişkilerden yararlanarak Arap Ülkelerinden gelen İş adamları ve yatırımcılarına yol ve yön göstermeyi hedefleyen bir kuruluştur.
Türkiye ve Arap Ülkeleri Arasında En Sağlam Köprü " ARTİAD”.
Arap Ülkeleri ve Türkiye arasındaki ilişkiler çok eski tarihten beri inşa edilmiş, Türk ve Arap Kardeşliği ise 638 senesinde Hz Ömer R.A. ‘un Erzurum’a gönderdiği Hz Ebu Bekir’in oğlu Gazi Abdurrahman’a kadar dayanır..
Arap ülkelerin Allah teala’nın vermiş olduğu zenginlik , yeraltı ve yerüstü doğal kaynakları , dünya haritasında stratejik konumu , Türkiye için çok cazip bir yatırım ve ticaret ortağı teşkil ediyor .
Tunus gibi bir arap ülkesi zeytinyağı üretiminde yılda 300 bin tonla dünyada birinci sırada bulunmaktadır. keza Suudi Arabistan ham petrolde , keza Fas ham fosfat üretiminde ve Sudan küçük baş hayvan yetiştirilmesi konusunda dünyada 1.sırada oturmaktadır.
Türkiye’ye bakınca , Avrupa’nın en büyük 6. dünyanın 17. nci ekonomiye sahip gerek sanayide ( 333.000 faaliyet gösteren san işletmesi var ) -teknolojide – alt yapıda – otoban yolları – köprüler - deniz altı tüneller – otomotiv üretimi – helikopter – savunma sanayi - hızlı tren – uçak üretiminde ve birçok alanda ileri adımlar atmış durumda bir müslüman ülkedir.
2015 yılı itibariyle dünyada Arap ülkelerin dünyanın farklı ülkelerinde toplam kamu ve özel sektörün yatırımı 2 trilyon doların üzerindedir. Arap ülkelerin toplam ihracatları dünyanın toplam ihracatının %7.7sini teşkil eder 1.34 trilyon dolardır.
2014 yılına ait bir raporda Arap ülkelerin yıllık ithalatı 890 milyar dolardır. O da ihtiyaçların %60 ını karşılar. Şimdi gelelim Türkiye ile ticari ilişkilerine bir bakalım 2016 da toplam Türkiye ile BAE arasındaki 9 milyar dolar, 2003 te Arap ülkeleri Türkiye arasındaki ticaret 9 milyar iken 2014 te 53 milyara çıkmıştı.

Aynı zamanda 2007-2016 arası toplam Türkiye’ye giren doğrudan yatırım 110 milyar dolardır fakat %72 si Avrupa ülkelerden gelmiştir Şimdi böyle bir tabloya baktığımızda hemen aklımıza bir soru geliyor o kadar gücümüz ve yatırımımız ve kardeşlik ilişkilerimiz varken neden aramızda bu kadar az ticaret ve yatırım. Biz de diyoruz ki ‘Artiad olarak ve siz değerli hazirun ve başımızda hükümet temsilcileri el ele engellerin tümünü kaldıramasak bile şu andaki bulunan imkanları ve anlaşmaları canlandırmak gerek, her iki taraftaki sağ duyulu işadamlarımız diplomatlarımız bu işe çabalarını arttırarak bizce tüm taraflara faydalı karlı fırsatlar oluşturabilirler.
Turizme gelince Avrupa ve Amerika’dan gelen turist sayısı %30 azalırken Arap ülkelerden her zaman destek gelmiştir. 2017 ilk 4 ayda gelen Arap turist sayısında % 30 artmıştır geçen seneye göre .
Sadece 2016’da doğrudan yatırım geçen yıla göre %30 düşerek 12.3 milyar dolardır fakat tam tersine Arap ülkelerden gelen yatırımcı sayısı son 4 yılda 17.863 şirket kurulmuştur.
Geçmişten bu yana baktığımız zaman şunu fark ettik.. Ne zaman ilişkilerimiz düzelirse bir birimize karşılıklı ziyaretler gerçekleştirsek o zaman ekonomimize önemli adımlar atılıyor ve yatırımlar akmaya başlıyor. Ticaretimiz kat kat çoğalıyordu.
Bu arada Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a buradan saygılarımızı sevgilerimizi gönderiyoruz. Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar ve Bahreyn’e gerçekleştirdiği ziyaretler çok önemli olduğunu ve iş alemine çok büyük katkıda bulunduğu kanaatindeyiz. Diğer Arap ülkelerine ona benzer geziler olmasını temenni ediyoruz .
Aynı zamanda Suudi Arabistan kralı Salman Bin Abdulaziz’i ve Kuveyt Emiri Şeyh Cabir Al Sabah’ın Türkiye’ye gerçekleştikleri ziyaretleri çok değerli ve ilişkilerimizin güçlendirilmesi için çok faydalı olduğuna inanıyoruz.
Değerli hükümet ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, sevgili Artiad asil ve şeref üyeleri hepimiz sorumluyuz ve istekliyiz yatırımcı veya tüccarı Türkiye’ye kazandırmak için gerek devletimizin en üst makamı gerek STK’lar gerek münferit işadamları çok emek sarf ediliyor, yurt dışı seyahatler yapılıyor sonra memleketimize yatırımcılar geliyor iş bitiyor mu hayır tam tersine en önemli görev başlıyor o da bu yatırımcıları kazandırmak iyi bakmak bizim en önemli işimiz olması lazım zaten dinimiz misafire iyi bakmayı her zaman emrediyor peki bize güvenerek kendi biriktirdiği varlıkları ile birlikte gelirse bu sefer daha çok ilgilenmemiz ve korumamız gerekmezmi.
işte Artiad bu işin lokomotifi ve takipçisi olacaktır Allah’ın izniyle sayın hazirun Arap ülkeleri ve Türkiye’ye yapılan kötü planları , kardeşler arasında nefret ve ihtilafların ne olursa olsun şiddetle kınıyoruz ve karşıyız . temennimiz tüm Arap ülkeler ve Türkiye’de tüm ihtilafların ortadan kalkması ve kardeşlik bağlarının güçlenmesini cenabı Allah’tan temenni ediyoruz .
Ramazan’ı Şerifi ve Ramazan Bayramınızı şimdiden tebrik eder. Tüm islam alemine hayırlı bereketli huzur dolu bir geleceğe vesile olmasını temenni ve dua ederim . Son olarak Artiad’ın düzenlediği iftar programımıza istanbul, Ankara, Erzurum ve Kırklereli’den teşrif eden siz muhterem hazirun ve bu programı destekleyen kuruluşlara , tüm emeği geçen Artiad yönetim kurulu üyeleri ve personelleri , organizasyon şirket temsilcilerine hepinize çok teşekkür ederim Allah sizden razı olsun.
Gelecek Artiad faaliyetlerinde sizi tekrar görmek üzere sizi Allah’a emanet ediyorum. Allah Yar ve Yardımcımız olsun.. Artiad Genel Başkan’ı Cemalettin Kerim’den sonra Artiad Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ömer Bolat ise konuşmasında; "Bu iftar sofrasında buluşmamızı sağlayan Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Bey’e ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum. Müsiad’da iken Müslüman ülkeler ile ticaret hacmimizi arttırmak için çok çalıştık. O gün imkanlar daha kısıtlı idi. İstanbul’da 500.000 Arap Kardeşimiz ve Türkiye’de 3.000.000 Arap kardeşimiz yaşamaktadır. Bu kardeşlerimiz Arap ülkeleri ile ilişkilerimizde çok önemli rol oynayacaklardır. İslam ülkelerinin ihracattaki payı 2002 de % 10 ‘du. Şimdi ise 147 milyar dolarlık ihracatımızdaki payı ise % 30 civarındadır. Allah’a ne kadar şükretsek azdır. Bazı kardeş ülkelerde yangın var. Acı ve gözyaşı var. Bazı Arap ülkeleri arasında ihtilaflar var. Türkiye olarak Müslüman ülkelerin bir arada olması için hükümetimiz canla başla çalışıyor. Gelecekten çok ümitliyim. Bütün müminlerin kardeş olduğunu unutmayalım.”
Ürdün Büyükelçisi Amjad Al Adaylı, İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkan Vekili Hasan Büyükdede, STK’lar adına TGTV Genel Başkanı Hamza Akbulut, Müsiad Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Asmalı, Ziraat Katılım Bankası Başkan Yardımcısı Hakan Aydoğan’ın selamlama konuşmalarının ardından konuşmacılara Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri tarafından hediyeler takdim edildi.
  Artiad’ın geleneksel iftarına sponsor olan firmalara birer plaket verildi. (Sponsor Firmalar Ziraat Katılım Bankası, AkZirve, Al Huda, Küper, Merosa, İkram Turizm, Kıtmir, Hacı Olabi, Acedemic Advisor)   Son selamla konuşmasını yapmak üzere Mesiad Genel Başkanı Yusuf Gecü sahneye davet edildi. Yusuf Bey’in konuşmasının ardından İkram Turizm Tarafından verilen Kudus Hediyelerinin Çekilişine geçildi.
  Çekilişleri Ramsey Yönetim Kurulu Başkanı , Filistin Konsolosu ve Filistin Alimler Birliği Başkanı yaptılar..
  Kudus Talihlileri ; Fethi Abu Akır. Vedat Arslan, Enes Es Corbacı ..
  Artiad Genel Başkanı Cemalettin Kerim’in kapanış konuşması ile program sona erdi…